Ο IRA ανέλαβε την ευθύνη για τα εκρηκτικά σε Λονδίνο και Γλασκώβη

Σχετίζεται η "επιστροφή" της οργάνωσης με το Brexit;

Η οργάνωση «IRA» (Irish Republican Army - Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές απόπειρες σε Λονδίνο και Γλασκώβη την περασμένη εβδομάδα.

Ο IRA ισχυρίζεται πως συνολικά εστάλησαν πέντε «πακέτα» με εκρηκτικούς μηχανισμούς, ωστόσο μόνο τα τέσσερα έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής. Δύο βρέθηκαν σε αεροδρόμια του Λονδίνου, ένα σε σταθμό μετρό κι ένα στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στη Σκωτία. Το πέμπτο υπάρχουν πληροφορίες πως έχει σταλεί σε γραφείο του βρετανικού στρατού.

Τα πακέτα «έφεραν» ιρλανδικά γραμματόσημα και διεύθυνση Δουβλίνου. Στις έρευνες συμμετείχε και η ιρλανδική αστυνομία.

Λονδίνο: Βρέθηκαν εκρηκτικά σε δύο αεροδρόμια και στο μετρό

Brexit: Συμβιβασμός στο «πάρα πέντε» για Τερέζα Μέι-Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ο IRA έχει να δράσει εδώ και 20 χρόνια. Η οργάνωση αυτή αντιτίθεται στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998 (Good Friday Agreement) που έβαλε τέλος στην τριακονταετή εκστρατεία βίας στη Βόρεια Ιρλανδία, που κόστισε τη ζωή σε 3.600 ανθρώπους. Παρόλα αυτά ο IRA είχε κηρύξει κατάπαυση πυρός.

 

Μάλιστα η ομοιότητα των συγκεκριμένων πακέτων με αυτά που έστελναν στο παρελθόν ομάδες αντιφρονούντων της βόρειας Ιρλανδίας, έκαναν από την αρχή την αστυνομία να «υποψιαστεί» ποια είναι η προέλευσή τους, στρέφοντας προς τα εκεί τις έρευνες.

Σχετίζεται η αποστολή δεμάτων με το Brexit;

Το μπαράζ αποστολών φακέλων παγιδευμένων με εκρηκτικά την περασμένη εβδομάδα είχε ως αποτέλεσμα πολλοί να το συνδέσουν με το επερχόμενο Brexit.

Ο γραμματέας της Βόρειας Ιρλανδίας είπε χαρακτηριστικά: «Το Brexit έχει βαθύνει την εθνικιστική δυσαρέσκεια στη Βόρεια Ιρλανδία, κάνοντας πολλούς Ιρλανδούς εθνικιστές στον Βορρά πιο πρόθυμους να πιέσουν για μία ενωμένη Ιρλανδία. Αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν πιστεύουν πως η βία θα τους βοηθήσει να φτάσουν σε αυτόν τον στόχο. Η υποστήριξη στη βία αντιφρονούντων είναι περιθωριοποιημένη. Οι συνθήκες για επιστροφή σε μία βία μεγάλης κλίμακας δεν υπάρχουν πλέον».

Το Brexit φαίνεται να έχει "κολλήσει" στο ζήτημα του backstop με την Ιρλανδία, το οποίο καθυστερεί τη δημιουργία ενός "σκληρού" συνόρου ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία, που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, και την ευρωπαϊκή Ιρλανδία. Πολλές οικογένειες Ιρλανδών ζουν ακόμα και σήμερα χωρισμένες ανάμεσα σε δύο χώρες, ενώ οι δύο περιοχές διατηρούν στενούς εμπορικούς και εθνικούς δεσμούς.