Lockdown: Τα self test ανοίγουν την αγορά – Οι νέες ημερομηνίες

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Μπορεί τα νοσοκομεία να συνεχίζουν να δέχονται ασφυκτική πίεση, ωστόσο οι σταθεροποιητικές τάσεις που παρατηρούνται στα επιδημιολογικά στοιχεία, αφήνουν περιθώριο να ελπίζουμε ότι πλησιάζει η επιπέδωση της καμπύλης που θα φέρει και το άνοιγμα της αγοράς. 

Οι επιστήμονες παραμένουν σε επιφυλακή και διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, καθώς τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού  εκτιμώνται στα 23.500, ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία συνεχίζει να είναι δύσκολη. 

Την Τρίτη η απόφαση: Με self test και εμβόλια ανοίγουν τα σχολεία  

Χθες ανακοινώθηκαν 1.496 νέα κρούσματα, αν και την 25η Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν λιγότερα τεστ για τον κορωνοϊό, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων σκαρφάλωσε στους 707. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 448 (ημερήσια μεταβολή +2.05%), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 471 ασθενείς.

Κορωνοϊός: 1.496 νέα κρούσματα - Στους 707 οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση αρχίζει δειλά τον προγραμματισμό για το άνοιγμα της αγοράς, αν και εφόσον βέβαια ξεκινήσουμε να βλέπουμε ύφεση στα ημερήσια κρούσματα και με βασικό εργαλείο τα self test που ανακοινώθηκαν χθες από τον υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη.

Self tests: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα self test θα ξεκινήσουν να διανέμονται στους πολίτες από τις πρώτες μέρες του Απριλίου. 

Αρχές Απριλίου τα self test: Για ποιους θα είναι υποχρεωτικά

Η διάθεσή τους θα γίνεται δωρεάν από όλα τα φαρμακεία της χώρας και κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα κάθε επτά ημέρες ενώ η πιστοποίηση παραλαβής θα γίνεται μέσω επίδειξης ΑΜΚΑ στους φαρμακοποιούς. 

Για να αποφευχθεί συνωστισμός τις πρώτες ημέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών, δεδομένου ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή.

Κυβέρνηση: Oδηγίες για τη διαδικασία του self test βήμα - βήμα

Αν είναι θετικό το πρώτο τεστ, θα γίνεται δεύτερο δωρεάν rapid τεστ σε δημόσιες δομές υγείας για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα. 

Ειδικά για τα σχολεία θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική διενέργειά τους για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Υποχρεωτικό θα είναι επίσης το εβδομαδιαίο τεστ για τους εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης, της ακτοπλοΐας - ναυτιλίας, της μεταποίησης, στις μεγάλες επιχειρήσεις, και τα δικαστήρια.

Για όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες το self test δε θα είναι υποχρεωτικό και θα ισχύει η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη. 

Χαρδαλιάς: Τα self test φέρνουν άνοιγμα λιανεμπορίου, σχολείων, μετακίνησης

Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα self-testing.gov.gr μέσω της οποίας θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες.

Lockdown: Οι σκέψεις για άνοιγμα της αγοράς

Τα self tests θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για το άνοιγμα της αγοράς, καθώς δυνητικά θα μπορούν να γίνουν έως και δέκα εκατομμύρια τεστ ανά εβδομάδα.

Η ημερομηνία που βρίσκεται πλέον στο τραπέζι για το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι η 5η Απριλίου, με κυβερνητικά στελέχη να ξεκαθαρίζουν ότι δε θα διστάσουν να δώσουν άλλη μία εβδομάδα (12 Απριλίου) για να μη διακινδυνεύσουν νέα αναζωπύρωση της πανδημίας.

Στόχος είναι τα καταστήματα να καταφέρουν να λειτουργήσουν πριν το Πάσχα, αλλά οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα έχουν καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη του τρίτου κύματος της πανδημίας. 

Ανάλογα με τα δεδομένα λοιπόν που θα επικρατούν τα μέλη της επιτροπής θα επιλέξουν την πιο ασφαλή λύση για τη λειτουργία των καταστημάτων ανάμεσα στο click away, το click in shop ή την απελευθέρωση με μόνο περιορισμό τον αριθμό καταναλωτών ανάλογα με τα τετραγωνικά του. 

Lockdown: Τι θα γίνει με τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Μαζί με το άνοιγμα του λιανεμπορίου εκτιμάται ότι θα επιτραπούν και οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, κάτι που επιτρέπεται ήδη για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. 

Lockdown: Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων προκρίνεται να γίνει στις 5 Απριλίου, με την προϋπόθεση ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας θα βρίσκεται σε ύφεση. 

Εισήγηση Επιτροπής: Άνοιγμα σχολείων με self-test σε μαθητές και καθηγητές

Και σε αυτήν την περίπτωση, βασικό εργαλείο για το άνοιγμα των σχολείων θα είναι η διενέργεια self test σε καθηγητές και μαθητές σε σταθερή βάση, τουλάχιστον κάθε Δευτέρα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανοίξουν πρώτα τα γυμνάσια και τα λύκεια ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και μετά των δημοτικών και των νηπιαγωγείων.