Brexit: Η «Μay The Robot» αποχωρεί από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος

Τσακισμένη η απερχόμενη Βρετανίδα Πρωθυπουργός

Τσακισμένη αποχωρεί σήμερα η Τερέζα Μέι από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός λέει «αντίο» με τα φτερά κομμένα, καθώς δεν κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.

Ποιο ήταν αυτό; Να γραφτεί στην ιστορία ως η ηγέτης που κατόρθωσε να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παραιτήθηκε με δάκρυα στα μάτια η Τερέζα Μέι - Λυπάμαι που δεν τα κατάφερα

Μακρόν και Μέι τιμούν την D-Day – 75η επέτειος της Απόβασης στη Νορμανδία

H 62χρονη Τερέζα Μέι επισήμως παραμένει πρωθυπουργός εν αναμονή της εκλογής του διαδόχου της από τους Τόρις, αλλά δε θα έχει πλέον τον έλεγχο επί των μεγάλων θεμάτων και ιδίως του Brexit.

Το χρονικό 

Ήταν Ιούλιος του 2016. Μόλις είχε ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα που αποφάσισε την αποχώρηση της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Μέι με τον αέρα της άνεσης και της σιγουριάς που είχαν ανάγκη οι Βρετανοί, ανέλαβε την ευθύνη να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα εκτός Ευρώπης.

Κόρη πάστορα, με φήμη εργατικής και επιμελούς πολιτικού, η Μέι έδειχνε να έχει όλα όσα απαιτούνταν. Δεν είχε όμως το χάρισμα και την ικανότητα να οδηγήσει την πληγωμένη και διχασμένη από την προεκλογική εκστρατεία χώρα της μέσα από τα πιο δύσκολα μονοπάτια στην Ιστορία της.

Ο γάτος «Λάρι» της Downing Street επισκίασε την επίσκεψη Τραμπ στη Μέι

Τρία χρόνια μετά, στις 24 Μαϊου, η Τερέζα Μέι εμφανίστηκε με δάκρυα στα μάτια μπροστά από τον στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, να λέει στους Βρετανούς πολίτες «λυπάμαι που δεν τα κατάφερα».

Πλέον η χώρα παραμένει κατακερματισμένη, με ένα κοινοβούλιο ανίκανο να συμφωνήσει για το είδος των μελλοντικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πολίτες διχασμένους.

Γιατί την αποκαλούν «Maybot»

Οι συντάκτες των κύριων άρθρων των βρετανικών –και όχι μόνο- εφημερίδων δεν είναι επιεικέστεροι μαζί της. Την αποκαλούν Maybot, από το «May the Robot», λόγω της ψυχρότητάς της στις δημόσιες παρεμβάσεις της κατά τις οποίες επαναλάμβανε μηχανικά την ίδια ρητορική.

Ποια είναι η Τερέζα Μέι

Πίσω από την συστολή που εκπέμπει, η Τερέζα Μέι ονειρευόταν από τα εφηβικά της χρόνια να ασχοληθεί με την πολιτική και να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτήν τη πρωτιά της την έκλεψε η Μάργκαρετ Θάτσερ, αλλά έγινε η πρώτη γυναίκα γενική γραμματέας του Συντηρητικού Κόμματος στην περίοδο 2003-2004. Από την θέση αυτή, στην μνήμη έμεινε η ομιλία της στην οποία καλούσε τους Τόρις, που τότε είχαν πολύ δεξιά τοποθέτηση, να απαλλαγούν από την εικόνα του «κόμματος των κακιασμένων».

Αφού στήριξε τον Ντέιβιντ Κάμερον στη ανάληψη της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος το 2005, τοποθετείται υπουργός Εσωτερικών όταν οι Τόρις έρχονται στην εξουσία το 2010. Παραμένει στο πόστο επί έξι χρόνια και γίνεται γνωστή για την αυστηρή διαχείριση της μετανάστευσης.

Το 2016, διαδέχεται τον Κάμερον. Αφού είχε λάβει διστακτικά θέση υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υιοθετεί αμέσως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και δηλώνει: «Στο εξής είμαστε όλοι Brexiters»