Πώς να φτιάξεις χωριάτικο ψωμί στη γάστρα

Μία συνταγή από τον Chef de Cuisine Γιώργο Ερωτοκρίτου

Μέχρι τώρα ήξερες για το κατσικάκι στη γάστρα, αλλά έτσι είναι αυτή η ζωή. Όσο ζεις, μαθαίνεις. Οπότε, ευκαιρία να βγάλεις τη φουρνάρισσα από μέσα σου για να φτιάξεις ψωμί στη γάστρα.

Σπιτικό πανεύκολο χωριάτικο ψωμί!

Υλικά 

•    500 γρ .αλεύρι χωριάτικο
•    ½ κουταλάκι μαγιά ξηρή
•    1 κουταλάκι ζάχαρη
•    2 κουταλάκια αλάτι
•    1 κουταλάκι ελαιόλαδο
•    20 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
•    ½ κουταλάκι μαχλέπι
•    270 ml νερό χλιαρό

Eκτέλεση

•    Βάζεις στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το σιμιγδάλι και τα χτυπάς με τον γάντζο για 6-7 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχεις μια λεία, ελαστική ζύμη.
•    Παίρνεις μια μέτρια βαθιά γάστρα και στο εσωτερικό της στρώνεις ένα κομμάτι λαδόκολλα. Πασπαλίζεις ελαφρώς με λίγο από το σιμιγδάλι.
•    Μετά αφαιρείς τη ζύμη του ψωμιού από τον κάδο του μίξερ και τη μεταφέρεις σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
•    Ξεκινάς να ζυμώνεις με τα χέρια και πλάθεις το ζυμάρι σε στρογγυλό ψωμί. Το τοποθετείς μέσα στη γάστρα.
•    Στη συνέχεια πασπαλίζεις με το υπόλοιπο σιμιγδάλι και χαράζεις με ένα κοφτερό μαχαίρι την επιφάνειά του σε 2-3 σημεία.
•    Κλείνεις τη γάστρα με το καπάκι της και αφήνεις το ζυμάρι να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 14 ώρες.
•    Ψήνεις το ψωμί όπως είναι κλειστό μέσα στη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.
•    Μετά αφαιρείς το καπάκι και ψήνεις για ακόμα 10 λεπτά ώστε να ροδίσει.
•    Όταν θα είναι έτοιμο, το βγάζεις από τη γάστρα και περιμένεις για 15 λεπτά μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του, πριν το κόψεις. 

Επιμέλεια: MyLife Team

Πηγή:mylife.com.cy