Μάχη της Κρήτης: «Με μία ριπή έπεσε το παιδί νεκρό στην αγκαλιά της»

Το αποτρόπαιο έγκλημα των Ναζί στον Κακόπετρο Χανίων

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την αεροαπόβαση των Γερμανών, υπό την συνθηματική ονομασία «επιχείρηση Ερμής» που στόχο είχε την κατάληψη της Κρήτης, το star.gr επικοινώνησε με τον ερευνητή της τοπικής ιστορίας Ευάγγελο Δεσποτάκη, φέρνοντας στο φως ένα από τα πρώτα και πιο φρικτά εγκλήματα πολέμου των Ναζί, τα οποία ξεκίνησαν από τις πρώτες ακόμη ημέρες της Μάχης της Κρήτης.

«Το πρώτο κύμα των αλεξιπτωτιστών έπεσε στις 20 Μαΐου του 1941 και μέχρι αργά το βράδυ είχε σχεδόν εξοντωθεί. Τη δεύτερη ημέρα ακολούθησε το δεύτερο κύμα. Δυστυχώς, με λάθη των επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων, οι Γερμανοί κατόρθωσαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε και το ύψωμα 107 και να εδραιωθούν στην περιοχή. Τις επόμενες ημέρες έφθασαν τα μεταγωγικά αεροπλάνα με πολυάριθμες δυνάμεις. Το Σάββατο στις 24 Μαΐου έγιναν τα γεγονότα στον Κακόπετρο Χανίων…

O ερευνητής της τοπικής ιστορίας, Ευάγγελος Δεσποτάκης

Το πρωί μεγάλος αριθμός Γερμανών στρατιωτών πέρασαν από τον Κακόπετρο και κατευθύνθηκαν προς την Κάνδανο. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, τους αντιμετώπισαν με τα όπλα των Γερμανών που είχαν εξουδετερώσει την προηγούμενη ημέρα. Έγιναν σκληρές μάχες, οι Γερμανοί δυσκολεύτηκαν και γύρω στο μεσημέρι μία ομάδα 30 στρατιωτών οπισθοχώρησε προς τον Κακόπετρο για να ανασυνταχθεί», σημείωσε ο κ. Δεσποτάκης.

Ήρωας του ΄40 περιγράφει στο star.gr πώς είναι να πολεμάς στην πρώτη γραμμή

Το πρώτο έγκλημα πολέμου των Γερμανών στα Χανιά- «Έβαψαν με αίμα το σπίτι του Λουφαρδαντώνη»

Συνεχίζοντας τη διήγησή του, ο κ. Δεσποτάκης είπε ότι τρεις από αυτούς τους Γερμανούς στρατιώτες ξέκοψαν από την υπόλοιπη ομάδα και κατευθύνθηκαν προς το σπίτι του Αντώνη Λουφαρδάκη, που ήταν απομονωμένο σε μία ρεματιά.

«Οι Γερμανοί στρατιώτες πέταξαν τρεις χειροβομβίδες στην αυλή και τη χωμάτινη ταράτσα του σπιτιού και στη συνέχεια ένας από αυτούς άνοιξε την πόρτα και μπήκε μέσα.

Τα ερείπια του σπιτιού του Λουφαρδαντώνη στη σημερινή εποχή

Εκείνη την ημέρα στο σπίτι του Λουφαρδαντώνη ήταν έξι γυναίκες και δύο μικρά παιδιά. Μόλις άκουσαν το θόρυβο από τις χειροβομβίδες τα γυναικόπαιδα κρύφτηκαν στο δεύτερο δωματιάκι του σπιτιού. 

Χάιντς Κούνιο: Επέζησε από τo Ολοκαύτωμα, νίκησε και τον κορωνoϊό

Μόλις μπήκε στο σπίτι ο Γερμανός στρατιώτης, κρατώντας ένα αυτόματο όπλο, βγήκε η κόρη του Λουφαρδάκη, η Ελευθερία, κρατώντας από το χέρι το μικρό της αγοράκι, τον Μανώλη, δύο χρόνων. Χωρίς άλλη κουβέντα ο Γερμανός έστρεψε το όπλο του πάνω στην Ελευθερία και με μία ριπή τη σκότωσε και την ξάπλωσε κάτω νεκρή, ενώ στη συνέχεια οπισθοχώρησε λίγο προς την έξοδο.

