MasterChef 2022: Απαιτητικό το πιάτο της δοκιμασίας αποχώρησης!
Μία συνταγή του Νίκου Θωμά
08.03.22, 21:14
Συνταγες
Μοσχαρίσιο Γλυκάδι Σαβόρε, μία συνταγή του Νίκου Θωμά καλούνται να αντιγράψουν οι τρεις υποψήφιοι προς αποχώρηση, Γιώργος, Δημήτρης και Βασιλική.
Ανατροπή! Ο Μπόμπαινας στον τάκο! Ποιον παίκτη «έσωσε» η Ελπίδα;
Αν θέλετε κι εσείς να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στη μαγειρική, παρακάτω σας παραθέτουμε αναλυτικά τη συνταγή!
Για το Μοσχαρίσιο γλυκάδι
Υλικά
- 150 γρ. αλάτι
- 1 lt νερό
- Φύλλα δάφνης
- Κόκκους πιπέρι
- Θυμάρι
- Vadouvan (μείγμα μπαχαρικών)
- Aktiva
- Πάπρικα καπνιστή
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε ένα brine με το αλάτι, το πιπέρι, το νερό και την δάφνη. Βάζουμε το γλυκάδι μέσα για 15΄.
- Αφαιρούμε μετά τα 15΄, το ταμπονάρουμε και καθαρίζουμε τη μεμβράνη εάν χρειάζεται.
- Ανοίγουμε μια μεμβράνη, πασπαλίζουμε με vadouvan, πιπέρι, πάπρικα καπνιστή και ψιλοκομμένο θυμάρι και ακουμπάμε πάνω τα γλυκάδια.
- Πασπαλίζουμε με aktiva, τυλίγουμε σε μπαλοτίνα και το κλείνουμε σε vacuum.
- Μαγειρεύουμε στο ρόνερ για 45΄ στους 80ο .
- Αφαιρούμε και τοποθετούμε σε παγόνερο.
Για τη Bania Calda
Υλικά
- 225 γρ. Ελαιόλαδο
- 75 γρ. Αντζούγια
- 40 γρ. σκόρδο
- 1 γρ. μπούκοβο
- 200 γρ. γάλα
- 175 γρ. κρέμα
- 0,5 xanthana
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις σκελίδες με το σκόρδο μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Προσθέτουμε τις αντζούγιες και το μπούκοβο, ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή φωτιά.
- Στην συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα και το γάλα και ανακατεύουμε.
- Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, το μεταφέρουμε σε θερμαινόμενο μπλέντερ.
- Χτυπάμε για 10΄ και προσθέτουμε την xanthana.
Για τον Πελτέ
Υλικά
- 150 γρ. Σταφίδες μαύρες
- 100 γρ. Ζάχαρη
- 250 γρ. Νερό
- 200 γρ. Πελτές
Εκτέλεση
- Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τις σταφίδες και του δίνουμε μία βράση μέχρι να μαλακώσουν πολύ.
- Μεταφέρουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε τον πελτέ και πολτοποιούμε.
Για το Gel δενδρολίβανου
Α΄ ΜΕΡΟΣ
- 100 γρ. Δενδρολίβανο
- 300 γρ. Νερό
- Β΄ ΜΕΡΟΣ
- 200 γρ. νερό δενδρολίβανου
- 1 Lime (χυμό)
- 50 γρ. Ζάχαρη
- 3,6 αγάρ-αγάρ
Εκτέλεση Α΄ ΜΕΡΟΥΣ
- Τοποθετούμε το δενδρολίβανο και το νερό σε ένα μπλέντερ, τα χτυπάμε, τα σουρώνουμε και παίρνουμε το νερό.
Εκτέλεση Β΄ ΜΕΡΟΥΣ
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα 200 γρ. νερό δενδρολίβανου, τον χυμό λάιμ και τη ζάχαρη, φέρνουμε σε βρασμό, ρίχνουμε το αγάρ-αγάρ, ανακατεύουμε καλά.
- Το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι και το κρυώνουμε στο ψυγείο, μέχρι να γίνει ζελέ.
- Μόλις σφίξει, το βάζουμε σε ένα μπλέντερ και το χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ωραίο τζέλ.
- Το τοποθετούμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και το μεταφέρουμε σε μπιμπερό.
Για το γλάσο
Α΄ ΜΕΡΟΣ
Υλικά
- Κόκκαλα μοσχαρίσια
- Κρεμμύδι
- Σέλερι
- Καρότο
- Πράσο
- Πελτές
Β΄ΜΕΡΟΣ
Υλικά
- Εσαλότ
- Θυμάρι
- Vadouvan
- Πετιμέζι
- Κρασί μαδέρα
- Βούτυρο
Εκτέλεση Α΄ ΜΕΡΟΥΣ
- Τοποθετούμε τα κόκκαλα σε ταψάκι και ψήνουμε στον φούρνο στους 200ο C μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Στη χύτρα, σοτάρουμε τα λαχανικά και τον πελτέ.
- Προσθέτουμε τα κόκκαλα, ρίχνουμε νερό, κλείνουμε και ρυθμίζουμε τη χύτρα στο 3.
- Μαγειρεύουμε για μισή ώρα σε μέτρια φωτιά.
- Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό στην άκρη.
Εκτέλεση Β΄ ΜΕΡΟΥΣ
- Σε ένα τηγανάκι με λίγο βούτυρο αχνίζουμε το ψιλοκομμένο εσαλότ, μαζί με θυάρι και vadouvan.
- Προσθέτουμε το πετιμέζι και το κρασί μαδέρα.
- Μόλις αρχίσει να καραμελώνει, προσθέτουμε τον ζωμό μοσχάρι και το αφήνουμε να ξανακατέβει.
- Το αφήνουμε και αυτό στην άκρη.
ΣΥΝΘΕΣΗ ΠΙΑΤΟΥ
- Βγάζουμε το γλυκάδι από το vacuum, το μεριδοποιούμε και σ΄ ένα τηγανάκι του δίνουμε χρώμα απ΄ όλες τις πλευρές.
- Το αφαιρούμε από το τηγάνι και σκουπίζουμε την λιπαρή ουσία, προσθέτουμε το γλάσο μαζί με τα γλυκάδια και τα αφήνουμε μέχρι να καραμελώσει το γλάσο.