Εισβολή Καπιτώλιο: Είχαν στόχο να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν

Αστυνομικοί και στρατιωτικοί ο εσωτερικός εχθρός στην καρδιά της εισβολής

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star στις 10/1 για την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία των ΗΠΑ προέβη σε μια δυσοίωνη νέα αξιολόγηση για την εισβολή στο Καπιτώλιο από οπαδούς του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς σε χθεσινό δικαστικό έγγραφο σημειώνει ότι οι ταραξίες είχαν στόχο «να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν εκλεγμένους αξιωματούχου». Την ίδια ώρα εξετάζεται η συμμετοχή ορισμένων μελών της αστυνομίας και του αμερικανικού στρατού για τη βίαιη εισβολή, καθώς θεωρούν ότι ήταν αρκετοί εκείνοι που δεν τήρησαν τον όρκο που έδωσαν να υπηρετήσουν και να προστατεύσουν τις ΗΠΑ.

Μέλη εξτρεμιστικής οργάνωσης εισέβαλαν στο Καπιτώλιο την Τετάρτη 6/1. AP Images

Οι εισαγγελείς το αναφέρουν αυτό σε έγγραφο με το οποίο ζητείται από δικαστή να τεθεί υπό κράτηση ο Τζέικομπ Τσάνσλεϊ, ο άνδρας από την Αριζόνα και οπαδός θεωριών συνωμοσίας του QAnon, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός από τη φωτογραφία στην οποία εικονίζεται φορώντας κέρατα στο κεφάλι να στέκεται στο γραφείο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς στην αίθουσα της Γερουσίας.

Το υπόμνημα για την κράτησή του, το οποίο συνέταξαν δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Αριζόνα, υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την έρευνα του FBI για τον Τσάνσλεϊ, αποκαλύπτοντας ότι αυτός άφησε σημείωμα στον Πενς, στο οποίο τον προειδοποιεί ότι «είναι μόνο θέμα χρόνου, η δικαιοσύνη έρχεται».

ΗΠΑ: Ποιος είναι ο «Σαμάνος» που εισέβαλε στο Καπιτώλιο

Δημόσιος συνήγορος που εκπροσωπεί τον Τσάνσλεϊ δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την είδηση αυτή.

Ο Τσάνσλεϊ προβλέπεται να παρουσιαστεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου σήμερα.

Η αξιολόγηση αυτή των εισαγγελέων γίνεται την ώρα που εισαγγελείς και ομοσπονδιακοί πράκτορες άρχισαν να απαγγέλλουν πιο σοβαρές κατηγορίες σε σχέση με τις βιαιότητες της περασμένης εβδομάδας στο Καπιτώλιο, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων που αποκαλύφθηκαν χθες για έναν άνδρα, τον συνταξιούχο πυροσβέστη Ρόμπερτ Σάνφορντ, ο οποίος κατηγορείται ότι πέταξε έναν πυροσβεστήρα στο κεφάλι ενός αστυνομικού και έναν άλλο, τον Πίτερ Στάγκερ, που κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό άλλου αστυνομικού με κοντάρι με την αμερικανική σημαία.

Τι αναφέρουν για την υπόθεση του «Βίκινγκ»

Στην υπόθεση του οι εισαγγελείς σημειώνουν ότι στις κατηγορίες «περιλαμβάνεται ενεργή συμμετοχή σε στάση σε μια απόπειρα βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης των ΗΠΑ", και προειδοποιούν ότι "η στάση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», καθώς οι δυνάμεις της τάξης προετοιμάζονται για περισσότερες διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον και πολιτειακές πρωτεύουσες.

Ο «Βίκινγκ» της εισβολής στο Καπιτώλιο, κατά κόσμο Τζέικομπ Τσάνσλεϊ. AP Images

Επίσης υποδηλώνουν ότι ο Τσάνσλεϊ πάσχει από προβλήματα τοξικομανίας και ψυχική νόσο και δηλώνουν στον δικαστή ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος φυγοδικίας του.

