Πρόεδρος ξενοδόχων στο star.gr: «Last minute ο τουρισμός στην Αθήνα»

Κλειστές οι μισές μονάδες - Πού περνούν τα Σαββατοκύριακα οι Έλληνες;

Ολόκληρη η συνέντευξη στο star.gr της Λαμπρινής Καρανάσιου- Ζούλοβιτς πρόεδρου της ΕΞΑΑΑ 

Την απόλυτα θολή εικόνα σε ό,τι έχει να κάνει με τις κρατήσεις αυτή την ώρα και την αβεβαιότητα μέσα στην οποία καλούνται να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία περιέγραψε στο star.gr η Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού.

Υπάρχει βέβαια βελτίωση σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά τον Ιούλιο καταγράφεται μία απότομη πτώση. Tον Αύγουστο ενδεχομένως να υπάρξει άνοδος, αν βέβαια δεν προκύψουν πάλι ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Σύμφωνα με την ίδια, η απώλεια εσόδων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, που περιλαμβάνει και τους μήνες του lockdown, ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο νούμερο και είναι πολύ οδυνηρό για την πολιτεία, για τους ξενοδόχους, για τους εργαζόμενους που αγωνιούν στα ξενοδοχεία και γενικότερα για όλη την οικονομία», είπε στο star.gr.

Κορωνοϊός: Έλεγχοι σε καταστήματα και πρόστιμα από το υπουργείο Ανάπτυξης

Κλειστά παραμένουν ένα στα δύο ξενοδοχεία

Την 1η Ιουνίου άνοιξαν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, που είχαν κλείσει μέσα στην καραντίνα στο πλαίσιο περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ωστόσο, 45 ημέρες μετά μόλις τα μισά ξενοδοχεία λειτουργούν, όπως σημείωσε η κα. Καρανάσιου-Ζούλοβιτς.

Από πέρυσι η πτώση της ζήτησης αγγίζει το 80%. Σήμερα, τα ξενοδοχεία σε Αττική και Αργοσαρωνικό έχουν μία πληρότητα της τάξεως του 10 έως και 20% κατά μέσο όρο.

 Όπως διευκρίνισε μάλιστα, το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία, λόγω του υψηλότερου κόστους λειτουργίας τους.

 ΕΙΝΑΠ στο star.gr: Γιατί διπλασιάστηκαν τα νοσηλευόμενα κρούσματα Covid-19

Το προφίλ των επισκεπτών της Αθήνας

Δύο εβδομάδες μετά την πλήρη επανεκκίνηση του τουρισμού, οι επισκέπτες στην πόλη της Αθήνας είναι είδος προς εξαφάνιση. Όπως ανέφερε κατηγορηματικά η κ. Καρανάσιου-Ζούλοβιτς δεν υπάρχουν αφίξεις τουριστών σε γκρουπ. 

Έχουμε μόνο κάποιους μεμονωμένους, οι οποίοι στη πλειονότητά τους μάλιστα φτάνουν «last minute» ή κάποιους που έχουν ήδη κλείσει και είναι αποφασισμένοι να έρθουν.

Από αυτούς, πρόσθεσε, οι περισσότεροι έρχονται με αεροπλάνο, ενώ ελάχιστες είναι οι οδικές αφίξεις στην Αττική. Την ίδια ώρα σε ό,τι έχει να κάνει με τον εσωτερικό τουρισμό καταγράφονται μικρού μεγέθους αφίξεις από όλη την Ελλάδα, οι οποίες, όπως σημείωσε η ίδια, αφορούν ιατρικούς ή άλλους επιχειρηματικούς σκοπούς.

