Μαγιορκίνης: Ένας στους είκοσι που κάνουν τεστ θα βγει θετικός

Στην Αττική, η πανδημία παρουσιάζει επιβάρυνση κατά 20%

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια σημείωσε περαιτέρω μικρή αύξηση, το ΕΣΥ πιέζεται, ενώ στα θετικά καταγράφεται η αύξηση των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην χώρα.  

Στην Αττική η επιδημία παρουσιάζει μεγαλύτερη επιβάρυνση της τάξης του 20%, ενώ ήπια επιβάρυνση έχουμε στην Θεσσαλονίκη.

Παπαευαγγέλου: Όλα όσα είπε για το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ένα στα είκοσι άτομα που θα κάνει τεστ θα βγει θετικό, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά υψηλή η επαφή μας με φορέα του ιού» Συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα εκείνου της μάσκας.  

Χαρδαλιάς: Τα self test φέρνουν άνοιγμα λιανεμπορίου, σχολείων, μετακίνησης

Το ηλικιακό προφίλ της επιδημίας παραμένει σταθερό τους τελευταίους δύο μήνες, με την ομάδα των 40-65 να οδηγεί την επιδημία και μετά να ακολουθεί η ομάδα των 18-39, ωστόσο όπως είπε, τελευταία παρατηρούνται σημαντικές επιπτώσεις και στις ηλικίες 18 με 39.  

«Τα self test δε διαφέρουν από τα τεστ κύησης»

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στo self- testing, το οποίο δήλωσε πως θα είναι «εύκολο, γρήγορο και σχετικά αξιόπιστο», με τους πολίτες να συνδράμουν στον περιορισμό της πανδημίας.

Οπως εξήγησε ο καθηγητής, το self test δεν διαφέρει από το τεστ κύησης και «σημείο-κλειδί» αποτελεί η λήψη δείγματος από τη μύτη ή σάλιο, ενώ είναι σημαντικό ο καθένας να το κάνει μόνος του.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι η διαδικασία εκμάθησης για το self test στο σπίτι μπορεί να γίνει μέσω βίντεο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο