Καλοκαιρινή τάρτα με μελιτζάνες, ντομάτα και βασιλικό

Μία συνταγή με μελιτζάνες που θα λατρέψεις

Το καλοκαίρι ξεκίνησε και ο Λάμπρος Βακιάρος μέσα από τη στήλη που διατηρεί στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου», δίνει στους τηλεθεατές του Star υπέροχες καλοκαιρινές συνταγές. 

Lockdown: Τρεις αλμυρές και υγιεινές τάρτες που θα λατρέψεις

Αυτή τη φορά ο κορυφαίος σεφ έφτιαξε καλοκαιρινή τάρτα με μελιτζάνες, ντομάτα και βασιλικό και έδειξε βήμα-βήμα τη διαδικασία.

Υλικά για  τη ζύμη της τάρτας

180 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

60 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

1/2 κ.γ. αλάτι

150 γρ. βούτυρο

2 κ.σ. γιαούρτι

2 κ.σ. παγωμένο νερό


Για τη γέμιση

2-3 μεσαίες μελιτζάνες

1 σκελίδα σκόρδο

5-6 τομάτες

100 γρ. παρμεζάνα

200 γρ. κούπα κατσικίσια φέτα

φρέσκο βασιλικό

2 μεγάλα αυγά

100 γρ. κρέμα γάλακτος light

Σας αρέσουν οι τάρτες; Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή του Βακιάρου


Εκτέλεση της Συνταγής 


Για τη βάση της τάρτας


Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.


Βήμα 2

Σε έναν καθαρό πάγκο ή στον κάδο του μίξερ με το γάντζο, φτιάχνουμε ένα πηγάδι με τa δύο είδη αλεύρων. Βάζουμε στο κέντρο το βούτυρο και το αλάτι. Με τα ακροδάχτυλα μας ή σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ μας ανακατεύουμε αυτά τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.Στη συνέχεια, αρχίζουμε να παίρνουμε λίγο λίγο το αλεύρι από τις άκρες και το ενώνουμε με τα υλικά στο κέντρο.
Στο τέλος αυτού του βήματος θα έχουμε μία ζύμη με μικρούς κόκκους.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το γιαούρτι, το πάγωμένο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ενοποιηθούν στη ζύμη.


Βήμα 4

Φτιάχνουμε μία μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.


Βήμα 5

Στη συνέχεια σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε έναν κύκλο πάχους μισού εκατοστού. Την τοποθετούμε σε μία ταρτιέρα 26 – 28 εκ., έτσι ώστε να καλύπτονται και τα τοιχώματα.
Η συγκεκριμένη ζύμη είναι εύθραυστη, οπότε μπορεί να σπάσει κατά την τοποθέτηση. Σε αυτή την περίπτωση πλάθουμε/ενώνουμε μέσα στην ταρτιέρα τα κομμάτια, ώστε να έχουμε μία ενιαία ζύμη

Βήμα 6

Με ένα πιρούνι την τρυπάμε σε διάφορα σημεία. Βάζουμε από πάνω μία λαδόκολλα και τοποθετούμε μέσα στην ταρτιέρα ένα σκεύος που εφάπτεται.
Αυτό που χρειαζόμαστε εδώ είναι βάρος ώστε να ψηθεί σωστά η ζύμη. Εάν δεν έχουμε κάποιο σκεύος, μπορούμε να απλώσουμε στη λαδόκολλα ένα πακέτο ωμά φασόλια γίγαντες ή άλλο μεγάλου μεγέθους όσπριο.


Βήμα 7

 Ψήνουμε για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το βάρος και ψήνουμε για άλλα 5 – 10 λεπτά ή έως ότου το κάτω μέρος έχει ψηθεί.

Φτιάξε την πιο νόστιμη τάρτα καπρέζε!


Για τις μελιτζάνες και τις τομάτες


Βήμα 1

 ‘Οσο ψήνεται η τάρτα, κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες 2 εκ. τις μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και μαρινάρουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.


Βήμα 2

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20’ περίπου μέχρι να μαλακώσουν.


Βήμα 3

Στον ενδιάμεσο χρόνο κόβουμε τις τομάτες σε ροδέλες ίδιου πάχους με τις μελιτζάνες.


Για τη σύνθεση και το ψήσιμο


Βήμα 1

Γεμίζουμε το κάτω μέρος της προψημένης τάρτας με τη φέτα τριμμένη, τη παρμεζάνα και 2 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό.

Ξεκινώντας από τη περίμετρο της τάρτας τοποθετούμε εναλλάξ τομάτα και μελιτζάνα (ψημένη) μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια των τυριών.


Βήμα 2

Σε ένα μπολ ομογενοποιούμε τα αυγά και τη κρέμα και περιχύνουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της τάρτας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.


Βήμα 3  Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50’ με 60’ μέχρι το μείγμα με τα αυγά να έχει σταθεροποιηθεί.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου»