Τζένη Καρέζη: Ο έρωτας με συμπρωταγωνιστή της, πριν γνωρίσει τον Καζάκο

Το πραγματικό όνομα της ηθοποιού και η φιλία με τη Μάρω Κοντού

Οι τελευταίες μέρες της μεγάλης ηθοποιού, Τζένης Καρέζη, όπως περιγράφονται από φίλους και συνεργάτες της / Βίντεο ΕΡΤ

Σαν σήμερα, στις 12 Ιανουαρίου 1932, ο θεατρικός κόσμος έγινε πλουσιότερος, αφού γεννήθηκε μία γυναίκα ηθοποιός που ξεχώρισε και στις κωμωδίες, το δράμα και την αρχαία τραγωδία. Λες και ήταν γεννημένη αποκλειστικά για το κάθε είδος ξεχωριστά. 

Το ταλέντο της Τζένης Καρέζη δεν αμφισβητήθηκε ποτέ, αφού με ό,τι καταπιανόταν το έκανε με επιτυχία, ενώ ήταν εκείνη που μπορούσε να κάνει τους άντρες να την ερωτευτούν με ένα και μόνο πετάρισμα των βλεφάρων της. 

Τζένη Καζάκου: Μιλάει πρώτη φορά για τη γιαγιά της, Τζένη Καρέζη

Η... διανοούμενη βοηθός του υποψήφιου δημάρχου Μαντά, η ζόρικη Μίκα μιας θεότρελης οικογένειας, η αυστηρή μηχανικός- πρωτάκι στο παιχνίδι του έρωτα. Η Τζένη Καρέζη ήταν η γυναίκα που μπορούσε να συνδυάσει, τόσο στη ζωή της όσο και στο πανί, τη μαγκιά με το νάζι.

Loading...

Κώστας Καζάκος: Ο θυελλώδης έρωτας με την Τζένη Καρέζη

Ποια ήταν η Τζένη Καρέζη

Ήταν η Ευγενία Καρπούζη, η Τζένη της Ελληνογαλλικής Σχολής, η Καρέζη του λογοτέχνη Άγγελου Τερζάκη, η κόρη ενός πατέρα που με ένα χαστούκι του, της ζήτησε να διαλέξει εκείνον ή να γίνει... πόρνη στο σανίδι. Αποφάσισε να φύγει μαζί με τη μητέρα της, ενώ τον πατέρα της έκανε να τον δει πάρα πολύ καιρό. Σχεδόν δε μιλούσαν έπειτα από εκείνη τη μέρα. Το φευγιό της ήταν για εκείνη γιορτή, όπως και η πορεία της στον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο.

Τζένη Καρέζη και Κώστας Καζάκος στην ταινία Αγάπη και Αίμα -1968 / Φωτογραφία Φίνος Φιλμ

Οι έρωτες της Τζένης Καρέζη

Αντισυμβατική, γεμάτη αντιθέσεις. Έπαιζε πολύ, αγαπούσε πολύ...  Τόνοι μελάνι χύθηκαν για τον πρώτο της γάμο με τον Ζάχο Χατζηφωτίου, την κόντρα της με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία εξελίχθηκε σε μια βαθιά φιλία.

Το φθινόπωρο του 1967, στη σκιά μιας ελιάς, με ένα τάβλι ανάμεσα σ εκείνη και τον Κώστα Καζάκο ήχησε... το «Κονσέρτο για πολυβόλα», σφραγίζοντας έναν μεγάλο έρωτα. Παντρεύτηκαν λίγους μήνες αργότερα και απέκτησαν τον γιο τους, Κωνσταντίνο.

«Θέλει νομίζω η ζωή, όπως και η τέχνη, καθημερινή κατάθεση, καθημερινή προσπάθεια για να κερδίσεις τον άλλο για να είσαι κοντά του, να τον φέρεις κοντά σου. Δε νομίζω ότι τελειώνει ποτέ μια σχέση», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η θρυλική ηθοποιός.

Τζένη Καρέζη & Κώστας Καζάκος στην ταινία «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1967) / Φωτογραφία Φίνος Φιλμ

Ο Κώστας Καζάκος χάθηκε στα ατέλειωτα μάτια της Τζένης που έγιναν πυξίδα για την κοινή ζωή τους. Μαγκάκι στη σκηνή... μαγκάκι και στη ζωή καθοδηγούσε κάθε τους κοινό βήμα.

