Έρχεται και στην Ελλάδα η κατ' οίκον έκτιση της ποινής με βραχιολάκι

Το νομοσχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση

Τίθεται από σήμερα Παρασκευή 1η Μαρτίου 2013, σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Σχέδιο νόμου για τα μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων».

Πρόκειται για το περίφημο ηλεκτρονικό «βραχιολάκι», το οποίο (εφόσον ψηφιστεί ο νόμος) θα φορούν υπόδικοι, κατάδικοι ή κρατούμενοι που θα βρίσκονται σε άδεια, προκειμένου να μπορούν οι αστυνομικές αρχές να εντοπίζουν και να παρακολουθούν τις κινήσεις τους. Είναι ένα μέτρο ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ευρώπη και την Αμερική.


Το βραχιόλι περιέχει μικροτσίπ και κρατούμενος, φορώντας το, είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή.

Το μέτρο αυτό δεν αφορά όσους έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική ή εγκληματική οργάνωση.

Επίσης, προϋπόθεση είναι να έχουν εκτίσει: α) πρόσκαιρη κάθειρξη, τα 2/5 της ποινής τους και β) ισόβια κάθειρξη, τουλάχιστον 16 έτη.

Η απόλυση του κρατουμένου μπορεί να ανακληθεί, όταν ο κατάδικος δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που του επιβλήθηκαν.

Η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου για τα μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαρτίου.

Στόχος του νομοσχεδίου, πάντως, είναι να δοθεί μια ανάσα στις φυλακές της χώρας, στις οποίες ο αριθμός των κρατουμένων ξεπερνά κατά πολύ τον α��ιθμό των κελιών.