Κορωνοϊός: 38 θάνατοι στη χώρα μας - 95 νέα κρούσματα, 1.156 συνολικά
Τσιόδρας: «H επιδημία δεν είναι αριθμοί, είναι αγαπημένοι και ιερά πρόσωπα»
Σε 38 ανέρχονται συνολικά οι νεκροί από τον κορωνοϊό στη χώρα μας, σύμφωνα με την ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος ανακοίνωσε έξι ακόμα θανάτους μέσα σε 24 ώρες.
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον Covid-19, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 95, τα περισσότερα εκ των οποίων στην Αττική. Συνολικά 69 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.
Aπό αυτούς που έχασαν τη ζωή τους η μέση ηλικία είναι 71 έτη. Οι 29 είναι άνδρες και οι 9 γυναίκες. 92% των θανάτων αφορούν ηλικιωμένους 70% και άνω ή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και 58% με καρδιοαγγειακό νόσημα.
Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 15.151 εργαστηριακοί έλεγχοι. Συνολικά υπολογίζεται πως το 5% των περιπτώσεων της νόσου χρειάζεται εντατική θεραπεία.
Όλη η ΚΥΑ για αναστολή συμβάσεων εργασίας και αποζημίωση ειδικού σκοπού
«Όλοι είναι ιεροί»
«Ο αγώνας είναι πανανθρώπινος. Στην πατρίδα μας πρέπει να παραμείνουμε και να συνεχίσουμε ενωμένοι ακόμα και εντός των αναμενόμενων εκτιμήσεών μας η επιδημία δεν είναι αριθμοί. Είναι αγαπημένοι, είναι ιερά πρόσωπα. Όλοι είναι ιεροί. Είναι ζωές. Η συμμόρφωση με τα αναγκαία προς το παρόν μέτρα είναι απαραίτητα για τον όσο το δυνατόν περισσότερο μετριασμό των συνεπειών της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας» τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
«Τραγική κατάληξη μίας φρικτής πάλης με έναν ανίερο εχθρό οι θάνατοι»
«Ο ιός προκαλεί μία σοβαρή πνευμονία, η οποία απαιτεί νοσηλεία. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως αυτοί που μπαίνουν στο νοσοκομείο είναι η κορυφή του παγόβουνου, αυτοί που κινδυνεύουν από τις επιπλοκές» σημείωσε ο κος Τσιόδρας.
Στην πατρίδα μας έως σήμερα καταγράφουμε ασθενείς που διασωληνώνονται με μέση ηλικία 66 ετών και περίπου 47% έχουν υποκείμενα νοσήματα. Επιπλέον αρκετά πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα από τις ΗΠΑ, δείχνουν τον μέσο όρο νοσηλείας στις ΜΕΘ να είναι αρκετά παρατεταμένος.
Συγκλονίζει η γυναίκα που έχασε άνδρα και πεθερό από κορωνοϊό
«Δεν είναι μία μάχη που κερδίζεται εύκολα. Στην Ιταλία ο μέος όρος στην εντατική είναι 15 μέρες, με το ελάχιστο να είναι 10 μέρες». Σχετικά με τους θανάτους από κορωνοϊό ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, μία πολύ πρόσφατη μελέτη αναφέρεται μία θνητότητα που φτάνει έως και το 47%.
Οι Εντατικές είναι οι χώροι όπου κατεξοχήν δίνεται η μάχη της ζωής. Σώζονται ζωές αλλά ταυτόχρονα θρηνούν και θανάτους. Ας μην μας παραξενεύουν οι θάνατοι. Είναι η τραγική κατάληξη μίας φρικτής πάλης με έναν ανίερο εχθρό. Αλλά έχουμε και διατηρούμε ακέραια την ελπίδα.
Ο κος Τσιόδρας τόνισε επίσης τη σημασία έγκαιρης διάγνωσης ασθενών με τη νέα νόσο σε χώρους διαμονής πολλών ατόμων, όπως τα κέντρα αποκατάστασης, δομές αστέγων, δομές για ηλικιωμένους, δομές χρόνιων πασχόντων, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά της νόσου.
Μετά από ενημέρωση της UNESCO Πειραιώς και Νήσων για έναν ασθενή με λοίμωξη από τον κορωνοϊό ο οποίος διέμενε σε δομή αστέγων που φιλοξενούσε 30 άτομα, κλιμάκια του ΕΟΔΥΥ μετέβησαν άμεσα στη δομή και πραγματοποίησαν δειγματοληψία από όλους τους τροφίμους και το προσωπικό. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε καλή κλινική κατάσταση σε νοσοκομείο των Αθηνών.
Παρατείνεται έως τις 11 Απριλίου το «λουκέτο» στα καταστήματα
Τι είπε ο Τσιόδρας για τη χλωροκίνη - «Προσοχή στην παραπληροφόρηση»
Οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία. Έτσι και η χλωροκίνη σχετίζεται με πολλές παρενέργειες που περιλαμβάνουν αρρυθμίες, καρδιακά προβλήματα, χαμηλό κάλιο, επιληψία ακόμα και θάνατο.
Πρέπει υποχρεωτικά η χρήση να γίνεται με ιατρική παρακολούθηση. «Προσοχή στην παραπληροφόρηση. Μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από τον ιό» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.
Κολχικίνη: H πρόταση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
«Επί του παρόντος δεν υπάρχει πανάκεια ούτε θαυματουργό φάρμακο. Όλα δοκιμάζονται. Ενωμένοι οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης. Η καμπύλη της αύξησης της επιδημίας στη χώρα μας δείχνει προς το παρόν βραδύτερο ρυθμό αύξησης από άλλες χώρες του κόσμου όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ».