Η έκρηξη των κρουσμάτων κοροναϊού τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα και κυρίως τους επιστήμονες που πλέον φοβούνται ότι κάτι τους έχει διαφύγει σχετικά με τον τρόπο διάδοσης του ιού.
Σε καραντίνα για 14 ημέρες - Στην Ελλάδα οι δύο Έλληνες από την Ουχάν
Αφορμή στάθηκε ένα πρόσφατο περιστατικό με δύο ενοίκους της ίδιας πολυκατοικίας που νόσησαν σχεδόν ταυτόχρονα, με διαφορά 10 ορόφων και χωρίς να εισέλθει ο ένας στο διαμέρισμα του άλλου. Το συμβάν αυτό γέννησε την απορία για το αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσα από τις σωληνώσεις των αποχετεύσεων.
Σε καραντίνα για 14 ημέρες - Στην Ελλάδα οι δύο Έλληνες από την Ουχάν
Τι συνέβη στην πολυκατοικία των ασθενών;
Οι υπεύθυνοι των υγειονομικών υπηρεσιών του Χονγκ Κόνγκ εκκένωσαν και έβαλαν σε καραντίνα δεκάδες ενοίκους της πολυόροφης πολυκατοικίας, όταν διαπίστωσαν ότι οι δύο διαφορετικοί ένοικοι που νόσησαν, δεν είχαν μεταξύ τους επαφές.
Οι υγειονομικές αρχές που πραγματοποίησαν επιτόπια έρευνα στα διαμερίσματα διαπίστωσαν ότι στο μπάνιο της 62χρονης ασθενούς, που διαμένει 10 ορόφους πιο κάτω από τον πρώτο άνθρωπο που νόσησε στην ίδια πολυκατοικία, υπήρχε ένας σπασμένος σωλήνας.
Κοροναϊός: Αν δεν ελεγχθεί θα μολυνθεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού
Εκτός, όμως, από αυτά τα δύο επιβεβαιωμένα περιστατικά, ακόμα τέσσερις άνθρωποι που ζουν σε τρία διαφορετικά διαμερίσματα έχουν εμφανίσει συμπτώματα του κοροναϊού, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα δημόσιας Υγείας του Χονγκ Κόνγκ, Sophia Chan.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι ερευνητές δεν έχουν επιβεβαιώσει αν ο κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Διεθνή συντονισμό ζητά η ΕΕ για την αποτροπή εξάπλωσης του κοροναϊού
Ο… “super-spreader” του κοροναϊού
Ταυτοποιήθηκε ο “super-spreader” του κοροναϊού ο οποίος έχει μολύνει τουλάχιστον 11 ανθρώπους, σύμφωνε με την εφημερίδα “Only Star”.
Πρόκειται για τον 53χρονο Steve Walsh, πατέρα δύο παιδιών και αρχηγό προσκοπικής ομάδας, όπου τα παιδιά τον φωνάζουν Shere Khan.
Ο Steve Walsh βρίσκεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο του Λονδίνου αφότου νόσησε από τον κοροναϊό.
ΗΠΑ: Έδωσαν κατά λάθος εξιτήριο σε φορέα κοροναϊού
Ένας άνδρας που έφτασε στην Βάση πεζοναυτών στο Μιραμάρ του Σαν Ντιέγκο, εισήχθη στο νοσοκομείο με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κοροναϊού.
Μετά την αρχική εξέταση τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο εκείνος όσο και οι άλλοι τρεις δεν ήταν φορείς του κοροναϊού. Έτσι, αποφασίστηκε να τους δώσουν εξιτήριο και οι τέσσερις επέστρεψαν στην υποχρεωτική 14ημερη καραντίνα στην Βάση των πεζοναυτών που είχαν αρχικά μεταφερθεί.
Όμως, μετά τον επανέλεγχο των δειγμάτων που είχαν πάρει από τα τέσσερα ύποπτα κρούσματα, ο ένας βρέθηκε τελικά θετικός στον ιό. Έτσι, αποφασίστηκε η μεταφορά του εκ νέου στο νοσοκομείο του Σαν Ντιέγκο όπου τέθηκε σε απομόνωση.