Η κόρη του Λουφαρδαντώνη, Ελευθερία, ήταν η πρώτη που εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τον Γερμανό στρατιώτη

Το μικρό αγοράκι βλέποντας τη μητέρα του νεκρή, έβαλε τα κλάματα και νομίζοντας ότι είναι κάποιο παιχνίδι, προσπάθησε να ξυπνήσει τη μητέρα του και να της ανοίξει τα μάτια. Με τα κλάματα του παιδιού άρχισαν να βγαίνουν από το μέσα δωμάτιο και οι άλλες γυναίκες.

Ο Γερμανός επέστρεψε, έστρεψε το όπλο στο μικρό αγοράκι και με μία ριπή το ξάπλωσε νεκρό πάνω στην αγκαλιά της μητέρας του. Στη συνέχεια άνοιξε πυρ και άρχισε κυριολεκτικά να θερίζει τις γυναίκες.

Με την άνεσή του, καθώς δεν κινδύνευε από κανέναν αφού απέναντί του είχε άοπλες γυναίκες, άλλαζε τις γεμιστήρες στο όπλο του και συνέχιζε να θερίζει, μέχρι που τις ξάπλωσε όλες νεκρές», είπε.

Οι εκτελέσεις στο σπίτι του Λουφαρδαντώνη υπήρξαν το πρώτο έγκλημα πολέμου των Γερμανών στρατιωτών στο νομό Χανίων και από τα πρώτα  που καταγράφηκαν στην Κρήτη.

«Ήταν το πρώτο έγκλημα που είχαμε εκτέλεση ενός παιδιού δύο χρόνων. Αυτά μας τα διηγήθηκαν αυτόπτες μάρτυρες», σημείωσε ο κ. Δεσποτάκης.

Από αριστερά η Ιωάννα, η Ελευθερία και η Ελένη Λουφαρδάκη μητέρα της μικρής Μαρίας Τσοντάκη. Πέθανε από τον καημό της λίγες ημέρες μετά την εκτέλεση της μητέρας και των δύο αδελφών της.

Πώς σώθηκαν από τις ριπές του αυτόματου όπλου του Γερμανού στρατιώτη

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσα στις γυναίκες ήταν και η Κυριακούλα Μαλανδράκη, η οποία αν και δεν ήταν συγγενής με τον Λουφαρδαντώνη βρέθηκε στο σπίτι του εκείνη την ημέρα.

«Πάνω στους πυροβολισμούς και τη φασαρία, η Κυριακούλα πρόλαβε και πήρε στην αγκαλιά της το κοριτσάκι, τη μικρή Μαρία Τσοντάκη, πέντε χρόνων, έπεσε και σύρθηκε με το παιδί κάτω από ένα κρεβάτι που υπήρχε στο δωμάτιο.

Ο Γερμανός αντιλήφθηκε την κίνηση, επειδή όμως ήταν στενός ο χώρος και γεμάτος από τα πτώματα των γυναικών δεν μπήκε στη διαδικασία να μπει κάτω από το κρεβάτι ή να το τραβήξει. Έσκυψε και έριξε μία ριπή κάτω από το κρεβάτι.

Η Κυριακούλα Μαλανδράκη πήρε στην αγκαλιά της την 5χρονη Μαρία Τσοντάκη, σώζοντάς της τη ζωή. Ήταν η θεία του κ. Δεσποτάκη

Η Κυριακούλα πήρε 7 σφαίρες από το γοφό μέχρι κάτω το πόδι. Τραυματίστηκε, αλλά έζησε. Έσφιξε τα δόντια για να μη βγάλει καμία κραυγή, κράτησε σφιχτά τη μικρή Μαρία, κάλυψε με το σώμα της το μικρό κοριτσάκι και κράτησε το στόμα της κλειστό για να μην κλάψει και φωνάξει, περιμένοντας μέχρι να φύγει ο στρατιώτης», είπε.

Η θηριωδία των Ναζί στο «φαράγγι της Γιαγιάς» - Εκτελέστηκαν 34.000 άτομα

Του έλαχε ο κλήρος να πάει τα κατσίκια στη βοσκή και έτσι σώθηκε

Εκτός από την Κυριακούλα Μαλανδράκη, η οποία έζησε και διηγήθηκε στους συγχωριανούς της τα συμβάντα, αυτόπτης μάρτυρας ήταν και ένας εγγονός του Λουφαρδάκη, ο Νίκος Θεοδωράκης, 16 χρόνων, ο οποίος λίγα λεπτά πριν φτάσουν οι Γερμανοί ήταν και αυτός στο σπίτι μαζί με τη γιαγιά του και τις υπόλοιπες γυναίκες.

«Η γιαγιά ζήτησε από τον Νίκο και τη μικρότερη κόρη της, τη 19χρονη Ιωάννα, να πάρουν τα δύο κατσίκια που είχε ο Λουφαρδάκης και να τα πάνε λίγο πιο πέρα να τα δέσουν, για να φάνε τα χόρτα.Ο Νίκος τσακώθηκε με την ξαδέρφη του ποιος από τους δύο θα πάει. Στο τέλος έβαλαν κλήρο… «Άτυχος» στάθηκε ο Νίκος Θεοδωράκης, ο οποίος αποδείχθηκε τελικά ο τυχερός…

Ο 16χρονος τότε, Νίκος Θεοδωράκης σώθηκε από τύχη από το μένος του Γερμανού στρατιώτη 

Πήρε τα κατσίκια, τα έδεσε λίγο πιο πέρα, ενώ μόλις τελείωσε αντιλήφθηκε τους Γερμανούς που κατευθυνόταν προς το σπίτι, κρύφτηκε πίσω από ένα δέντρο και από κει παρακολούθησε τι έγινε. Όταν απομακρύνθηκαν οι Γερμανοί μπήκε στο σπίτι, όπου αντίκρυσε το σωρό των γυναικών. Είδε το μικρό Μανωλάκη νεκρό, πάνω από τη μητέρα του και τη μικρή Μαρία να στέκει μπροστά στο σωρό των νεκρών.

Το κορίτσι είχε χάσει τη μιλιά του. Δεν μπορούσε να κλάψει, ούτε να φωνάξει. Τέτοιο ήταν το σοκ που είχε δεχθεί αυτό το παιδάκι, που απλώς κουνούσε τα χεράκια του πάνω- κάτω.Ο Νίκος την πήρε αγκαλιά και προσπάθησε να την ηρεμήσει. Η Κυριακούλα ακούγοντας τις ομιλίες κάτω από το κρεβάτι, τον ενημέρωσε ότι είχε τραυματιστεί και του ζήτησε να φέρει βοήθεια από την πιο κοντινή γειτονιά», είπε.

Γερμανοί στρατιώτες ύψωσαν τη Γερμανική σημαία στην Κρήτη

Η μοίρα δε χαρίστηκε στους επιζώντες 

Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτάκη, η μοίρα στάθηκε ιδιαίτερα σκληρή και για τους τρεις που κατάφεραν να σωθούν από την αιματοχυσία στο σπίτι του Λουφαρδαντώνη.

«Στις 2 Μαρτίου του 1944, ένας μεθυσμένος Γερμανός στρατιώτης, που ήταν στο χωριό, πυροβόλησε και σκότωσε τον πατέρα του Νίκου Θεοδωράκη, αφήνοντας ορφανό αυτόν και τα υπόλοιπα τρία του αδέρφια.

Η Κυριακούλα Μαλανδράκη που έζησε, ήταν χήρα με τέσσερα παιδιά, δύο αγόρια και δύο κορίτσια. Στις 28 Αυγούστου 1944 οι Γερμανοί που κύκλωσαν τον Κακόπετρο με εντολή να εκτελέσουν όλους τους άνδρες άνω των 16 ετών, βρήκαν στο σπίτι της τα δύο αγόρια της, τον Αναστάση 21ός ετών και το Μιχάλη 19 ετών, τα πήραν λίγο πιο πέρα σε ένα χωράφι και κυριολεκτικά τα γάζωσαν με τα όπλα τους.

Όταν απομακρύνθηκαν, ο Μιχάλης, ο οποίος είχε πάρει τη ριπή στην κοιλιά του και είχαν βγει τα έντερα του έξω, αλλά δεν είχε πεθάνει, κατόρθωσε να συρθεί μέχρι το σπίτι και να ζητήσει βοήθεια από τη μητέρα του.

Η Κυριακούλα όπως- όπως, τον έβαλε σε ένα κρεβατάκι και προσπαθούσε να του βάλει μέσα τα έντερα και να τον περιποιηθεί.

