MasterChef: Συνταγή για dumblings γαρίδα κρέμα αυγοτάραχο
Ένα πιάτο που δυσκόλεψε τις διαγωνιζόμενες προς αποχώρηση
Το πιάτο που δυσκόλεψε τις διαγωνιζόμενες προς αποχώρηση ήταν μία συνταγή του γνωστού σεφ, Νίκου Θωμά. Παρακάτω, σας αναγράφουμε αναλυτικά τη συνταγή, γιατί εσείς μπορεί να είστε ο επόμενος Έλληνας/ Ελληνίδα MasterChef!
ΖΥΜΗ DUMBLINGS
400 γρ. αλεύρι ΓΟΧ
200 γρ. νερό βραστό
8 γρ. σησαμέλαιο
4 γρ. αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο μίξερ με τον γάντζο, ρίχνουμε το αλεύρι, το βραστό νερό, το αλάτι και το σησαμέλαιο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνει μία μπάλα.
Δουλεύουμε για λίγο στο χέρι, το τυλίγουμε με μία μεμβράνη και το ξεκουράζουμε για 10΄. Ξαναπλάθουμε στο χέρι και ξεκουράζουμε για άλλα 10΄.Τέλος, ανοίγουμε με τη ζυμαρομηχανή και κόβουμε με ένα τσέρκι. Τοποθετούμε σε ταψάκι με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε.
ΤΑΡΑΜΑΣ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ
100 γρ. ταραμάς
80 γρ. κρεμμύδι λευκό
300 γρ. ψωμί
60 γρ. λεμόνι
20 γρ. αυγοτάραχο
300 γρ. – 400 γρ. Ηλιέλαιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι, το ψωμί και το λεμόνι στον κάδο του μπλέντερ, χτυπάμε, ρίχνουμε το αυγοτάραχο και προσθέτουμε σιγά-σιγά το ηλιέλαιο για να «δέσει» (αν χρειαστεί διορθώνουμε με νερό).
ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΤΟΜΑΤΑ
2 ντομάτες
20 γρ. Sweet chilly
1 τμχ. Εσαλότ
Κόλιανδρος
1 σκ. σκόρδο
Ρυζόξιδο
Μιρίν
xanthana
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χαράζουμε και μπλανσάρουμε τις ντομάτες.
Ξεφλουδίζουμε, ξεσποριάζουμε και κόβουμε σε ψιλό καρέ.
Ψιλοκόβουμε το εσαλότ και τον κόλιανδρο και τρίβουμε στο ζέστερ το σκόρδο.
Σε μία μπασίνα τα μαρινάρουμε με sweet chilly, μίριν και ρυζόξιδο.
Διορθώνουμε αν χρειαστεί με αλάτι και τοποθετούμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει.
Δένουμε τα υγρά που παίρνουμε από το στράγγισμα με λίγη xanthana.
CRUMBLE NORI
100 γρ. αλεύρι
80 γρ. βούτυρο
Αλάτι
3 φύλλα Nori
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στον κάδο του μπλέντερ τα φύλλα nori να γίνουν πούδρα.
Σε ένα μπασινάκι ρίχνουμε το αλεύρι, την πούδρα, το βούτυρο και κάνουμε ένα κραμπλ.
Απλώνουμε σε ένα ταψάκι λαδόκολλα και ψήνουμε στους 170ο περίπου για 10΄.
ΓΕΜΙΣΗ
3 τμχ γαρίδες
Κόλιανδρο
Fish sauce
1 κρεμμύδι φρέσκο
2 λάιμ
Τζίντζερ
Τσίλι
σόγια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε γαρίδες, κόλιανδρο, κρεμμυδάκι και τσίλι και δημιουργούμε μία φάρσα.
Τρίβουμε στο ζέστερ το τζίντζερ, ξύσμα από λάιμ και μαρινάρουμε με σόγια, fish sauce και χυμό από λάιμ.
ΓΑΡΙΔΑ ΑΧΝΙΣΤΗ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΗ
1 Γαρίδα (ξυλάκι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και ψήνουμε στον ατμό, μία γαρίδα περασμένη σε καλαμάκι, για ένα λεπτό.
Την τοποθετούμε σε ένα μποξάκι και την καπνίζουμε για 2΄.
ΓΙΑ ΤΑ DUMBLINGS
Κλείνουμε τα dumblings, τρία σε σχήμα μισοφέγγαρου και τρία σε αστεράκι.
Αχνίζουμε τα μισοφέγγαρα, για 2 λεπτά και τα περνάμε από τηγανάκι με ηλιέλαιο, μόνο την κάτω πλευρά τους.
Τα αστεράκια τα τηγανίζουμε σε γαλατιέρα με ηλιέλαιο, στους 180ο μέχρι να χρυσαφίσουν.
Τα βγάζουμε σε ταψάκι με χαρτί.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ
Σε ένα πιάτο τοποθετούμε ημικυκλικά 3 κενέλ γλυκόξινης ντομάτας και δίπλα τους τοποθετούμε τα 3 μισοφέγγαρα dumblings ως εξής: τα δύο εξωτερικά, ανάποδα και το μεσαίο κανονικά.
Στο κέντρο, τοποθετούμε τη γαρίδα κομμένη και στριφογυρισμένη. Πάνω στη γαρίδα και στη μέση της βάζουμε το κραμπλ.
Στην άλλη πλευρά του πιάτου, τοποθετούμε σε νοητό ημικύκλιο τα αστεράκια dumblings. Στις άκριες και ανάμεσα βάζουμε βούλες από τον ταραμά.
Τέλος, ρίχνουμε τη σάλτσα που δέσαμε με την xanthana επάνω στα κενέλ μας για να γυαλίσουν.