Πρωτότυπες και νόστιμες συνταγές για χαλβά
Κι όμως έχεις πολλές επιλογές για χαλβά
Τώρα που η νηστεία ξεκίνησε οι περισσότεροι επιλέγουν για γλυκό να φάνε κάποιο χαλβά είτε σιμιγδαλένιο είτε με ταχίνι.
Αν έχεις βαρεθεί να φτιάχνεις τις κλασικές συνταγές, το star.gr σου προτείνει κάποιες πιο πρωτότυπες που έφτιαξαν κατά καιρούς οι σεφ Σταύρος Βαρθαλίτης και Χρήστος Μοίρας στην εκπομπή Breakfast@Star.
Χαλβάς με σοκολάτα και πορτοκάλι- Συνταγή Χρήστου Μοίρα
• 250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
• 100 γρ. μαύρη σοκολάτα
• 150 γρ. ζάχαρη
• 500 ml χυμός πορτοκάλι
• 50 ml νερό
• 50 γρ. ελαιόλαδο
• 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
• 1/2 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
• Αλάτι
Εκτέλεση της Συνταγής
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Το καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα και ανακατεύουμε συνέχεια για να μην καεί.
Στο μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα, βράζουμε το χυμό πορτοκάλι, το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Μόλις βράσουν, ρίχνουμε το υγρό με προσοχή στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά για να μην δημιουργηθούν “σβώλοι”.
Αφήνουμε τον χαλβά να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 - 12 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά και να γίνει πηχτός. Στο τέλος, προσθέτουμε τη σοκολάτα (θρυμματισμένη σε μικρά κομμάτια), το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Μεταφέρουμε τον χαλβά σε ένα πυρίμαχο σκεύος και αφήνουμε να κρυώσει για 1 - 2 ώρες πριν σερβίρουμε με πασπαλισμένο ξύσμα πορτοκαλιού.
Σιμιγδαλένιος χαλβάς με φουντούκια
Υλικά της Συνταγής
· 1 ποτήρι ηλιέλαιο
· 1 ποτήρι ψιλό σιμιγδάλι
· 1 ποτήρι χοντρό σιμιγδάλι
· 3 ποτήρια ζάχαρη κρυσταλλική
· 4 ποτήρια νερό
· 80 γρ. καρύδια σπασμένα
· 80 γρ. φουντούκια σπασμένα
· 1 βανιλίνη
Εκτέλεση της Συνταγής
· Αρχικά τοποθετούμε το ηλιέλαιο σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.
· Προσθέτουμε όλο το σιμιγδάλι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
· Στην συνέχεια προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
· Χαμηλώνουμε τη φωτιά μας και προσθέτουμε το νερό στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 4’ με 5’, σε μέτρια φωτιά. Μόλις έχουμε ένα πουρέ, που ξεκολλάει από την κατσαρόλα ο χαλβάς μας είναι έτοιμος.
· Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς μας και την βανιλίνη.
· Ανακατεύουμε και αδειάζουμε τον χαλβά μας στην φόρμα με τρύπα στη μέση.
· Αφήνουμε για 3 με 4 ώρες να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
· Λιώνουμε την σοκολάτα μας σε ένα Μπεν Μαρί και απλώνουμε πάνω από τον χαλβά μας..
· Τελειώνουμε με σπασμένα καρύδια και σερβίρουμε!
Για το τέλος αφήσαμε μία εξίσου ενδιαφέρουσα συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά διά χειρός του Γιώργου Πότση με μέλι και πορτοκάλι.
Χαλβάς με μέλι και πορτοκάλι
ΥΛΙΚΑ
170γρ λάδι 230γρ σιμιγδάλι ψιλό 35γρ κορν φλάουρ 30γρ νερό
Για το σιρόπι
600γρ ζάχαρη, 900γρ νερό, 1 κ.σ. μέλι, 80γρ χυμό πορτοκάλι, ξύσμα από ένα πορτοκάλι, μισή φλούδα λεμόνι μισό ξύλο κανέλας
Εκτέλεση της Συνταγής
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά του σιροπιού να βράσουν. Όταν βράσουν σβήνουμε το μάτι και αφαιρούμε την φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλας. Παράλληλα,σε μία άλλη κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι να κάψει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε. Αφού καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, ρίχνουμε το σιρόπι σε κλειστή φωτιά,σε 3 δόσεις,χωρίς να σταματάμε να ανακατεύουμαι. Προσέχουμε γιατί το μίγμα κοχλάζει και το σιμιγδάλι καίει. Αφού προσθέσουμε όλο το σιρόπι, ρίχνουμε και το κορν φλάουρ αραιωμένο στα 30γρ νερό και βράζουμε για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε τον χαλβά μας στη φόρμα και αφού κρυώσει ξεφορμάρουμε.
Tips: Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε αμύγδαλο καβουρδισμένο μέσα στον χαλβά αφού έχουμε προσθέσει όλα τα υλικά και τον ρίξουμε στην φόρμα. Επίσης, για να καλύψουμε και τους σοκολατολάτρεις, είτε μπορούμε να περιχύσουμε τον χαλβά με ένα γκανάζ σοκολάτας αφού κρυώσει και τον ξεφορμάρουμε, είτε να προσθέσουμε μέσα στον χαλβά σταγόνες σοκολάτας ή τρούφα.
Tips: Γκανάζ σοκολάτας: 50γρ γάλα-10γρ γλυκόζη-200γρ σοκολάτα υγείας λιωμένη.
Βράζουμε το γάλα με την γλυκόζη και ομογενοποιούμαι με την λιωμένη σοκολάτα. Αφήνουμε το μίγμα λίγο να κρυώσει και επικαλύπτουμε το κέικ μας.