Τζορτζ Φλόιντ: Βίντεο με τις τελευταίες του στιγμές, λίγο πριν συλληφθεί

Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του

Βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του Τζορτζ Φλόιντ, λίγο πριν τη σύλληψή του προβλήθηκε στο δικαστήριο, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της δολοφονίας του.

Στο βίντεο που είναι από κάμερα ασφαλείας μέσα στο ψιλικατζίδικο, ο Φλόιντ φαίνεται ήρεμος, να συνομιλεί με πελάτες και με το προσωπικό, χωρίς τίποτα να προμηνύει ότι σε λίγα λεπτά θα έχανε τη ζωή του.

Εικόνα από την κάμερα του αστυνομικού που έκανε τη σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ

Τον περασμένο Μάιο, ο αστυνομικός, Ντέρεκ Σόβιν, προσπάθησε να συλλάβει τον Τζορτζ Φλόιντ έξω από ένα ψιλικατζίδικο, καθώς έκρινε ότι είχε δώσει ένα πλαστό χαρτονόμισμα για να αγοράσει τσιγάρα. 

Κλάματα στη δίκη για τη δολοφονία Φλόιντ - Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες

Κατά τη σύλληψή του, στην οποία δεν προέβαλε καμία αντίσταση, ο αστυνομικός τον ακινητοποίησε μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του και επί σχεδόν εννέα λεπτά τον πατούσε στον λαιμό με το γόνατό του, ενώ εκείνος ον εκλιπαρούσε να σηκωθεί γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει. 

Το βίντεο της σύλληψής του έκανε τον γύρο του διαδικτύου και στάθηκε η αφορμή για να ξεσπάσουν μεγάλες διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. 

Τζορτζ Φλόιντ: «Νιώθω ενοχές που τον κατηγόρησα για το χαρτονόμισμα»

Στο δικαστήριο κατέθεσε χθες ο 19χρονος ταμίας, ο οποίος ειδοποίησε την αστυνομία ότι ο Τζορτζ Φλόιντ του είχε δώσει ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων. 

Τζορτζ Φλόιντ: Αποζημίωση «μαμούθ» θα πάρει η οικογένειά του

«Αν είχα πάρει το χαρτονόμισμα, όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί», είπε, πρισθέτοντας ότι αισθάνεται τεράστιες ενοχές που στάθηκε η αφορμή για να επέμβει η αστυνομία. 

Ο 19χρονος ταμίας που κατηγόρεισε τον Φλόιντ ότι του έδωσε πλαστό χαρτονόμισμα για να αγοράσει τσιγάρα

Ο ταμίας, Κρίστοφερ Μάρτιν, με την κατάθεσή του επιβεβαίωσε πως ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν πίεσε επί εννέα λεπτά τον Φλόιντ στον λαιμό, μέχρι που σταμάτησε να αναπνέει.

Όπως είπε, την ημέρα της δολοφονίας, αντάλλαξε μερικές κουβέντες με τον Φλόιντ και τον χαρακτήρισε «συμπαθητικό». Παραδέχθηκε ότι μιλούσε αργά και του φάνηκε ότι μπορεί να ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ, αλλά όπως είπε, ήταν κάτι συνηθισμένο για πολλούς εκείνη την ημέρα, καθώς ήταν αργία. 

Τζόρτζ Φλόιντ: Νέο σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη του

Ο Τζορτζ Φλόιντ έμεινε αρκετά λεπτά μέσα στο κατάστημα και κάποια στιγμή αγόρασε ένα πακέτο τσιγάρα με ένα χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων. 

«Είδα μια μπλε μπογιά (…), το θεώρησα παράξενο και σκέφτηκα ότι ήταν πλαστό», είπε ο 19χρονος.

Το πήρε, παρά το γεγονός ότι ήξετε ότι θα αφαιρούταν από τον μισθό του, όμως μετά από λίγο το είπε στον υπεύθυνο του παντοπωλείου, ο οποίος του ζήτησε να πει στον Φλόιντ να επιστρέψει στο κατάστημα.

Δολοφονία Φλόιντ: «Μαμά σ'αγαπώ. Πες στα παιδιά ότι τα αγαπώ. Είμαι νεκρός»

Εκείνη τη στιγμή ο 40χρονος βρισκόταν σε ένα σταθμευμένο όχημα, μπροστά στο κατάστημα, μαζί με φίλους του, και ο νεαρός υπάλληλος, μαζί με συναδέλφους του, βγήκαν για να του μιλήσουν. Δεν τον έπεισαν όμως κι ένας από τους άλλους υπαλλήλους κάλεσε τελικά την αστυνομία.

Με παρατεταμένο το όπλο ο αστυνομικός προσπάθησε να βγάλει από το αυτοκίνητό του τον Τζορτζ Φλόιντ

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο 19χρονος ταμίας παρακολούθησε το μαρτύριο του Φλόιντ και βιντεοσκόπησε κάποιες σκηνές, αλλά τις έσβησε το ίδιο βράδυ.

Στην εισαγγελέα που τον ρώτησε πώς αισθανόταν εκείνη τη στιγμή απάντησε:

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω…αισθάνομαι τεράστια ενοχή». Έκτοτε, ο Μάρτιν μετακόμισε και δεν ξαναπάτησε ποτέ το πόδι του στο ψιλικατζίδικο.