Το τελευταίο «αντίο» στον Ουμπέρτο Έκο- Ποιοι έδωσαν το «παρών»

Πλήθος κόσμου στην πολιτική του κηδεία

Στο κάστρο Καστέλλο Σφορτσέσκο του Μιλάνου πραγματοποιήθηκε η πολιτική κηδεία του Ιταλού καθηγητή και συγγραφέα Ουμπέρτο Έκο, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 84 ετών από καρκίνο.

Το «παρών» έδωσαν υπουργοί της κυβέρνησης Ρέντσι, καθηγητές Πανεπιστημίου, πρύτανεις των ιταλικών πανεπιστημίων, εκδότες, μεταφραστές καθώς και ο Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Ρομπέρτο Μπενίνι.



Ο Ιταλός υπουργός πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, θέλοντας να τιμήσει την μνήμη αυτού του διανοούμενου, τόνισε ότι «κατάφερνε να ενώνει, με μοναδική ικανότητα, εντελώς διαφορετικά στοιχεία: την αισθητική και την μουσική ποπ, τα κόμικς και την φιλοσοφία» ενώ «Κατά τις παύσεις και σιωπές του ήταν σαφές ότι ξαναδιάβαζε τα βιβλία τις ατέλειωτης βιβλιοθήκης του».





Η Ιταλίδα υπουργός παιδείας, Στεφάνια Τζιαννίνι από την άλλη στάθηκε στις συμβουλές που έδινε ο διεθνούς φήμης συγγραφέας στους φοιτητές του ζητώντας τους να δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις πηγές τους, στην συνειδητή επιλογή τους.

Για τον Ουμπέρτο Έκο μίλησε και η υπεύθυνη του εκδοτικού οίκου La Nave di Teseo, στην ίδρυση του οποίου ο Έκο είχε συμβάλει προσωπικά θέλοντας να θυμίσει ότι την απόφασή του αυτή, ο Ιταλός αυτός διανοούμενος, την ταύτιζε με «μια πράξη ελευθερίας, για τα παιδιά και τα εγγόνια του, για να μπορέσει να τους δωρίσει ένα συγκεκριμένο μέλλον».