Lockdown: Η έκρηξη κρουσμάτων φέρνει παράταση πιθανόν και δύο εβδομάδων

Ανησυχεί τους ειδικούς η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική

Τα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες 24/2

Η επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση σε όλη τη χώρα και ειδικά στην Αττική έχει προβληματίσει αρκετά ειδικούς και κυβέρνηση και κάνει την παράταση του lockdown στο λεκανοπέδιο να φαντάζει αναπόφευκτή. 

Ασφυκτική η πίεση στα νοσοκομεία - Μόλις 33 κενά κρεβάτια στις εντατικές

Το προανήγγειλε, άλλωστε, χθες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου έκανε αναφορά στην αύξηση των κρουσμάτων και δήλωσε πως «εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας -πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών- να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου».

Πάντως, κοινή πεποίθηση λοιμωξιολόγων και κυβέρνησης είναι πως αυτό θα είναι το τελευταίο lockdown, καθώς πλέον έχουμε στα χέρια μας το όπλο του εμβολίου. 

Σκληρό lockdown και στην Αρκαδία - Σε αυξημένο κίνδυνο το Ναύπλιο

Χθες ανακοινώθηκαν 1.913 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 869 εντοπίστηκαν στην Αττική. Επιβαρυμένη ήταν, επίσης, η εικόνα στη Θεσσαλονίκη με 200 νέα κρούσματα, αλλά και την Αχαΐα με 98.

Αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν πως δεν έχουμε ακόμα δει την κορύφωση της επιδημιολογικής καμπύλης και προβλέπουν ότι την επόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να υπάρχουν πάνω από 2.500 κρούσματα ημερησίως. 

Μητσοτάκης: Προανήγγειλε παράταση του lockdown

Εκτός, όμως, από τον αριθμό των κρουσμάτων, μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική. 

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ έφτασε μέχρι χθες το 90% σκαρφάλωσε, με μόλις 25 άδεια κρεβάτια στην Αττική. Στις απλές νοσηλείες, σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, η πληρότητα φτάνει στο 85%.

Χθες, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο, νοσηλεία χρειάστηκαν 304 ασθενείς ενώ 253 βγήκαν από τα θεραπευτήρια. Συνολικά 1.894 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και την ίδια ώρα μάχη στις ΜΕΘ δίνουν 357 συμπολίτες μας. 

Άνοιγμα σχολείων: Αυτή τη φορά θα ανοίξουν τα Λύκεια! 

Μέσα σε αυτό το αρνητικό πλαίσιο, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται την Παρασκευή να εισηγηθεί παράταση του lockdown έως τις 8 ή ακόμα και τις 15 Μαρτίου. 

Το βασικό σενάριο μιλά για παράταση μιας εβδομάδας, όμως με τα έως τώρα δεδομένα, η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί την επόμενη εβδομάδα, οπότε δεν αποκλείεται η παράταση δύο εβδομάδων. 

Σκληρό lockdown στην «κόκκινη» Αρκαδία

Παράλληλα, χθες, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, ανακοινώθηκε ότι η Αρκαδία μπαίνει στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, ενώ ο Δήμος Ναυπλιέων εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.