Νέα μέτρα: Στις 18:00 οι ανακοινώσεις για το Πάσχα και την εστίαση

Το άνοιγμα εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών εξετάζει η Επιτροπή

Το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό

Σήμερα στις 6 το απόγευμα αναμένονται ανακοινώσεις και διευκρινίσεις σχετικά με τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό και το άνοιγμα της εστίασης.

Πάσχα μπλόκα: Αλλάζουν οι λόγοι μετακίνησης από νομό σε νομό

Στην ενημέρωση θα βρίσκεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Θα διευκρινιστεί τι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις το Πάσχα αλλά και πώς θα εορταστεί με ασφάλεια. Ο κ. Σταμπουλίδης θα παρουσιάσει το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης, σύμφωνα με το οποίο η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να ανοίξει αργότερα αν το επιθυμεί και όχι στις 3 Μαΐου που θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα του κλάδου. Την ίδια στιγμή, η στήριξη στην εστίαση βάσει του τζίρου θα συνεχιστεί.

Νέα μέτρα: Τι ανοίγει μετά το Πάσχα

Τη Δευτέρα του Πάσχα, δηλαδή 3 Μαΐου, ανοίγει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρά μέτρα προστασίας. Καφέ, εστιατόρια και μπαρ μπαίνουν πάλι σε λειτουργία και δίνουν ανάσα τόσο στους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους όσο και τους πολίτες που έχουν κουραστεί από το πολύμηνο lockdown.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για σχολεία, εστίαση και μετακινήσεις

Τα self tests θα είναι απαραίτητα δύο φορές την εβδομάδα στους εργαζόμενους. Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως τέσσερα άτομα, ενώ η απόσταση ανάμεσα στα τραπέζια θα είναι τα δύο μέτρα. 

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγουν νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια. Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ανοίξουν την ίδια ημερομηνία ή στις 17 Μαΐου.

Τα μέτρα στα σχολεία θα είναι αυστηρά και οι οδηγίες ανοίγματος είναι ίδιες με αυτές των Λυκείων. Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα self tests, να φορούν τη μάσκα τους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, να κάνουν ξεχωριστά διαλείμματα και ο χώρος των τάξεων να αερίζεται συχνά.

Το Σάββατο 15 Μαΐου η χώρα θα υποδεχθεί τους πρώτους τουρίστες, καθώς ξεκινά και επίσημα η τουριστική περίοδος ενώ απελευθερώνεται και η μετακίνηση από νομό σε νομό. 

Υπενθυμίζεται ότι από τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι ώρες απογόρευσης μετακίνησης αλλάζουν. Έτσι, από τη Μεγάλη Δευτέρα η έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετατίθεται από τις 21:00 στις 22:00 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα η απαγόρευση θα ισχύει από τις 23:00 έως τις 05:00 το πρωί.

Το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών εξετάζει σήμερα η Επιτροπή, η οποία θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Επιθυμία του υπουργείου Ανάπτυξης, πάντως, είναι να επαναλειτουργήσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα.