Συνταγές για νηστίσιμα, αλλά πεντανόστιμα γλυκά!
Φτιάξε κέικ, πορτοκαλόπιτα και χαλβά
Αν είστε σε νηστεία αλλά λιμπίζεστε τα γλυκά, το star.gr μάζεψε κάποιες νηστίσιμες συνταγές που προβλήθηκαν στην εκπομπή Breakfast@Star και σας τις παρουσιάζει.
Νηστίσιμο brownies: Εύκολη και γρήγορη συνταγή για σοκολατένια απόλαυση
Χαλβάς με σοκολάτα και πορτοκάλι διά χειρός Χρήστου Μοίρα
Υλικά της Συνταγής
• 250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
• 100 γρ. μαύρη σοκολάτα
• 150 γρ. ζάχαρη
• 500 ml χυμός πορτοκάλι
• 50 ml νερό
• 50 γρ. ελαιόλαδο
• 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
• 1/2 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
• Αλάτι
Εκτέλεση της Συνταγής
• Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Το καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα και ανακατεύουμε συνέχεια για να μην καεί.
• Στο μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα, βράζουμε το χυμό πορτοκάλι, το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Μόλις βράσουν, ρίχνουμε το υγρό με προσοχή στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά για να μην δημιουργηθούν “σβώλοι”.
• Αφήνουμε τον χαλβά να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 - 12 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά και να γίνει πηχτός. Στο τέλος, προσθέτουμε τη σοκολάτα (θρυμματισμένη σε μικρά κομμάτια), το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
• Μεταφέρουμε τον χαλβά σε ένα πυρίμαχο σκεύος και αφήνουμε να κρυώσει για 1 - 2 ώρες πριν σερβίρουμε με πασπαλισμένο ξύσμα πορτοκαλιού.
Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας διά χειρός Σταύρου Βαρθαλίτη
Υλικά για σιρόπι
· 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
· 500 γρ. νερό
· 1 στικ κανέλα
Υλικά για την Πορτοκαλόπιτα
450 γρ. φύλλα κρούστας
· 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
· 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
· 200 γρ. ηλιέλαιο
· 400 γρ. χυμό πορτοκάλι
· 1 κ.γ σόδα μαγειρική
· 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
· 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
· 2 κ.σ. ηλιέλαιο για άλειμμα
Εκτέλεση για σιρόπι
· Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 5΄.
· Αφαιρούμε το στικ κανέλας και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Εκτέλεση για Πορτοκαλόπιτα
· Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στις αντιστάσεις.
· Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε λεπτές λωρίδες , τις ανοίγουμε με τα χέρια μας για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τα αφήνουμε στην άκρη.
Προσθέτουμε σε ένα μπολ το λάδι, την ζάχαρη, το ξύσμα, το αλεσμένο πορτοκάλι, τον χυμό, την σόδα, το μπέικιν παουντερ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός να ομογενοποιηθούν.
· Προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι όσο ανακατεύουμε.
· Ρίχνουμε σταδιακά τα κομμένα φύλλα στο μείγμα και ανακατεύουμε να αποροφήσουν την υγρασία.
· Λαδώνουμε ένα ταψί φούρνου (33Χ23) και απλώνουμε το μείγμα μέσα.
· Ψήνουμε στην κάτω θέση του φούρνου για 55΄.
· Αποσύρουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε σταδιακά το σιρόπι όσο είναι καυτό.
· Αφήνουμε να κρυώσει για 30΄.
· Σερβίρουμε.
Νηστίσιμο cake σοκολάτας από τον Σταύρο Βαρθαλίτη
Υλικά
· 260 γρ. αλεύρι γ. ο. χ.
· 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
· 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
· 2 βανίλιες σε σκόνη
· 1 κ.σ. ξύδι λευκό
· 50 γρ. κακάο σε σκόνη
· 80 γρ. ηλιέλαιο
· 240 γρ. νερό
· 1 κ.γ. αλάτι
· 1 κ.σ. ηλιέλαιο για τη φόρμα του κέικ
· 1 κ.σ. κακάο για τη φόρμα του κέικ
Υλικά για σερβίρισμα
· 4 κ.σ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση της Συνταγής
Αρχικά, κοσκινίζουμε μέσα στο κάδο του μίξερ το αλεύρι μαζί με το κακάο, τις βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα, σε χαμηλή ταχύτητα για 30’’.
· Ρίχνουμε στο κάδο το ηλιέλαιο μαζί με το ξύδι και ανακατεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα για 1’.
· Προσθέτουμε το νερό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
· Σκεπάζουμε το μείγμα με μια μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 20’.
· Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς.
· Αλείφουμε τα τοιχώματα και τη βάση της φόρμας (26 εκατοστά) με το ηλιέλαιο, πασπαλίζουμε με το κακάο και την τινάζουμε για να φύγει το περιττό.
· Μεταφέρουμε το μείγμα από το μπολ στη φόρμα μας και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
· Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 35’ με 40’ .
· Αφήνουμε να κρυώσει για 10’ και το βγάζουμε από τη φόρμα του κέικ σε ένα στρογγυλό δίσκο σερβιρίσματος.
· Σερβίρουμε με την άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη ομοιόμορφα από επάνω και απολαμβάνουμε ζεστό ή κρύο.