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο «Βίκινγκ» που συμμετείχε στην εισβολή στο Καπιτώλιο

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει υποβάλει περισσότερες από 80 ποινικές υποθέσεις σε σχέση με τις βίαιες ταραχές στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα, κατά τις οποίες υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο κτίριο, λεηλάτησαν γραφεία και σε ορισμένες περιπτώσεις επιτέθηκαν στην αστυνομία.

Πολλοί από αυτούς που κατηγορούνται μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν εύκολα από το FBI, το οποίο καταζητεί περισσότερους από 200 υπόπτους, χάρη ως επί το πλείστον στα βίντεο και τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αστυνομικοί και στρατιωτικοί: ο εσωτερικός εχθρός στην καρδιά της εισβολής στο Καπιτώλιο 

Οι αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν τη συμμετοχή μελών της αστυνομίας και του αμερικανικού στρατού στην εισβολή στο Καπιτώλιο.

Από την απόστρατο Ασλι Μπάμπιτ, που σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού την ώρα που προσπαθούσε δια της βίας να εισχωρήσει στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, μέχρι τον Λάρι Ρέντελ Μπρικ, πρώην αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας που φωτογραφήθηκε στην Γερουσία ντυμένος με στρατιωτική στολή και ήταν εφοδιασμένος με πλαστικές χειροπέδες, μαζί με τις δεκάδες των εφέδρων και των αστυνομικών που έχουν αναγνωρισθεί σε βίντεο και φωτογραφίες να συμμετέχουν στην έφοδο, όλα παραπέμπουν σε μία απειλή για την οποία προειδοποιούν εδώ και καιρό οι αναλυτές: εξτρεμισμός και επικράτηση της ιδέας της λευκής υπεροχής στις τάξεις των αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας.

«Οι οπαδοί της λευκής υπεροχής προσπαθούν εδώ και καιρό να διεισδύσουν στις υπηρεσίες της αστυνομίας, του στρατού και άλλες υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και να στρατολογήσουν στις τάξεις τους», ανέφερε πρώην οπαδός της λευκής επιρροής που εργάζεται για την αναμόρφωση εξτρεμιστών.

Ισχυρές δυνάμεις έξω από το Καπιτώλιο μετά την εισβολή. AP Images

Φόβοι και για την αστυνομία του Κονγκρέσου

Υπάρχουν φόβοι ότι ακόμη και η αστυνομία του Καπιτωλίου, η επιφορτισμένη με την ασφάλεια των μελών του Κονγκρέσου δεν έχει παραμείνει αλώβητη. Πολλά μέλη της έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και έρευνα διεξάγεται για περισσότερους από δέκα αστυνομικούς μετά την δημοσιοποίηση οπτικού υλικού που τους δείχνει να ανοίγουν τις πόρτες στον μαινόμενο όχλο ή να βγάζουν σέλφις με εισβολείς.

Το 2006, το FBI δημοσίευσε έρευνα για την διείσδυση οπαδών της λευκής υπεροχής στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας και το 2009 το DHS προειδοποίησε ότι ούτε ο στρατός έχει παραμείνει ανέπαφος, υπενθυμίζει ο Ντάριλ Τζόνσον.

Και τις δύο φορές, οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν.

Η Λέσια Μπρουκς του Southern Poverty Law Center που ερευνά τις εξτρεμιστικές οργανώσεις, τόνισε ότι το πρόβλημα έχει ξεκινήσει πολύ πριν από την έλευση στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, που στην πραγματικότητα έδωσε πολιτική νομιμοποίηση στην κατάσταση. 

Οι οπαδοί του Τραμπ είναι στην πλειονότητά τους άνδρες, λευκοί, μία πληθυσμιακή ομάδα κυρίαρχη στις δυνάμεις ασφαλείας, και, κατά συνέπεια, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι δύο αυτές ομάδες ταυτίζονται. Ο Ντάριλ Τζόνσον θυμάται ότι το 2017 ήρθε σε επαφή με μία αστυνομική υπηρεσία, περισσότεροι από 100 μέλη της οποίας ανήκαν στην ακροδεξιά οργάνωση  Oath Keepers. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι είχαν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.