Σιωπηλή πνευμονία: Τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσετε

Τα συμπτώματα και η θεραπεία της σιωπηλής πνευμονίας

Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος χολιγουντιανός ηθοποιός Βαλ Κίλμερ, από πνευμονία: Βίντεο: Alpha

Περνάτε ένα άσχημο κρυολόγημα ή μία επίμονη γρίπη; Μην αμελήσετε τα συμπτώματα, καθώς μπορεί η «σιωπηλή» πνευμονία να... παραμονεύει.

Η επιστήμη απεφάνθη: Αυτό το φρούτο πρέπει να τρώμε καθημερινά

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα περιστατικά ασθενών που παρουσιάζουν λοιμώξεις του αναπνευστικού, με αποτέλεσμα τα επείγοντα των νοσοκομείων να γεμίζουν με ασθενείς που έχουν συμπτώματα πνευμονίας. Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς υγείας, βέβαια, είναι τα περιστατικά που σχετίζονται με τη λεγόμενη «σιωπηλή πνευμονία».

Περνάτε ένα άσχημο κρυολόγημα ή μία επίμονη γρίπη; Μην αμελήσετε τα συμπτώματα, καθώς μπορεί η «σιωπηλή» πνευμονία να... παραμονεύει / Φωτογραφία: Unsplash.com

Σιωπηλή πνευμονία: Τι είναι και πώς εμφανίζεται

Γνωστή και ως «πνευμονία του περιπάτου», η σιωπηλή πνευμονία είναι μια πνευμονική λοίμωξη που προκαλείται ως επί το πλείστον από το βακτήριο Mycoplasma pneumoniae. Έχει ονομαστεί έτσι καθώς έχει ηπιότερα συμπτώματα από τη συνηθισμένη πνευμονία και επιτρέπει στον ασθενεή να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες - παρότι έχει μολυνθεί.

Έτσι, τις περισσότερες φορές η σιωπηλή συμφωνία περνά απαρατήρητη ή συγχέεται με ένα άσχημο κρυολόγημα ή μια επίμονη γρίπη. Ο μολυσματικός παράγοντας Mycoplasma pneumoniae ανήκει σε μια ομάδα βακτηρίων που δεν έχουν κυτταρικό τοίχωμα, κάτι που καθιστά δύσκολη την ανίχνευσή του στις κοινές εξετάσεις, ενώ καθιστά τη θεραπεία με ορισμένα αντιβιοτικά λιγότερο αποτελεσματική.

Mείωση λίπους στην κοιλιά: Αυτές οι τροφές θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε!

Τρόποι μετάδοσης της «πνευμονίας του περιπάτου» - Ποια είναι τα συμπτώματά της

Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων σάλιου που αποβάλλονται κατά την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα. Κλειστά περιβάλλοντα, όπως σχολεία, επαγγελματικοί χώροι και μέσα μαζικής μεταφοράς, ευνοούν την εξάπλωση του μικροοργανισμού.

Σε αντίθεση με την κλασική βακτηριακή πνευμονία, η οποία μπορεί να ξεκινήσει απότομα με υψηλό πυρετό, ρίγη και έντονο πόνο στο στήθος, η σιωπηλή πνευμονία αρχίζει σταδιακά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίμονο ξηρό βήχα, κόπωση, πονοκέφαλο, χαμηλό πυρετό, βραχνάδα και ήπια δύσπνοια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άτομο δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει πνευμονική λοίμωξη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών, κυρίως στις ευπαθείς ομάδες.

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που τα άτομα που είναι φορείς είναι και ασυμπτωτικοί, με αποτέσματα να μεταδίδεται και με αυτόν τον τρόπο η νόσος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άτομο δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει πνευμονική λοίμωξη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών, κυρίως στις ευπαθείς ομάδες / Φωτογραφία: Unsplash.com

Η διάγνωση γίνεται μέσω της κλινικής εκτίμησης και μπορεί να συμπληρωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως οι ακτινογραφίες θώρακος, οι οποίες μπορούν να αποκαλύψουν περιοχές φλεγμονής στους πνεύμονες ακόμη και ελλείψει έντονων συμπτωμάτων.

Η θεραπεία, συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτικά από την ομάδα των μακρολιδίων ή των τετρακυκλινών, καθώς και ξεκούραση, ενυδάτωση και έλεγχο του πυρετού.

Η σιωπηλή πνευμονία είναι ιάσιμη, αλλά μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να εξαφανιστεί εντελώς, ενώ εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρές καταστάσεις. Τέτοιες είναι οι αμφοτερόπλευρη πνευμονία, δευτερογενείς λοιμώξεις και αναπνευστική ανεπάρκεια, κυρίως σε ηλικιωμένους, ανοσοκατεσταλμένους και άτομα με χρόνιες ασθένειες.