Τα δύο αγόρια της Κυριακούλας Μαλανδράκη, που εκτέλεσαν τον Αύγουστο του 1944 οι Γερμανοί

Δυστυχώς, οι Γερμανοί που ήταν στη γειτονιά είδαν τις κηλίδες αίματος που έφταναν μέχρι την πόρτα του σπιτιού, τις ακολούθησαν και ανακάλυψαν τον Μιχάλη. Την ώρα που κάποιοι Γερμανοί στρατιώτες κρατούσαν τη μητέρα, η οποία εκλιπαρούσε για τη ζωή του παιδιού της, οι υπόλοιποι έβγαζαν φωτογραφίες τον Μιχάλη. Αφού ολοκλήρωσαν το έργο τους, έβαλαν ένα όπλο στο κεφάλι και του τίναξαν κυριολεκτικά τα μυαλά στον τοίχο μπροστά στα μάτια της μητέρας του, που τους παρακαλούσε.

Ιστορία αγάπης: Τους χώρισε ο πόλεμος και συναντήθηκαν μετά από 75 χρόνια

Η δε μικρή Μαρία που σήμερα είναι 85 ετών, φοβόταν τους θορύβους σε όλη της τη ζωή. Παντρεύτηκε, έκανε τη δική της οικογένεια, αλλά πάντα επέβαλε στα παιδιά και στα εγγόνια της να μη φωνάζουν, καθώς κάθε θόρυβος την τρομοκρατούσε. Αυτό το σοκ η γυναίκα αυτή το κουβαλούσε σε όλη της τη ζωή.

Η Μαρία Τσοντάκη, είναι σήμερα 85 ετών. Σώθηκε χάρη στην Κυριακούλα Μαλανδράκη, λίγες ημέρες όμως μετά το έγκλημα στο σπίτι του παππού της, έχασε τη μητέρα της. Η Ελένη Λουφαρδάκη δεν άντεξε τον θάνατο της μητέρας και των δύο αδελφών της και πέθανε από τον καημό της.

Δυστυχώς η μοίρα στάθηκε σκληρή και μαζί της. Εχασε μία από τις κόρες της, πέθανε ο γαμπρός της άλλης της κόρης, ενώ πρόσφατα πέθανε από κορωνοϊό και ο εγγονός της», είπε ο κ. Δεσποτάκης.

Τα ερείπια του σπιτιού του Λουφαρδαντώνη στη σημερινή εποχή

Το τραγικό τέλος του Λουφαρδαντώνη

Η τραγωδία στο σπίτι του Αντώνη Λουφαρδάκη δεν τελείωσε την ημέρα της εν ψυχρώ εκτέλεσης των πέντε γυναικών και του δίχρονου εγγονού του. 

«Όταν επέστρεψε στο σπίτι του και τον ενημέρωσαν, αντίκρισε νεκρή τη γυναίκα του, την Αγγελική Λουφαρδάκη 65 ετών, τη μικρή του κόρη Ιωάννα 19 χρόνων, τη μεγαλύτερη κόρη του Ελευθερία, 25 χρόνων, με το παιδάκι της και επίσης τη συμπεθέρα του, την Ρουμπίνη Κουριδάκη 75 ετών και την Αικατερίνη Κουριδάκη 40 ετών.

Η Αικατερίνη Κουριδάκη, ήταν 40 ετών όταν εκτελέστηκε από το Γερμανό στρατιώτη στο σπίτι του Λουφαρδαντώνη

Ήταν πόλεμος και δεν υπήρχε χρόνος για κηδείες. Άνοιξε, λοιπόν, με τη βοήθεια των αγοριών του κι άλλων χωριανών έξω στην αυλή του σπιτιού του ένα μεγάλο λάκκο και τους έθαψε πρόχειρα όπως- όπως.

Κρήτη: Εξουδετερώθηκε on camera οβίδα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου

Στις 28 Αυγούστου του 1944, την αποφράδα ημέρα για το χωριό που οι Γερμανοί κύκλωσαν τον Κακόπετρο, οι στρατιώτες τον βρήκαν έξω στην αυλή. Σε σωματική έρευνα, βρήκαν στην τσέπη του ένα μαχαίρι με ξύλινη λαβή, που διπλώνει και έχει οδοντωτή λάμα για να κόβουμε χόρτα και μικρά κλαδάκια.

Ο Αντώνης Λουφαρδάκης, με τη σύζυγό του Αγγελική

Οι Γερμανοί τον έσφαξαν με το μαχαίρι που κρατούσε και στη συνέχεια για να καλύψουν το έγκλημά τους, τον έθαψαν μέσα σε μία σωρό από κοπριά, που ήταν έξω από το σπίτι του», είπε ο ερευνητής στο star.gr