Η ένταση των ανέμων τις επόμενες ώρες και μέρες στις περιοχές των πυρκαγιών

Τι είπε ο μετεωρολόγος Θ. Κολυδάς στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star  

Καλύτερη θα είναι η σημερινή νύχτα για την εξέλιξη των πυρκαγιών στην Πάρνηθα αλλά και στον Έβρο, όπως ανέφερε ο διευθυντής του κέντρου μετεωρολογικών ερευνών της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. 

Φωτιά Πάρνηθα: Μάχη για τον Εθνικό Δρυμό - Σε χαράδρες οι εστίες

Όπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια της σημερινής νύχτα οι άνεμοι θα είναι σαφώς πιο εξασθενημένοι, με μέσο άνεμο έντασης 3 - 4 μποφόρ, αλλά με ριπές που θα φτάνουν στα 5- 6 μποφόρ. Από νωρίς  το πρωί θα έχουμε και πάλι μία ενίσχυση της μέσης έντασης στα 5-6 μποφόρ, με τις ριπές να φτάνουν μέχρι το μεσημέρι τα  6-7 μποφόρ. 

Η πρόγνωση για την ένταση των ανέμων την Πέμπτη 24/8 

Από το μεσημέρι η κατάσταση βελτιώνεται, με ανέμους από βόρεια διεύθυνση και την Παρασκευή οι άνεμοι εξασθενούν περαιτέρω. 

Η πρόγνωση για την ένταση των ανέμων την Παρασκευή 25/8 

Φωτιά Αγία Παρασκευή Αχαρνών: Καμένα σπίτια και άνθρωποι σε απόγνωση  

Οι άνεμοι στην Αλεξανδρούπολη 

Σαφώς πιο εξασθενημένοι οι άνεμοι στην Αλεξανδρούπολη, όπως και σήμερα, στα 3-4 μποφόρ, χωρίς ριπές μεγαλύτερης έντασης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αύριο θα υπάρξει μία μικρή ενίσχυση πριν το μεσημέρι.    

Αλεξανδρούπολη: Μήνυμα του 112, εκκενώνονται δύο οικισμοί      

Γιατί η φωτιά κινήθηκε ανάποδα με την ένταση των ανέμων

Όσον αφορά το φαινόμενο που παρατηρήθηκε, αντί η φωτιά να πάει προς τον νότο με τον βοριά, να πηγαίνει αντίθετα, ο Θ. Κολυδάς εξήγησε ότι μέσα στις χαράδρες δημιουργείται ένας τοπικός καιρός και οι καταβατικοί άνεμοι την σπρώχνουν προς την απέναντι πλευρά.