Γίνεται κοινωνική πολιτική με βοσκοτόπια;

Βέτο των δανειστών για την αξιοποίηση των εσόδων από τη δημοπρασία

«Φρένο» στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για διανομή των εσόδων από τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών σε κοινωνική πολιτική βάζουν οι δανειστές, την ώρα που συνεχίζεται η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων από το Star για το πόθεν έσχες των υπερθεματιστών και το βοσκοτόπι που έβαλε ως εγγύηση ο Ιωάννης Καλογρίτσας.

Οι «βόμβες» για τον κ. Καλογρίτσα που φαίνεται ότι επιχειρεί να γίνει καναλάρχης με δανεικά λεφτά και βοσκοτόπι το οποίο μεταβιβάστηκε από… νεκρή, αποδεικνύουν πως δεν καλύπτει ούτε καν το ποσό για την πρώτη δόση (17,5 εκατομμύρια ευρώ) που πρέπει να καταβάλει στο Δημόσιο, με βάση το ποσό που προσέφερε στη δημοπρασία για την άδεια (52,6 εκατομμύρια ευρώ). Μάλιστα, ακόμα κι αν γίνουν οι αγοραπωλησίες των βοσκότοπων δεν καλύπτουν παρά το μισό της προκαταβολής που πρέπει να καταβληθεί, ενώ η δήλωση Καλογρίτσα δεν καλύπτει ούτε το «πόθεν», ούτε το «έσχες».

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Αγορά» φαίνεται πως επιβεβαιώνει απολύτως το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star την Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, στο οποίο ο Πέτρος Μποτσαράκος ανέφερε πως η σελίδα 1016 του3ου Μνημονίου προβλέπει ξεκάθαρα ότι τα έσοδα από τις άδειες θα πάνε στους δημοσιονομικούς στόχους.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει πως οι δανειστές ασκούν βέτο στην παροχολογία της κυβέρνησης, που έσπευσε από την πρώτη κιόλας μέρα να τάξει τα χρήματα που ΘΑ πάρει από τις άδειες στα ασθενέστερα στρώματα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια ενός μπρα ντε φερ ανάμεσα στους δανειστές, τον Γιώργο Χουλιαράκη και την Θεανώ Φωτίου, ο κ. Χουλιαράκης «επιστράτευσε» μέρος του τιμήματος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, προσκρούοντας σε… τοίχο.

Από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν και γίνονται στο «Χίλτον», έχει καταστεί σαφές πως τον τελευταίο λόγο για το πού θα πάνε τα λεφτά από το διαγωνισμό θα τον έχει το κουαρτέτο. Θεωρητικά, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν, γιατί, αν και αυτά ήταν εγγεγραμμένα ως έσοδα στο επικαιροποιημένο μνημόνιο του Ιουνίου, δεν εμπεριέχονται στον προϋπολογισμό του 2017. Πλην, όμως, στις συζητήσεις έγινε σαφές πως οι δανειστές δεν έχουν τη βούληση να αφήσουν την κυβέρνηση να κάνει τα χρήματα ο,τι θέλει, ενώ, κάθε φορά που κυβερνητικά στελέχη τα επικαλούνταν, οι συνομιλητές τους εξέφρασαν επιφυλάξεις για την είσπραξή τους.

«Τα πήρατε; Όχι ακόμη. Μακάρι να τα πάρετε και γρήγορα», ακούστηκε κάποια στιγμή να λέει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, ενώ και οι τέσσερις εκπρόσωποι των δανειστών ομονόησαν πως «θα έχουμε άποψη για το πού θα πάνε τα λεφτά», βάζοντας «φρένο» στις κυβερνητικές υποσχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα «βόμβα» από το Star: Με πληρεξούσιο νεκρής η μεταβίβαση βοσκοτόπων στον Καλογρίτσα!

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ+ΑΔΕΙΕΣ: Πληρεξούσιο από τον… παράδεισο εξασφάλισε ο Καραμπάτσος για τον Καλογρίτσα!

ΣΑΛΟΣ από τις ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ του Star: Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τον διαγωνισμό-παρωδία