Οδηγός επιβίωσης για γονείς: Διακοπές με τα παιδιά στην πανδημία

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι έχουν προχωρήσει σε μείωση των τιμών, προκειμένου να προσελκύσουν τους επισκέπτες, πάντα όμως μέσα στο μέτρο του δυνατού, λόγω των νέων συνθηκών που έχει διαμορφώσει ο κορωνοϊός στην αγορά.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ, αν και οι τιμές είναι καλύτερες σε σχέση με πέρυσι, δεν μπορούν να πέσουν περισσότερο. Αιτία, όπως εξήγησε, είναι η επιβάρυνση των επιχειρήσεων με ένα υψηλό κόστος, λόγω της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των υποχρεωτικών αγορών στις οποίες έχουν οδηγηθεί οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να λειτουργήσουν μέσα στην πανδημία.

Ξενοδοχεία: H ΚΥΑ για τα υγειονομικά πρωτόκολλα - Πώς θα λειτουργούν 

Οι Έλληνες κάνουν τριήμερα… στον Αργοσαρωνικό

Τα Παρασκευοσαββατοκύριακα καταγράφεται άνοδος των επισκεπτών στα νησιά του Αργοσαρωνικού, ιδιαίτερα σε όσα μπορεί να πάει κανείς οδικώς μέχρι ένα σημείο, η οποία όμως συνοδεύεται από πτώση μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με την κα. Καρανάσιου-Ζούλοβιτς.

Φαίνεται ότι οι Έλληνες τουλάχιστον προτιμούν τον Αργοσαρωνικό για τριήμερο, γιατί είναι κοντά στην Αθήνα και τις δουλειές τους.

Όπως ανέφερε, η Αίγινα, οι Σπέτσες και ο Πόρος φαίνεται να έχουν την ίδια υψηλή επισκεψιμότητα τα Σαββατοκύριακα, ενώ σε κάθε περίπτωση όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού αποτελούν ιδανικό τόπο, όχι μόνο για ολιγοήμερες διακοπές, αλλά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ξενοδοχεία στα νησιά: Μείον 25% οι τιμές για να σωθεί ο Ιούλιος

Τι ανησυχεί τους ξενοδόχους;

Σε εγρήγορση κρατά τους ξενοδόχους η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα. Σύμφωνα με την κα. Καρανάσιου-Ζούλοβιτς, οι επιδημιολόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι με το άνοιγμα του τουρισμού θα αυξηθούν τα κρούσματα, ωστόσο απίθανο είναι ένα καινούργιο lockdown, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι.

«Από την πλευρά μας, φροντίζουμε να τηρούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τις αποστάσεις και γενικά όλα τα μέτρα, ενώ πιστεύουμε ότι με την ατομική ευθύνη, τα πάντα θα ισορροπήσουν και εν τέλει θα ξεπεραστούν» είπε, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι οι υποδομές της χώρας είναι καλές και θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ό,τι προκύψει.

«Είμαστε από τις λίγες χώρες που είχαμε αυτόν τον υγειονομικό θρίαμβο. Γίναμε χώρα πρότυπο στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού», εξήγησε και ανέφερε ότι 5 ή 6 είναι τα ξενοδοχεία στην Αττική που θα φιλοξενήσουν όσους επισκέπτες βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό.

Πρόεδρος τουριστικών γραφείων στο star.gr: «Χαμένη η φετινή χρονιά»

«Η Αθήνα είναι εδώ…»

Την ίδια ώρα που τουριστικά η χώρα δέχεται ένα τεράστιο πλήγμα από την πανδημία, η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ υπογράμμισε την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η Αθήνα μέσα από τα νέα έργα που έγιναν στην πόλη, όπως το συντριβάνι στην Ομόνοια και τον «Μεγάλο Περίπατο».

«Η Αθήνα είναι εδώ με τα καινούρια της προϊόντα. Είναι κάτι καινούργιο που μπορούν να δουν οι επισκέπτες μας. Είναι θαυμάσιο και το κομμάτι της Πανεπιστημίου και γύρω από την Ακρόπολη και γενικότερα πιστεύω ότι ο «Περίπατος» θα προσδώσει προσθετική αξία στο τουριστικό προϊόν της Αθήνας», είπε.