Κορωνοϊός: Πιο ευάλωτοι οι καπνιστές σε βαρύ χτύπημα του ιού

Κινδυνεύουν 14 φορές περισσότερο να νοσήσουν βαριά

Ο θάνατος του στρατιωτικού στην Αλεξανδρούπολη που ήταν μόλις 46 ετών, φέρνει στο φως νέα στοιχεία για τις ομάδες που εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κινδυνεύσουν από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι δύο παράγοντες που, όπως αποδεικνύεται, επιδεινώνουν τα συμπτώματα της νόσου.

Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι νεκροί στην Ελλάδα- Υπέκυψαν άλλοι δύο άντρες

Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν την εικόνα της ανδρικής ευπάθειας στον κορωνοϊό, οι επιστήμονες βάζουν στο τραπέζι επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, όπως το κάπνισμα.

Μια πρώτη εκτίμηση έρχεται από την Κίνα, που δεν θεωρεί τυχαίο το γεγονός ότι το 54% των ανδρών είναι καπνιστές, το 8.4% πρώην καπνιστές, ενώ οι γυναίκες καπνίστριες δεν ξεπερνούν το 3,4%.

Κορωνοϊός: 27 νεκρούς μετρά η Ελλάδα – «Έφυγε» κι ένας 88χρονος

«Το κάπνισμα, ενδεχομένως με κάποιο μηχανισμό αύξησης των υποδοχέων για το νέο ιό στο πνευμόνι, να προκαλεί βαρύτερη νόσο σ' αυτούς που καπνίζουν και κατά τεκμήριο καπνίζουν περισσότερο οι άνδρες σε κάποιες χώρες, όπως η Κίνα», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι καπνιστές κινδυνεύουν 14 φορές περισσότερο να νοσήσουν βαριά σύμφωνα με κινεζική έρευνα 

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μπεχράκη, πνευμονολόγο εντατικολόγο, οι καπνιστές είναι σαφές ότι και νοσούν περισσότερο και νοσούν βαρύτερα, καθώς έχουν μειωμένη άμυνα του αναπνευστικού συστήματος. 

Η έκθεση στον καπνό κάνει ευκολότερη τη μόλυνση από μια αναπνευστική λοίμωξη και δυσκολότερη την ανάρρωση.

Κορωνοϊός: Το 90% των νέων ανθρώπων που νοσούν είναι καπνιστές

Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος ακόμα και...τώρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες κάποιου να νοσήσει βαριά, ενώ σύμφωνα με ιατρικές μελέτες που έρχονται από την Κίνα, η πιθανότητα βαριάς νόσησης είναι 14 φορές υψηλότερη για τους καπνιστές. 

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου

Νέα στοιχεία προκύπτουν και από το θάνατο του 46χρονου στρατιωτικού, στην Αλεξανδρούπολη, καθώς η παχυσαρκία επιδεινώνει τα συμπτώματα της νόσου και γι' αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star.