Τρένα που έκρινε επικίνδυνα η Ελβετία έφερε η Hellenic Train στην Ελλάδα!

Τι είχε υποστηρίξει έρευνα για το πολυδιαφημισμένο «ασημένιο βέλος»

Το τρένο ETR 470 που είχε κριθεί επικίνδυνο από τους ελβετικούς σιδηροδρόμους και έφερε η Hellenic Train στην Ελλάδα σαν «ασημένιο βέλος» (Video Star)  

Τρένα ETR 470 (Pendolino) που είχαν κριθεί επικίνδυνα από τους ελβετικούς σιδηροδρόμους έφερε η Hellenic Train στην Ελλάδα σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα από το Investigate Europe και το Reporters United. Το ζήτημα έρχεται στην επικαιρότητα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, αν και θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν πρόκειται για τον τύπο του τρένου που ενεπλάκη στο τραγικό περιστατικό.     

To αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι το ETR 470 είναι το πολυδιαφημισμένο από την Hellenic Train... «ασημένιο βέλος»!    

ΟΣΕ: Έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τις συμβάσεις 

«Δύο πρώην αξιωματούχοι εξοικειωμένοι με το εν λόγω τρένο, με τους οποίους επικοινώνησε δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι τα πέντε εναπομείναντα ETR 470 που δε στάλθηκαν στο διαλυτήριο διαφημίζονται τώρα ως το μέλλον της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθήνας-Θεσσαλονίκης» είχε υποστηρίξει το δημοσίευμα. 

Το «Ασημένιο Βέλος» έρχεται στην Ελλάδα: Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 4 ώρες

«Η συμβουλή από την Ελβετία: μακριά από αυτά τα τρένα», υποστήριξε ο Γουόλτερ Φινκμπόνερ, πρώην γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της Cisalpino AG, της θυγατρικής των ιταλικών και ελβετικών σιδηροδρόμων που αγόρασε το ETR 470 από τον κατασκευαστή.

Ήρθε το «ασημένιο βέλος»:Το τρένο θα κάνει το Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες

Η Ελλάδα σύμφωνα με το δημοσίευμα του 2022  δεν ήταν σε θέση να δεχτεί τέτοιες συστάσεις καθώς οι σιδηρόδρομοί της ιδιωτικοποιήθηκαν πλήρως to 2017, όπως απαιτούσαν οι πιστωτές. «Η ιταλική κρατική εταιρεία Ferrovie dello Stato Italiane (FSI) αγόρασε το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έναντι μόλις 45 εκατομμυρίων ευρώ. Η σύμβαση ιδιωτικοποίησης παραμένει μυστική, αλλά αξιωματούχοι που γνωρίζουν τους όρους της, όπως ο σημερινός υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, την αποκαλούν «αποικιακή»» αναφερόταν επίσης στο δημοσίευμα. 

Βλάβες και πυρκαγιές 

Το ETR 470 απαιτούσε  σε μόνιμη βάση στην Ελβετία ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, εκτός από τον οδηγό, σε τρένα που εισέρχονται σε σήραγγες μήκους άνω των 1.000 μέτρων, καθώς είχε επισημανθεί ότι έπαιρνε μεγάλη κλίση στις στροφές.  Επίσης θεωρήθηκε επικίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιάς, όπως όταν στις 11 Απριλίου 2006, το  Pendolino ETR 470 που ταξίδευε νότια από τη Στουτγάρδη έπιασε φωτιά μέσα στη σήραγγα του Zimmerberg.

Το τρένο ETR 470 της Hellas Train (Ασημένιο Βέλος)  

Μια άλλη πυρκαγιά ξέσπασε σε ένα ETR 470 τον Μάιο του 2011, μόλις πέντε λεπτά πριν εισέλθει στη σήραγγα Gotthard, μήκους 15 χιλιομέτρων. «Τα ETR 470 πρέπει να αντικατασταθούν αμέσως από άλλο τροχαίο υλικό», ανέφερε ένα κοινό ψήφισμα των ελβετικών ενώσεων μηχανοδηγών και εργαζομένων σιδηροδρόμων τον Μάιο του 2011.Το 2012, ένα ETR 470 έπιασε επίσης φωτιά στον κεντρικό σταθμό της Ζυρίχης. Τελικά, το 2014 οι ελβετικοί σιδηρόδρομοι έστειλαν τα εν λόγω τρένα για...  αποσυναρμολόγηση!  

Το δημοσίευμα επισήμανε επίσης ότι στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη υπάρχουν αρκετές σήραγγες μήκους άνω των 500 μέτρων, ενώ τέσσερις (οι σήραγγες Καλλιδρόμου, Όθρυς, Τεμπών και Πλαταμώνα) έχουν μήκος άνω των 2,5 χιλιομέτρων

Ο εξοπλισμός τους στην Ελλάδα 

Το προηγμένο σύστημα πυρόσβεσης πάντως που συμπεριλήφθηκε στη γενική επισκευή των ETR 470 μετά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία στην Ιταλία δεν συμπεριλήφθηκε και στον εξοπλισμό τους πριν φτάσουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.   

Με βάση τις πληροφορίες που είχε επικαλεσθεί το δημοσίευμα,  τα τρένα προσαρμόστηκαν στο ελληνικό δίκτυο τροφοδοσίας 25 kv και εφοδιάστηκαν με σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας ETCS, νέες οθόνες πληροφοριών επιβατών και WiFi. Η ιταλική μητρική εταιρεία της Hellenic Train, Ferrovie dello Stato είχε υποστηρίξει ότι «τα ETR 470 διαθέτουν σύστημα πυροπροστασίας και υπάρχουν πυροσβεστήρες στα τρένα. Το πρότυπο UNI11565 είναι η ιταλική νομοθεσία. Τα ETR 470 συμμορφώνονται με την ελληνική νομοθεσία».