Κάτια Γκουλιώνη: Η ηλικία, το βιογραφικό και η επιθυμία για ένα παιδί
Όσα δεν ξέρετε για την ηθοποιό, σκηνοθέτη και ενδυματολόγο
Η ταλαντούχα και βραβευμένη ηθοποιός Κάτια Γκουλιώνη συγκλονίζει στον ρόλο της αστυνομικού Άννας στη σειρά του Star «Μαύροι Πίνακες, κάθε Παρασκευή στις 22:30.
Μαύροι Πίνακες: Δείτε όλα τα επεισόδια on demand
Εκτός από την υποκριτική, ασχολείται με τη σκηνοθεσία και την ενδυματολογία. Έχει βραβευτεί τρεις φορές από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για τη δουλειά της και το ταλέντο της. Η ίδια πάντως παρά τις επιτυχίες της, έχει δηλώσει πως δεν την ενθουσιάζει ιδιαίτερα η δημοσιότητα και η προβολή, γι΄αυτό και άλλωστε είναι ελάχιστες οι συνεντεύξεις που έχει δώσει. Μία από αυτές και στο star.gr.
Δείτε τη συνέντευξη της Κάτιας Γκουλιώνη στο star.gr
Όσα δεν ξέρουμε για την ταλαντούχα Κάτια Γκουλιώνη
- Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα
- Είναι 43 ετών
- Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη το 2004, με άριστα
- Έχει βραβευτεί τέσσερις φορές
- Το 2018, κέρδισε το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την ερμηνεία της στην ταινία «Πολυξένη: Μια ιστορία από την Πόλη»
- Το 2019, βραβεύτηκε και πάλι αυτή τη φορά από την Ακαδημία ως ενδυματολόγος στην ταινία «Ακίνητο ποτάμι»
- το 2021 έλαβε πάλι στα ίδια Βραβεία το βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου στην ταινία «Ευτυχία»
- Το 2023 βραβεύτηκε με το θεατρικό βραβείο κοινού All4fun για τον ρόλο της στην παράσταση «Σωτηρία με λένε»
«Το κύμα αγάπης με την "Ευτυχία" μου έδωσε τεράστια χαρά. Αγάπησα την ηρωίδα αυτή πάρα πολύ. Με γοήτευσε και με απελευθέρωσε. Έκανε τα τραύματά της παράσημα και προχωρούσε με ένα ιδιότυπο χιούμορ, το οποίο σου δίνει μια ελευθερία στο να μη σε αγγίζουν πράγματα που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία εν τέλει», είχε εξομολογηθεί στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται», το 2021.
Θέατρο
- Η πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 2004 στην παράσταση «Προσεχώς»
- Έχει συμμετάσχει στις θεατρικές παραστάσεις: «Στούντιο υπό το μηδέν» (2005-2006), «House» (και σκηνοθεσία, 2007), «Playback», «Baby» (είχε αναλάβει και τη σκηνοθεσία, 2008), «Reunion» (2010)
- Το 2013 πρωταγωνίστησε στην παράσταση «Podworko» σε σκηνοθεσία Κζίστοφ Γκαρμπάτσεφσκι στην Πολωνία
- το 2014 σκηνοθέτησε την παράσταση «Ευτυχισμένες μέρες στους τεφρούς κήπους» στο θέατρο 104
- Το 2018 έπαιξε με τον Γιάννη Βούρο στην παράσταση «Σπασμένο γυαλί»
- Το 2023 για δύο θεατρικές σεζόν υποδύθηκε τη Σωτηρία Μπέλλου, στην παράσταση «Σωτηρία με λενε»
«Η έκφραση των προσώπων με γεμίζει περισσότερο μετά από μια παράσταση, παρά ένα κοπλιμέντο», είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, τον Ιανουάριο του 2024.
Σε ποιες σειρές έχει παίξει
- Η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στη σειρά «Ιστορίες Μυστηρίου», το 2007
- Συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά «Η ζωή εν τάφω», το 2019
- Πρωταγωνιστεί στη σειρά του Star «Mαύροι Πίνακες» (2024)
Κινηματογράφος
- Το 2008 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Άγγελου Φραντζή «Μέσα στο δάσος»
- Την ίδια χρονιά, συμμετείχε στην ταινία «Ζητείται ψεύτης» του Ιεροκλή Μιχαηλίδη
- Το 2011 πρωταγωνίστησε στις κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους «Fireworks» του Giacomo Abruzzesse, «Χαμένο κορίτσι» του Νίκου Πάστρα, «Αρουντέλ» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη και «Αποστάσεις» του Γρηγόρη Ρέντη
- Το 2015 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Άγγελου Φραντζή «Σύμπτωμα» και συμμετείχε στην ταινία «Nemesis» του Τέο Αλεξάντερ
- Το 2017 έπαιξε στην ταινία «Πολυξένη: Μια ιστορία από την Πόλη» της Δώρα Μασκλαβάνου όπου κατείχε τον ομώνυμο ρόλο (βραβείο Α' γυναικείου ρόλου στην Ακαδημία κινηματογράφου)
- Το 2018 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Άγγελου Φραντζή «Ακίνητο ποτάμι», στην οποία υπήρξε μία από τις τέσσερις ενδυματολόγους, ενώ την επόμενη χρονιά βραβεύτηκε γι' αυτή της την ιδιότητα στα Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
- Το 2019, ερμήνευσε τον ρόλο της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου στην ταινία «Ευτυχία» (βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου από την ελληνική ακαδημία κινηματογράφου
- Πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Άγγελου Φραντζή «Ο Νόμος του Μέρφυ» (2024)
«Στην ταινία υποδύομαι μία ηθοποιό, η οποία έχει ένα ατύχημα και βρίσκεται σε μία παράλληλη πραγματικότητα. Βλέπουμε ότι αποτυγχάνει παταγωδώς, το οποίο έχει τρομερή πλάκα. Ο «Νόμος του Μέρφυ» είναι μία κωμωδία για τον θρίαμβο της αποτυχίας, γιατί όλοι πιεζόμαστε για να πετύχουμε σε ότι κάνουμε», είπε για τον ρόλο της στην ταινία «Ο Νόμος του Μέρφυ», στην εκπομπή «Πάμε Δανάη».
Κάτια Γκουλιώνη: «Με φαντάζομαι με οικογένεια και παιδιά, γιατί τα λατρεύω»
Στην ίδια εκπομπή, εξομολογήθηκε την επιθυμία της να κάνει οικογένεια και παιδιά.
«Όλοι ενδιαφερόμαστε για τη συντροφικότητα, αλλά υπάρχουν και πολλές στιγμές μοναχικότητας. Η οικογένεια για μένα είναι εκεί που νιώθεις άνετα να πεις το πιο έξυπνο και το πιο χαζό πράγμα. Δεν είναι δυο γονείς με παιδιά μόνο [...]», είπε η ηθοποιός.
«Με φαντάζομαι να έχω οικογένεια και να κάνω παιδιά, γιατί τα λατρεύω. Υπάρχει ένας χρονικός περιορισμός γύρω από τη μητρότητα. Είναι τρομερή πίεση για τις γυναίκες ότι ξέρουμε αυτό το όριο. Κάπως έχει αρχίζει να αλλάζει αυτό», παραδέχτηκε η Κάτια Γκουλιώνη.