Lockdown: Aνοιχτά δημοτικά και νηπιαγωγεία- Κλειστά γυμνάσια, λύκεια

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Σε γενικό lockdown μπαίνει η χώρα από τις 06.00 του Σαββάτου και για τρεις εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε καθολικό lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου η χώρα

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δε θα είναι το ίδιο με το lockdown του Μαρτίου. Μια βασική διαφορά είναι ότι τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα παραμείνουν ανοιχτά. Κλείνουν όμως γυμνάσια και λύκεια, τα οποία θα λειτουργούν με το σύστημα της τηλεκπαίδευσης. Επεσήμανε δε, ότι ανοιχτά θα παραμείνουν και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων.

«Είχαμε πει ότι τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν και τα πρώτα τα οποία θα ανοίξουν. Ο λόγος που δέχθηκα την εισήγηση των ειδικών, είναι γιατί τα μεγαλύτερα παιδιά, λόγω κοινωνικών επαφών, είναι πολύ πιθανό να ευνοούν την μετάδοση του ιού, πολύ ευκολότερα απ’ότι τα μικρότερα παιδιά.Έχουμε επίσης δεδομένο ότι τα μικρότερα παιδιά, είναι λιγότερο μεταδοτικά. Κατά συνέπεια κάναμε αυτόν τον διαχωρισμό, ο οποίος έχει και κοινωνικές προεκτάσεις».

Τσιόδρας: Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες - Το ΕΣΥ θα πιεστεί

Τηλεκπαίδευση στα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Όσων αφορά την τηλεκπαίδευση στις μεγαλύτερες σχολικές βαθμίδες ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, «Η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά απ’ότι στα μικρότερα».

Ανοιχτά τα ειδικά σχολεία

Εξαιρούνται από το «λουκέτο» των τριών εβδομάδων τα ειδικά σχολεία, γιατί όπως είπε ο κος Μητσοτάκης « εκεί θα υπήρχαν ψυχολογικές επιπτώσεις από το κλείσιμο και τεράστιες οικονομικές επιβαρύνσεις για τις οικογένειες των παιδιών αυτών».

Υπενθυμίζεται ότι, η μετάβαση των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες θα επιτρέπεται από έναν γονέα με την αποστολή SMS στην επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, μέσα στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας.