Πώς επηρεάζει η καραντίνα την ψυχολογία μας – Πρακτικές συμβουλές

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την κρίση

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούμε αυτές τις μέρες διαταράσσουν την ισορροπία και τη σταθερότητα στη ζωή μας και σε συνδυασμό με τη λήψη περιοριστικών μέτρων, για την προστασία της υγείας όλων μας, το στοιχείο της αβεβαιότητας για το μέλλον είναι πολύ υψηλό.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 3,9 δισ. άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό λόγω κορωνοϊού, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο παγκοσμίως. Μπροστά στο άγνωστο λοιπόν είναι πολύ φυσιολογικό να αισθανόμαστε αγωνία, φόβο, ανασφάλεια, θυμό, θλίψη Η ανησυχία για μία πιθανή μόλυνση από τον ιό, δική μας ή αγαπημένου μας προσώπου, μας φέρνει σε επαφή με τους βαθύτερους φόβους, τόσο για την αρρώστια όσο και για τον θάνατο. Ρωτήσαμε λοιπόν την ειδική ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Θεοδώρα Παπανικολάου για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τη νέα πραγματικότητα.

Σχέσεις σε κρίση… λόγω καραντίνας

Όπως επισημαίνει η κα Παπανικολάου «Παράλληλα, η παραμονή στο σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η έλλειψη της ανθρώπινης επαφής και του αγγίγματος μπορεί να πυροδοτήσει έντονα συναισθήματα μοναξιάς, απομόνωσης, ακόμα και αβοηθησίας».

Παρόλο που η κατάσταση αυτή μας επηρεάζει όλους, οι συνέπειές της μπορεί να είναι πιο έντονες σε κάποιους συνανθρώπους μας, όπως στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, πόσο δε μάλλον όταν αυτά μένουν μόνα. Είναι πολύ πιθανό σε αυτή τη φάση να αισθανθούν ευάλωτα και αρκετά φοβισμένα. Άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή βιώνουν μεγάλο άγχος για την υγεία τους και τη ζωή τους. Ακόμα και άτομα που πάσχουν ήδη από κάποιο ψυχικό νόσημα μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση στα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης, αλλά και άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές μπορεί να αισθανθούν αποσταθεροποιημένα από τις τόσο μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους. Τέλος δε, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε σε εκείνους που αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρές επαγγελματικές και οικονομικές επιπτώσεις, γεγονός που λειτουργεί πολύ πιεστικά στον ψυχισμό τους. 

Πώς μπορεί όμως κανείς να αντιμετωπίσει τις ψυχολογικές επιπτώσεις αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης την οποία βιώνουμε; 

10 προτάσεις για να το διασκεδάσεις στην καραντίνα με τον σύντροφό σου

«Σε περιόδους αβεβαιότητας, όπως αυτή που ζούμε, προσπαθούμε όλοι μας να βρούμε καταφύγιο σε πηγές ασφάλειας και ανακούφισης, από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε τα αποθέματα για να αντέξουμε και να διαχειριστούμε ψυχικά αυτό που συμβαίνει. Ένα τέτοιο καταφύγιο είναι η σύνδεσή μας με τους άλλους», εξηγεί η κα Παπανικολάου, «Είναι σημαντικό να κρατήσουμε συναισθηματικά κοντά μας τους δικούς μας ανθρώπους, να τους μιλάμε συχνά και να παραμείνουμε συνδεδεμένοι μαζί τους, έστω κι από απόσταση, με έναν τρόπο που να μας γεμίζει με νόημα, ευχαρίστηση και καθησυχασμό. Η αίσθηση συντροφικότητας και αμοιβαίας υποστήριξης μπορεί να λειτουργήσει σαν αντίδοτο απέναντι στην απομόνωση», καταλήγει.Εδώ να επισημάνουμε ότι εξίσου σημαντική είναι και η φροντίδα του εαυτού μας, όπου παράλληλα με την προστασία της σωματικής μας υγείας, χρειάζεται να φροντίσουμε και τη συναισθηματική μας. «Αυτό σημαίνει να αποδεχόμαστε όλα μας τα συναισθήματα, ακόμα και τα δύσκολα, ως αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας μας, να τα αντιμετωπίζουμε με συμπόνια και να τους επιτρέπουμε να υπάρχουν μέσα μας, αντί να προσπαθούμε να τα διώξουμε και να επικρίνουμε τον εαυτό μας γι’ αυτά. Είναι σημαντικό να τα αναγνωρίζουμε, να τα βάζουμε σε λέξεις και να τα μοιραζόμαστε με ανθρώπους που εμπιστευόμαστε», συμπληρώνει η κα Παπανικολάου.

Πώς να βρεις ταίρι ενώ είσαι σε καραντίνα!

Μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, λοιπόν, είναι φυσικό κι επόμενο να επηρεαστούν όλες οι πτυχές της καθημερινότητάς μας, αλλά και οι σχέσεις μας. Με σωστή επικοινωνία, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ πιο εύκολα.