Κορωνοϊός: Στενεύουν τα όρια – 3 μήνες η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους ενόψει Χριστουγέννων

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για λήξη της ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από κορωνοϊό στους τρεις μήνες (3/12/2021)   

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, οι πολίτες αρχίζουν και κάνουν σχέδια για τις γιορτές, όμως ο κορωνοϊός καραδοκεί, η μετάλλαξη Όμικρον παραμένει αχαρτογράφητο πεδίο και η κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη νέων μέτρων, ώστε να περιοριστεί η διασπορά και να ενταθεί η πίεση στους ανεμβολίαστους. 

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον από μελέτες ότι τα αντισώματα τόσο από τον εμβολιασμό, όσο και από τη νόσηση μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Μάλιστα όσον αφορά στη νόσηση θεωρείται ότι η ανοσία φθίνει ταχύτερα σε σχέση με τον εμβολιασμό. 

Εμβόλιο: Πόσο θα διαρκούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης

Στην Ευρώπη έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους εννέα μήνες από τη δεύτερη δόση και σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα. 

Στην Ελλάδα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών λήγουν στους επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε αλλαγές και για τα πιστοποιητικά νόσησης

Συγκεκριμένα από εδώ και στο εξής η διάρκεια ισχύος τους θα είναι μόλις τρεις μήνες, αντί έξι που ίσχυε έως τώρα. Επίσης το πιστοποιητικό νόσησης θα εκδίδεται μόνο μία φορά και όχι περισσότερες σε περίπτωση επαναλοίμωξης, επομένως ο εμβολιασμός γίνεται μονόδρομος.

Πλεύρης: «Αλλάζουν όλα με το πιστοποιητικό νόσησης»

Τη μείωση ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες εισηγήθηκε χθες η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που στην προηγούμενη συνεδρίασή της είχε εισηγηθεί να χορηγείται μόνο μετά από θετικό μοριακό τεστ και όχι από rapid.

Οι ειδικοί βασίστηκαν στα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχει μείωση των επιπέδων αντισωμάτων το τρίμηνο μετά τη νόσηση. Εκτίμησαν επίσης ότι η εμφάνιση της μετάλλάξης Όμικρον σε συνδυασμό με την έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων που αναμένεται το επόμενο διάστημα καθιστούν αναγκαία τη μείωση της ισχύος των πιστοποιητικών νόσησης, ώστε να επισπευσθεί ο εμβολιασμός.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση - Πότε λήγει το πιστοποιητικό νόσησης

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή εισηγήθηκε όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν έως και τα τέλη Οκτωβρίου του 2021 να λήξουν στις 31 Ιανουαρίου 2022. Όσα εκδόθηκαν από την 1η Νοεμβρίου του 2021, θα λήξουν σε τρεις μήνες. 

Οι ενήλικες που νόσησαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου και το πιστοποιητικό νόσησής τους θα λήξει αναγκαστικά νωρίτερα, υπολογίζονται σε 300.000. 

Σε περίπτωση που δεν εμβολιαστούν, τότε θα θεωρούνται ανεμβολιάστοι και θα υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς. Δε θα έχουν δηλαδή πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, ενώ θα υποχρεώνονται σε διαρκή rapid test για να πάνε στη δουλειά τους ή όπου επιτρέπεται η πρόσβαση με rapid test. 

Πιστοποιητικό νόσησης: Τι αναφέρει η τροπολογία

Η κυβέρνηση κατάρτισε ήδη την τροπολογία που είναι προς ψήφιση.

Σε αυτήν αναφέρεται πως το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ πλέον 90 μέρες. Από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

Κορωνοϊός: Αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης των ανεμβολίαστων

Παράλληλα στην τροπολογία περιγράφονται και οι λεπτομέρειες για το έκτακτο επίδομα στους υγειονομικούς και διοικητικό προσωπικό των υγειονομικών μονάδων, το οποίο είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε αυτή προβλέπεται πως για να ληφθεί ολόκληρη η επιδότηση θα πρέπει ο εργαζόμενος να έχει εργαστεί στον τομέα της Υγείας όλο το 2021 (μέχρι 30 Νοεμβρίου).

Εάν έχει εργαστεί μικρότερο διάστημα, τότε θα λάβει αναλόγως μειωμένο το επίδομα.

Διάβασε εδώ ολόκληρη την τροπολογία