Ανησυχία ΠΟΥ: Καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

Κινδυνεύουν οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος

Ο χάρτης με την εξάπλωση του κορωνοϊού και τους θανάτους παγκοσμίως / Reuters

Την ανησυχία του για τον αυξανόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε φτωχές χώρες εξέφρασε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 106.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο - τα περισσότερα που έχουν εντοπιστεί μέσα σε μια μέρα από την αρχή της πανδημίας.

Συναγερμός στην Κίνα: Σε καραντίνα μεγαλούπολη λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού

«Έχουμε να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο σε αυτή την πανδημία», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην τακτική συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι σχεδόν τα 2/3 των νέων κρουσμάτων καταγράφηκαν σε μόλις τέσσερις χώρες.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», σημείωσε.

«Θα φτάσουμε σύντομα στο τραγικό ορόσημο των 5 εκατομμυρίων κρουσμάτων», ανέφερε από την πλευρά του ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος Εκτάκτων Υγειονομικών Καταστάσεων του ΠΟΥ.

Συνεχίζεται η κόντρα ΠΟΥ - Τραμπ

Ο ΠΟΥ δέχεται τα πυρά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορεί τον Οργανισμό για κακοδιαχείριση του ξεσπάσματος της πανδημίας και ότι ευνοεί την Κίνα. Αυτή την εβδομάδα ο Τραμπ απείλησε να αποσυρθεί από τον ΠΟΥ και να διακόψει μόνιμα τη χρηματοδότηση.

Ο Τέντρος επιβεβαίωσε ότι έλαβε επιστολή από τον Τραμπ, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. «Η απάντηση είναι απλά ότι έχουμε λάβει την επιστολή και την εξετάζουμε», είπε.

ΗΠΑ: Απειλεί με αποχώρηση και διακοπή χρηματοδότησης τον ΠΟΥ ο Τραμπ

Σε σχόλια που ενδέχεται ενοχλήσουν περαιτέρω τον Τραμπ, ο Ράιαν είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης - φάρμακο για την ελονοσία - εκτός από τις παθήσεις που έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύει. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε την Δευτέρα ότι παίρνει υδροξυχλωροκίνη για να προστατευτεί από τον κορωνοϊό.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού παράλληλα τόνισε δεσμευμένος στη λογοδοσία. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε μια επανεξέταση της αντίδρασης στην πανδημία, η οποία εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους.

«Το είπα επανειλημμένως ότι ο ΠΟΥ ζητά λογοδοσία περισσότερο από οποιονδήποτε. Πρέπει να γίνει και όταν τελειώσει πρέπει να είναι ολοκληρωμένη», είπε για την επανεξέταση, ενώ αρνήθηκε να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για την εκκίνησή της.