Κορτιζόλη: Φυσικοί τρόποι για να την ελέγχεις

Είναι καιρός να το πράξεις, για τη σωματική και ψυχική σου υγεία

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης για μεγάλο χρονικό διάστημα φαίνεται να επιδρούν αρνητικά στη συνολική εικόνα της υγείας του οργανισμού. Οι εν λόγω επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν: χρόνιες επιπλοκές, όπως αρτηριακή πίεση, διαβήτης τύπου 2 και οστεοπόρωση, αύξηση βάρους, κόπωση, διαταραχή εγκεφαλικής λειτουργίας και αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν ώστε να ελέγξεις την κορτιζόλη.

Υγιεινά και νόστιμα snacks για την παραλία

Να κοιμάσαι επαρκώς 

Ο χρόνος, η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου επηρεάζουν τα επίπεδα κορτιζόλης. Η αϋπνία μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα της ορμόνης υψηλά ακόμα και για 24 ώρες ενώ οι διακοπές στον ύπνο, ακόμα και οι μικρές ή οι σύντομες, μπορεί επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα, διαταράσσοντας τους καθημερινούς κύκλους των υπόλοιπων ορμονών. 

Γλουτένη: Σε ποιες τροφές τη συναντάμε

Να γυμνάζεσαι 

Η ένταση της άσκησης είναι ενδεικτική της αύξησης ή της μείωσης της κορτιζόλης. Η έντονη άσκηση φαίνεται να αυξάνει την ορμόνη λίγο αργότερα, την νύχτα όμως τα επίπεδα της φαίνεται να μειώνονται. Αυτή η βραχυπρόθεσμη αύξηση συμβάλλει στον συντονισμό του σώματος προκειμένου να αντεπεξέλθει στη φυσική δραστηριότητα. Επιπλέον, το επίπεδο της απόκρισης της κορτιζόλης φαίνεται να μειώνεται με τις τακτικές προπονήσεις.

Δες τι σε αγχώνει 

Οι αγχωτικές σκέψεις αποτελούν «σήμα» για την απελευθέρωση της κορτιζόλης.  Η μείωση του άγχους που βασίζεται στην πρακτική της ενσυνειδητότητας, αποτελεί μια στρατηγική που περιλαμβάνει την αναγνώριση των σκέψεων που προκαλούν άγχος και την αντικατάσταση της ανησυχίας με την αναγνώριση και την κατανόηση των στρεσογόνων συναισθημάτων ή σκέψεων.

Μάθε να χαλαρώνεις 

Έχει αποδειχθεί ότι διάφορες πρακτικές χαλάρωσης μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης. Η βαθιά εισπνοή αποτελεί μια απλή τεχνική για τη μείωση του στρες, που μπορείς να υλοποιήσεις παντού. Η yoga επίσης έχει αποδειχθεί ότι μπορεί  να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, γεγονός που βοηθά στη διαχείριση του άγχους. Η χαλαρωτική μουσική μπορεί παράλληλα να βοηθήσει. 

Επιμέλεια:  MyLife Team

Πηγή: Μylife.com.cy