Ακόμη 144 εμβολιαστικά κέντρα ρίχνονται στη «μάχη» εμβολιασμού

Έξι δόσεις αντί για πέντε από κάθε φιαλίδιο της Pfizer

Το πρωί της Δευτέρας ο Κυριακός Μητσοτάκης έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer στο νοσοκομείο Αττικόν

Στη «μάχη» του εμβολιασμού ρίχτηκαν από σήμερα Τετάρτη 20/01, 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως προανήγγηλε πριν από δυο μέρες και κατόπιν ενημέρωσης των υγειονομικών συντακτών, ο γγ του Υπ. Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Γεραπετρίτης: Μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί το 0,8% των πολιτών

Φωτογραφία Eurokinissi

 

Ενώ από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των νέων εμβολιαστικών κέντρων στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, προκειμένου, όπως επεσήμανε «να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τα 1.000».

Το σύστημα Υγείας, ξεκαθάρισε ο ίδιος, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να αναπτύξει και άλλες δυνάμεις, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο σχεδιασμός. Επιπλέον αναφέρθηκε και σε άλλες λύσεις, όπως είναι τα μέγα-εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί και από δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα, εάν αυτό απαιτηθεί.

Μητσοτάκης: Έκανα το δεύτερο εμβόλιο. Eίναι ανώδυνο και χωρίς παρενέργειες

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι από χθες, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους χρησιμοποιούνται 6 δόσεις και όχι 5 του εμβολίου από κάθε φιαλίδιο της Pfizer. Η οδηγία αυτή προέκυψε μετά από καινούργια αίτηση και καινούρια έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. «Έχουμε καινούργιο φύλλο οδηγιών χρήσης και από εδώ και πέρα, θα χρησιμοποιούμε 6 δόσεις ανά φιαλίδιο της Pfizer» είπε και πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται με βάση μια κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες. «Και εμείς ήμασταν προετοιμασμένοι γι' αυτό και έχουμε ενημερώσει τα πληροφοριακά μας συστήματα και έχουμε προετοιμάσει και την εφοδιαστική αλυσίδα» απάντησε, εξηγώντας ότι η αλλαγή αυτή δεν δημιουργεί πρόβλημα στην πορεία του εμβολιασμού.

Η χώρα μας παραμένει σε πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά την απορρόφηση των δόσεων του εμβολιασμού, επισημαίνει το υπ. Υγειάς. Για να συνεχίσει μάλιστα να βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις των χωρών που δεν χάνουν δόσεις από τη μη προσέλευση στα ραντεβού - που ας σημειωθεί είναι χαμηλή - διαθέτει πλέον τις δόσεις αυτές στα σώματα ασφαλείας και στο στρατό.

Επίσης, παρέχοντας πρακτικές συμβουλές στους πολίτες, προσπαθεί να τους βοηθήσει να εφαρμόζουν σωστά τις οδηγίες για τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με αυτές, εάν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και λάβει μήνυμα για ραντεβού, τότε για να ισχύσει αυτό, θα πρέπει να το επιβεβαιώσει απαντώντας στο σχετικό sms.

Αν από την άλλη ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει ή δεν αποδεχθεί το ραντεβού, δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού, είτε μέσω της πλατφόρμας, είτε στο φαρμακείο της γειτονιάς ή στο ΚΕΠ.

Επίσης, στην περίπτωση που όταν αναζητούμε ραντεβού στην πλατφόρμα, δεν εμφανίζονται τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμάμε, π.χ αν κάποιος θέλει να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο στην περιοχή που είναι κοντά στην εργασία του, τότε μπορεί, αλλάζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα, να επιλέξει τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμά.

Φωτογραφικό υλικό από τον σημερινό εμβολιασμό των 85+ στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας

Σχετικά με το αν δύναται να αλλάξει το ραντεβού, η απάντηση είναι θετική. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο έως και 72 ώρες πριν και ο λόγος που συμβαίνει είναι για τον προγραμματισμό της εμβολιαστικής αλυσίδας.

Τι ισχύει για όσους κλείσουν ραντεβού και δεν προσέλθουν, μπορούν να κλείσουν και δεύτερο ραντεβού; Η απάντηση είναι ναι, με τη διαφορά ότι θα έχουν τη δυνατότητα να ξανακλείσουν ραντεβού μετά από έναν μήνα από τον αρχικό προγραμματισμό.

«Ο λόγος που γίνεται αυτό δεν είναι για τιμωρήσουμε κάποιον, αλλά για να μειώσουμε στο ελάχιστο την πιθανότητα να χαθούν πολύτιμες δόσεις εμβολίων» είχε πει κατά την ενημέρωση ο κ. Θεμοσυοκλέους και εξήγησε πως διαχειριζόμαστε ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο, ένα εμβόλιο που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου 2-8 βαθμούς μόνο για 5 ημέρες. Η μη προσέλευση στα ραντεβού δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο να χαθούν πολύτιμες δόσεις και στο εξωτερικό παρατηρήθηκε ότι ένα ποσοστό πολιτών, που μπορεί να φτάσει έως και 10%, δεν προσέρχεται».