Ήταν αχώριστοι έως τη στιγμή που η ηθοποιός «έφυγε» από τη ζωή το 1992 νικημένη από τον καρκίνο.

Οι άγνωστες πτυχές και ιστορίες της ζωής της Τζένης Καρέζη

Λίγο έως πολύ, η διαδρομή της Τζένης Καρέζη είναι γνωστή. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες για τη ζωή της που οι περισσότεροι αγνοούν. Δείτε, παρακάτω κάποιες από αυτές:

  • Το όνομα «Τζένη» της το έδωσε μία μοναχή, από την Ελληνογαλλική Σχολή Καλογραιών Saint Joseph που πήγαινε
  • Ο θεατρικός συγγραφέας και δάσκαλός της, Άγγελος Τερζάκης, της άλλαξε το επίθετο από Καρπούζη σε Καρέζη
  • Στην πραγματικότητα, η Τζένη Καρέζη ήταν ξανθιά
  • Όπως είχε εξομολογηθεί η ίδια, τόσο την Κατοχή, όσο και τα χρόνια του Εμφυλίου δεν τα κατάλαβε, διότι οι γονείς της ήθελαν να την προστατεύσουν
  • Ο πατέρας της ήταν προσωπικός φίλος του Ιωάννη Μεταξά, με τον οποίο κάποια στιγμή ήρθαν σε ρήξη.
  • Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν μαζί από τα χρόνια του Εθνικού. Έκαναν από τότε παρέα, ενώ έμοιαζαν αρκετά και πολλοί τις περνούσαν για αδελφές.

Ζάχος Χατζηφωτίου: Οι πέντε γάμοι, ο έρωτας με την Καρέζη και η κόρη του

 Στην ταινία «Τζένη-Τζένη» , όπως ανέφερε ο Ανδρέας Μπάρκουλης στην αυτοβιογραφία του, έγιναν ζευγάρι με την Τζένη Καρέζη
  • Στον γάμο της με τον Ζαχο Χατζηφωτίου, τον Μάιο του 1962, η Αλίκη Βουγιουκλάκη δεν ήταν καλεσμένη. Όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος, δεν την ήθελε η Καρέζη, επειδή πίστευε ότι θα της τα «χαλάσει όλα». Μάλλον, θα ήταν η περίοδος που η φιλία τους ήταν στα κάτω της. Επίσης, δεν είχε καλέσει το πατέρα της, Κωνσταντίνο Καρπούζη.
  • Καλές φίλες της Καρέζη υπήρξαν η Μαίρη Χρονοπούλου και η Μάρω Κοντού.
  • Το νυφικό που φορούσε στην ταινία «Τζένη-Τζένη» ήταν εκείνο του γάμου της με τον Χατζηφωτίου.
  • Στην ίδια ταινία, όπως ανέφερε ο Ανδρέας Μπάρκουλης στην αυτοβιογραφία του, έγιναν ζευγάρι. Η σχέση τους έληξε άδοξα, όταν εκείνη έφυγε για την Γαλλία για σπουδές.
  • Σε αντίθεση με τον πρώτο γάμο της, ο δεύτερος με τον Καζάκο ήταν λιτός και απέριττος, με λίγους και καλούς φίλους καλεσμένους.
  • Η Καρέζη τρελαινόταν για μπιρίμπα και κυρίως, για το τάβλι, ενώ ήταν δεινή μαγείρισσα, όπως έχει εξομολογηθεί ο γιος της.
  • Η σχέση της με την Αλίκη Βουγιουκλάκη έγινε πιο δυνατή από ποτέ, όταν και οι δύο έγιναν μαμάδες.
  • Ο θάνατος του πατέρα της ηθοποιού, της στοίχισε, γιατί παρόλο που δεν είχαν καθόλου καλές σχέσεις, εκείνη τον αγαπούσε πολύ και πάντα έλεγε ότι είχε πάρει την ξεροκεφαλιά και το πείσμα του.

Loading...

Μοναδικά... δυνατή τόσο στην κωμωδία, όσο και στο δράμα, οι ερμηνείες της άφησαν εποχή. Νίκος Κούρκουλος, Γιώργος Φούντας, Ανδρέας Μπάρκουλης,  Αλέκος Αλεξανδράκης ήταν μόνο μερικοί, από τους μεγάλους ζεν πρεμιέ που την... ερωτεύτηκαν στη μεγάλη οθόνη, ζώντας στιγμές από τη μαγεία των καταπράσινων ματιών της.