Φαίδων Γεωργίτσης: Το διαζύγιο με την Μπέτυ Αρβανίτη και ο ρόλος της Αλίκης

Οι έρωτες ενός από τους πιο ποθητούς άντρες του σινεμά 

Δείτε την περιβόητη σκηνή στη ταινία «Οι θαλασσιές οι χάντρες»

Χιλιάδες Ελληνίδες πόθησαν τον Φαίδωνα Γεωργίτση τη «χρυσή» εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. 

Υπήρξε ένας από τους ζεν πρεμιέ που έκανε τα κοριτσόπουλα να «λιώνουν» με το χαρακτηριστικό του «γαλάζιο» βλέμμα. Η σκηνή με τη αείμνηστη Ζωή Λάσκαρη και την ατάκα «αυτή μέχρι και το μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις» από την ταινία «Οι θαλασσιές οι χάντρες», πλέον έχει περάσει στην ιστορία, μαζί με άλλες ταινίες του όπως «Νύχτα γάμου», «Γοργόνες και μάγκες», «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» κ.ά.

Η Μπέτυ Αρβανίτη και η Αλίκη
Για τον αγαπημένο ηθοποιό, που έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Παρασκευής στα 80 του χρόνια, οι σημαντικές γυναίκες στη ζωή του ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, παρά τις χιλιάδες θαυμάστριες που τον πολιορκούσαν.

Μία από αυτές ήταν η Μπέτυ Αρβανίτη, με την οποία έγιναν ζευγάρι την εποχή που φοιτούσαν στη δραματική σχολή του Καρόλου Κουν, με τη σχέση τους να καταλήγει σε γάμο. Μάλιστα, πρωταγωνίστησαν και στην ταινία «Νύχτα γάμου». Όπως είχε εξομολογηθεί ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του ο γάμος τους δεν ήταν και ο ιδανικότερος.: «Δεν ταιριάζαμε ως χαρακτήρες. Οι καβγάδες μας θα μπορούσαν να γίνουν θέμα σε έργο του Στρίνγκμπεργκ».

Επίσης είχε αποκαλύψει πως το βαθύτερο ρήγμα στη σχέση τους έγινε όταν εκείνη αποφάσισε, χωρίς να τον ρωτήσει, να διακόψει την εγκυμοσύνη στο πρώτο τους παιδί. Μετά από τρία χρόνια ήρθε και το τέλος του γάμου τους, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη να παίζει σημαντικό ρόλο. «Με την Αλίκη πηγαίναμε για γάμο. Ζήσαμε μοναδικό καλοκαίρι το ’63, γεμάτο πάθος… Εγώ ήμουν πιτσιρικάς τότε. Μου την έπεσε λοιπόν η Βουγιουκλάκη, δεν θα ενδώσω; Πήγαμε μαζί και διακοπές εκείνο το καλοκαίρι στη Χαλκίδα. Η Αλίκη από τη δεύτερη μέρα που τα φτιάξαμε, μου ζήτησε να παντρευτούμε. Με πήγε στη μάνα της την κυρία Έμυ και μπροστά της μου ζήτησε να παντρευτούμε. Από την άλλη, η Αλίκη καθημερινά ερχόταν στο φτωχικό μας σπίτι στη Νέα Σμύρνη και έβλεπε τη μάνα μου. Ο έρωτας της Αλίκης για μένα ήταν και η αρχή για να χαλάσει η σχέση μου με την Μπέτυ. Αν και μείναμε μαζί με την Μπέτυ για πολλά χρόνια, ωστόσο ήταν ένα γεγονός που μας στιγμάτισε» είχε πει σε άλλη του εξομολόγηση.

Με τη σύζυγό του Μπέτσι στη συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη το 2003 στο Ηρώδειο /Φωτογραφία Eurokinissi

Πάνω από όλες η Μπέτσι
Την πραγματική αγάπη βρήκε στις αρχές της δεκαετίας ’70 στη Ρώμη, κατά τα γυρίσματα άλλης μιας ταινίας. Ήταν η γαλλικής καταγωγής καλλονή Μπέτσι, το μοντέλο της Chanel που κοσμούσε τα ξένα περιοδικά μόδας. Έναν χρόνο μετά θα παντρευτούν και θα αποκτήσουν δύο παιδιά, τον Ραφαέλο και τη Μαρίζα.

«Με την Μπέτσι ποτέ δεν είχαμε συγκρούσεις. Δεν είχε την πονηριά που έχουν κάποιες Ελληνίδες. Ήταν πολύ σίγουρη για τον εαυτό της», είχε δηλώσει.

Ο ηθοποιός που υπηρέτησε σαν στρατιώτης την τέχνη του κι αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος από τις γυναίκες, πριν περίπου έναν μήνα γιόρτασε τα τελευταία γενέθλια της ζωής του. Ο θάνατος του στα 80 του χρόνια, σκόρπισε θλίψη σε όλη την Ελλάδα.