Βρέθηκαν νομίσματα της εποχής του Μ.Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη-Ένταση και νεύρα στην παρουσίαση

Άγνωστη παραμένει η ταυτότητα του νεκρού

​Αινιγματική ήταν στην σημερινή ενημέρωση-παρουσίαση για όλα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα στην Αμφίπολη, η επικεφαλής της ανασκαφής και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το ποιος έχει ταφεί στην περιοχή.

Η σημερινή ενημέρωση τα είχε όλα, ένταση, παρεξηγήσεις, νεύρα και πολλή υπομονή που έπρεπε να δείξουν οι δημοσιογράφοι, καθώς η παρουσίαση διήρκησε 4,5 ώρες με ερωτήσεις και απαντήσεις χωρίς επί της ουσίας η κουβέντα να πηγαίνει ένα βήμα μπροστά

Η κ.Περιστέρη, αν και έδειξε κάποιες φωτογραφίες από τα ευρήματα δεν έδειξε τίποτα για το σκελετό, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των δημοσιογράφων και της γενικής γραμματέως πολιτισμού κ.Λ.Μενδώνη.

Αν και οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ ρωτούσαν επιμόνως για την στάση του σκελετού και τα χαρακτηριστικά του, το μόνο που τους απάντησε η κ.Περιστέρη ήταν ότι ο σκελετός βρέθηκε «κάτω από δύσκολες συνθήκες, σκεπασμένος με χώματα και τον μεταφέραμε με μεγάλη προσοχή για να τον εξετάσουμε», συμπληρώνοντας πως τα ανθρωπολογικά δεδομένα «μάλλον» θα δείξουν ποιος είναι ο νεκρός.

Στην συνέχεια η κ.Περιστέρη αφού έδειξε μία φωτογραφία, αναφέροντας ότι πρόκειται για τα οστά που βρέθηκαν στον τύμβο, πρόσθεσε ότι «δεν μετράει μία καλή φωτογραφία, αλλά η προστασία του σκελετού».

«Παίρνω το λόγο αν και είχα αποφασίσει να μη μιλήσω γιατί με ενόχλησαν πολλές από τις ερωτήσεις και πολλές από τις απαντήσει��. Και επειδή είμαι ένας άνθρωπος που δεν κρύβομαι ποτέ πίσω από το δάχτυλό του και λέω πάντα την αλήθεια», είπε από την πλευρά της η κ.Μενδώνη και άρχισε να μιλά για τον σκελετό που βρέθηκε στον τάφο.


Ο σκελετός, σύμφωνα με την κ.Μενδώνη, βρέθηκε αποσπασματικά. Το κρανίο βρέθηκε σε κάποια απόσταση από το όρυγμα, ενώ έχουν βρεθεί κομμάτια από τα χέρια, τα πόδια και την λεκάνη, η οποία μάλιστα είναι θρυμματισμένη, γεγονός που δυσχεραίνει το συμπέρασμα στο αν ο νεκρός ήταν άνδρας ή γυναίκα

Όταν η κ.Περιστέρη ρωτήθηκε αν ο νεκρός είναι μέλος της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είπε πως τίποτα δεν αποκλείεται και δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα με σιγουριά.

Η κ.Περιστέρη μπορεί να απέφυγε να μπει στον χορό της ονοματολογίας για το ποιος ήταν ο ένοικος ή οι ένοικοι του τάφου, ωστόσο ήταν ξεκάθαρη πως δεν υπάρχει δεύτερη είσοδος. Όταν αναφέρθηκε στον κυρίως θάλαμο, και συγκεκριμένα στα κτερίσματα είπε πως δεν βρέθηκε τίποτα καθώς τα είχαν σαρώσει.

Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά ακούστηκε σήμερα πως στον τάφο βρέθηκαν και νομίσματα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα. Σύμφωνα με την κ. Περιστέρη το θέμα είναι στη φάση της επεξεργασίας, ενώ στο ερώτημα γιατί είναι ακόμη στο μουσείο τα επιστύλια με τις ανθρώπινες παραστάσεις, που βρέθηκαν πριν από δύο μήνες και την ύπαρξή τους αποκάλυψε ο Κώστας Τασούλας μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, δεν δόθηκε απάντηση.

Η επικεφαλής των ανασκαφών, όπως γράψαμε και νωρίτερα στο star.gr,έκανε μια μικρή ανάδρομη στην πορεία της έρευνας της ανασκαφικής ομάδας που έφερε στο φως της μεγαλοπρεπείς Καρυάτιδες και ανέφερε «έκανε μια μικρή ανάδρομη στην πορεία της έρευνας της ανασκαφικής ομάδας που έφερε στο φως της μεγαλοπρεπείς Καρυάτιδες και ανέφερε «πως όταν είδαμε τις Καρυάτιδες όλοι μας συγκινηθήκαμε». Μάλιστα έδωσε και μία έδωσε και μια εκτίμηση για το πώς καταστράφηκε το πρόσωπο της μίας. Ο συγκεκριμένος χώρος είχε επίχωση άμμου και ένα δοκάρι έπεσε, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο πρόσωπο της μίας Καρυάτιδας, καταστρέφοντάς το.

Πιο ξεκάθαρος στην τοποθέτηση του τοποθέτησή του ήταν ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής ο οποίος έδωσε στην δημοσιότητα δύο σημαντικές πληροφορίες. Είπε πως η θέση του Λέοντα ήταν στην κορυφή του Τύμβου, ενώ τόνισε πως έχει διαπιστωθεί με σαφήνεια πως το άγαλμα του Λέοντα της Αμφίπολης κοιτούσε νότιο ανατολικά δηλαδή προς την θάλασσα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι βρέθηκαν τεκτονικά γράμματα -ένα «Ε» και ένα «Α»- στον περίβολο, τα οποία βρίσκονταν εκεί από την κατασκευή του, δηλαδή από τα τέλη του 10ου αιώνα, ενώ ειδικά το «Ε»- όπως σημείωσε- είναι χαρακτηριστικό της εποχής.

«Κατά την γνώμη μου ήταν άντρας και πολεμιστής» είπε ο κ.Λεφαντζής

Ακόμη, στην παρουσίαση σημειώθηκε ότι ο τάφος λεηλατήθηκε πριν γίνει η κατάχωση. Ο χώρος «συγυρίστηκε» μετά από τη λεηλασία, ενώ η επίχωση έγινε στα ρωμαϊκά χρόνια και ο τάφος ήταν τότε επισκέψιμος.
ΒΙΝΤΕΟ STAR