«‘Υμνοι» του αντιπροέδρου των ΗΠΑ για τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Συνάντηση Μπάιντεν με Βαρθολομαίο στο Φανάρι

Την προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη εξήρε προσερχόμενος στο Πατριαρχείο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Αυτός είναι ο άνδρας, που πράττει αυτά τα οποία λέει» δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν, ο οποίος στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι η προσωπικότητα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου τον εντυπωσιάζει, όσο τον είχε εντυπωσιάσει εκείνη του Νέλσον Μαντέλα.

Στην είσοδο του Πατριαρχείου τον υποδέχθηκαν ο μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, ο αρχιγραμματέας της Συνόδου αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Σαμαράς και κληρικοί της πατριαρχικής αυλής.

Στα βασικά θέματα της δίωρης συνομιλίας τους περιλαμβανόταν η κατάσταση της χριστιανικής ορθοδόξου μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, η κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπως και η κατάσταση της ορθοδόξου εκκλησίας της Ουκρανίας, την οποία επισκέφθηκε ο Μπάιντεν προηγουμένως.

Τον Αμερικανό αξιωματούχο συνόδευε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε τον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου ��εναγήθηκε από τον κ. Βαρθολομαίο.