Στο λιμάνι του Πειραιά δύο πλοία με 284 πρόσφυγες

Θα μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας

Δείτε το video από την εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα»

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ» μεταφέροντας 46 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη και 151 από τη Χίο.

Στις 08:05 κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «BLUE STAR 2» μεταφέροντας 25 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω και 62 από τη Λέρο.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες και στις δύο περιπτώσεις αναμένεται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας της χώρας.

Μεταναστευτικό: Στο «κόκκινο» οι αντιδράσεις σε νησιά και ενδοχώρα

Τα τρία σημεία – κλειδιά του νέου νόμου για το άσυλο

40.000 πρόσφυγες και μετανάστες το τελευταίο τετράμηνο

Οι προσφυγικές ροές έχουν φτάσει στα επίπεδα του 2015, με τους κατοίκους των νησιών να αντιδρούν έντονα, καθώς οι δομές έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους.

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και από πολλούς κατοίκους της ενδοχώρας, οι οποίοι αρνούνται να δεχτούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στις περιοχές τους.

Δύσκολη νύχτα στα Γιαννιτσά: «Μπλόκο» κατοίκων σε πρόσφυγες

Μιλώντας την Κυριακή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε πως «το τελευταίο τετράμηνο είχαμε 40.000 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών». 

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των κατοίκων τόσο στα νησιά όσο και την ενδοχώρα, τόνισε πως η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι καθήκον της πολιτείας. «Τίποτα δεν μπορεί να επιβάλλεται στις τοπικές κοινωνίες. Για να έχουμε όμως την στήριξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους συνέχεια ακατάπαυστα».

«H ενημέρωση προκύπτει από την ανάγκη να δειχθεί από όλους μας η έγκαιρη αλληλεγγύη στις συνοριακές περιοχές της χώρας που δέχονται το πρώτο κύμα.Το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι εδώ για να μείνει. Γι' αυτό χρειαζόμαστε αντοχή. Θα μετρηθούμε όλοι στο αν σε ένα ζήτημα που έχει εθνική διάσταση είμαστε όλοι μαζί» κατέληξε.