Αντι��ρούει η Ρωσία την ανακοίνωση της Ουκρανίας για «μόνιμη παύση του πυρός»

Πρώτη ανάρτηση: 03/09/2014 11:26

​Τηλεφωνική συνομιλία είχαν ο Πέτρο Ποροσένκο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην οποία όπως ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία συμφωνήθηκε μόνιμη παύση του πυρός.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε αναφέρει ότι οι απόψεις των δύο ηγετών για διέξοδο από την ουκρανική κρίση ήταν «σε γενικές γραμμές, κοινές».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας αναφέρει: «Το αποτέλεσμα της συνομιλίας [Ποροσένκο και Πούτιν] ήταν η συμφωνία γα μόνιμη παύση πυρός στο Ντονμπάς. Υπήρξε αμοιβαία κατανόηση σχετικά με τα βήματα που απαιτούνται για να προωθηθεί η ειρήνη».

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας δήλωσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ντονμπάς, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η ουκρανική προεδρία.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, δεν υπήρξε συμφωνία καθώς η Ρωσία δεν συμμετέχει στη σύγκρουση.

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ συνεδριάζει την Πέμπτη στην Ουαλία. Από την άλλη σήμερα, η επίσκεψη Ομπάμα στην Εσθονία είναι μήνυμα προς τη Μόσχα, καθώς οι τρεις βαλτικές χώρες εκφράζουν ανησυχία για την ρωσική στάση.

Στην εσθονική πρωτεύουσα, ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί και με τους προέδρους των άλλων δύο βαλτικών χωρών, της Λιθουανίας και της Λετονίας ενώ η Μόσχα προαναγγέλλει αλλαγή του στρατιωτικού της δόγματος αναλόγως των αποφάσεων του ΝΑΤΟ.

Στόχος του Λευκού Οίκου είναι να προειδοποιήσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογραμμίζοντας την προσήλωσή του στο άρθρο 5, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να προσφέρουν βοήθεια σε οποιοδήποτε εξ αυτών δεχθεί επίθεση.