Στο τραπέζι τοπικά lockdown λόγω απειθαρχίας

Το plan B για να μην έχουμε νέα έκρηξη κρουσμάτων

To ρεπορτάζ της Κατερίνας Παπακωστοπούλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα στις 18/5

Η χαλάρωση των μέτρων έφερε και την απειθαρχία από μερίδα πολιτών στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στης κυβέρνηση και στους λοιμωξιολόγους. 

Κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνουν συνεχώς πως δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και πως στην παρούσα φάση απαιτείται μεγαλύτερη ατομική ευθύνη, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα και νέα έκρηξη κρουσμάτων. 

Άρση lockdown: Tα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ μετά τις 14/5

Έτσι λοιπόν στο τραπέζι έχει πέσει το plan B, που προβλέπει ακόμα και τοπικά lockdown, όπου φαίνεται να εκτροχιάζεται η κατάσταση επιδημιολογικά. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και σε ερώτηση αν θα ληφθούν μέτρα, αρχικά σε τοπικό επίπεδο αν δεν εισακουστούν οι προτροπές της κυβέρνησης προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εισακουστούν.

Παρατείνεται για μια ακόμη εβδομάδα το lockdown στην Κάλυμνο

«Είμαστε στη σταδιακή επανεκκίνηση. Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, να μην εφησυχάσουμε. Αν και όπου υπάρξουν τοπικές εξάρσεις θα αντιμετωπιστούν με τον δέοντα τρόπο», ανέφερε.

Στο ίδιο πνεύμα και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χ. Γώγος, ο οποίος δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως το διαχειριστικό όπλο της πανδημίας, σε περίπτωση που συνεχιστούν τα κορωνοπάρτι και οι εικόνες συγχρωτισμού, είναι τα τοπικά lockdown.

Επίσης εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους δρόμους και στα καταστήματα μετά τις 00:30 που ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά και για τη χρήση μάσκας, με κυβερνητικά στελέχη να προειδοποιούν πως τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα είναι τσουχτερά. 

Σε ισχύ παραμένει ακομα ένας αυστηρός μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης, ο οποίος βασίζεται:

  • Στα θετικά κρούσματα
  • Στη θετικότητα στην επικράτεια και σε περιφερειακό επίπεδο
  • Στην επιβάρυνση συστήματος υγείας
  • Στους δείκτες εμβολιασμού

Κορωνοϊός: Οι μεταλλάξεις ανησυχούν τους ειδικούς

Οι μεταλλάξεις, οι οποίες συχνά είναι πιο μεταδοτικές δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό και απαιτούν την απόλυτη τήρηση των μέτρων. 

Κορωνοϊός: Γιατί δεν υπάρχει «αθηναϊκή μετάλλαξη» - Οι ειδικοί εξηγούν

Ήδη, όπως εξήγησε ο καθηγητής Υγιεινής κι Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γ. Μαγιορκίνης, τα κρούσματα της νιγηριανής μετάλλαξης, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, αυξάνονται συνεχώς, ενώ αυξημένα είναι και τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης. 

Ολοταχώς για 5,5 εκατ. εμβολιασμούς έως το τέλος Μαΐου

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εντείνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα και σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μ. Θεμιστοκλέους, μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν γίνει περίπου 5,5 εκατ. εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα. Με βάση αυτή την εκτίμηση το 35% του πληθυσμού θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και περίπου δύο εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. 

«Γαλάζια Ελευθερία» στα νησιά: 1.100 εμβολιασμοί την ημέρα στη Ρόδο

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες σπάσαμε ένα ακόμα ρεκόρ, καθώς πραγματοποιήθηκαν 116.413 εμβολιασμοί σε μια μέρα. Ως το τέλος της εβδομάδας το 30% του πληθυσμού της χώρας θα έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ μέχρι σήμερα από το σύνολο των 10,6 εκατ. του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί 2.905.229 με έστω μια δόση κι από αυτούς 1.672.775 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. 

Την Παρασκευή επίσης αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40 – 44 και για τα υπόλοιπα εμβόλια εκτός του AstraZeneca. 

Ανάλογα με τα πόσα ραντεβού θα προγραμματιστούν, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί πότε θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για όλα τα εμβόλια οι ηλικιακές ομάδες 35 - 39 και 30 - 34.

Εμβόλια: Οι επόμενες παραδόσεις

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται μεγάλες παραδόσεις εμβολίων

Ειδικότερα η Pfizer έχει ήδη επιβεβαιώσει την παράδοση 1.860.000 δόσεων καθώς και μια έξτρα παράδοση 566.000 δόσεων που θα κατανεμηθεί σε 4 παραδόσεις εντός του μήνα.

Τα προνόμια όσων εμβολιάσθηκαν -  Πού θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση

Η Moderna έχει επιβεβαιώσει την παράδοση 308.000 δόσεων.

Η Astrazeneca έχει ενημερώσει για την παράδοση 348.000 δόσεων μέχρι το τέλος του μήνα και συνολικά αναμένει η Ελλάδα έως 500.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Η Johnson & Johnson τέλος θα παραδώσει 152.000 δόσεις του μονοδοσικού της εμβολίου τον Μάιο, μετακύλησε 67.000 δόσεις στις 2 Ιουνίου αντί στο τέλος Μαΐου και αναμένεται να επιβεβαιώσει τις παραδόσεις του Ιουνίου.