Δύο νέοι Έλληνες συλλέγουν πλαστικά και τα μετατρέπουν σε είδη ένδυσης!

Σύμμαχοί τους δεκάδες Έλληνες ψαράδες

Δύο 25χρονοι από την Αθήνα έβαλαν στόχο να καθαρίσουν τις θάλασσές μας μετατρέποντας τα πλαστικά σε είδη ένδυσης. Συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια βρήκαν δεκάδες ψαράδες σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα κάθε μήνα να βγάζουν πέντε τόνους απορριμμάτων.

Κραυγή απόγνωσης από τους ψαράδες: Ζητούν μέτρα για την υπεραλίευση

Οι εικόνες με πλαστικά και κάθε λογής σκουπίδια στην θάλασσα ευαισθητοποίησαν τον Λευτέρη Αραπάκη, πέμπτης γενιάς ψαρά, ώστε να ασχοληθεί με τον καθαρισμό των θαλασσών μαζί με τον φίλο του, μηχανικό, Γρηγόρη Νίτα.

 

Οι παθήσεις που συνδέονται με τη ρύπανση και το νέφος

«Μπαίνοντας στα αλιευτικά σκάφη, βγάζοντας ψαριές με πλαστικό ήταν σοκαριστικό, όταν βγάλαμε ένα κουτάκι το οποίο είχε ξασπρίσει και είχε λήξει το 87. Συνειδητοποιώ ότι αυτό είναι μεγαλύτερο από μένα και είπα ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό», δήλωσε στο Star ο συντονιστής αυτής της οικολογικής προσπάθειας.

Πρότυπο της κυκλικής οικονομίας

Οι δύο νέοι εφοδίασαν με πλαστικές σακούλες 120 αλιευτικά σκάφη σε όλη την Ελλάδα, όπου οι ψαράδες συλλέγουν έξι τόνους απορριμμάτων κάθε μήνα. Οι αλιείς αμείβονται για αυτό με 200 ευρώ το μήνα.

Πάνω από το επιτρεπτό όριο η ρύπανση στον Σαρωνικό

«Θέλουμε να συμβάλουμε στην κυκλική οικονομία και για αυτό το λόγο συνεργαζόμαστε με φορείς ανακύκλωσης, ώστε να μπορούν να τα συλλέγουν, αλλά και με φορείς στο εξωτερικό, όπως το «Healthy Seas» στην Ολλανδία και μια εταιρεία μόδας στην Μαδρίτη, όπου τους στέλνουνε ένα κομμάτι αυτών των πλαστικών, όπως τα αλιευτικά δίχτυα και μετατρέπονται σε κάλτσες», πρόσθεσε.

Για την δράση τους επελέγησαν πρόσφατα στους πέντε φιναλίστ της Ευρώπης για βράβευση από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΟΗΕ, ενώ σκοπός τους είναι να πείσουν ακόμη περισσότερους ψαράδες να μπουν στο πρόγραμμα καθαρισμού των θαλασσών μας.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, με τη Μάρα Ζαχαρέα.