Tα διλήμματα για τους ελληνικούς Patriot και το διπλωματικό σκάκι

Η Σούδα, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία

Οι ελληνικοί Patriot και τα διλήμματα (βίντεο Star)

Τα ελληνικά διλήμματα για τους Patriot  των Ενόπλων Δυνάμεων αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star η διπλωματική συντάκτρια, Κατερίνα Τσαμούρη. 

Σαουδική Αραβία: Ελληνικοί Patriot κατέρριψαν ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο

Όπως ανέφερε, δεν είναι μόνο επιχειρησιακές οι αποφάσεις που καλείται να πάρει η Ελλάδα αλλά και διπλωματικές. Η χώρα μας καλείται να θωρακιστεί, χωρίς να χαλάσει τις σχέσεις της με παραδοσιακούς συμμάχους, αλλά και με αραβικά κράτη. 

Ο χάρτης με τους ελληνικούς Patriot  

Τα διλήμματα με τους Patriot

Συγκεκριμένα τα διλήμματα είναι: 

1. Σαουδική Αραβία: Στο επόμενο ΚΥΣΕΑ -που έχει προγραμματιστεί για Σεπτέμβριο- θα εξεταστεί το αν θα αποσύρουμε τους Patriot από τη Σαουδική Αραβία, μετά και τη Συμφωνία της Μέκκας. Με το Ριάντ, όμως, πασχίσαμε να χτίσουμε στρατηγική σχέση και τα καταφέραμε, καθώς έχουμε αμυντική συμφωνία. 

Τα δύο σενάρια που εξετάζει η Αθήνα για τους Patriot στη Σαουδική Αραβία

2. Έβρος: Ενδέχεται να ξαναστείλουμε Patriot στον Έβρο, αν μας ζητήσουν προστασία οι Βούλγαροι. Συνέβη πρόσφατα, ενώ  μας το ζητήσει εκ νέου η Βουλγαρία, θα αξιολογηθεί το αίτημα στο ΚΥΣΕΑ. 

To Ιράν απειλεί τη Βουλγαρία με επίθεση πριν τις νέες αμερικανικές κυρώσεις

3. Σούδα: Επέστρεψαν οι Patriot από την Κάρπαθο, η οποία λειτουργούσε ως πρώτο «ανάχωμα» προστασίας της Σούδας.  Γιατί στη Σούδα; Γιατί είναι σημείο – κλειδί, είτε κλιμακωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, είτε υπάρξει θέμα με την Τουρκία. 

Διπλωματικό «σκάκι» με τους ελληνικούς Patriot 

H K. Τσαμούρη υπενθύμισε ότι το Ιράν απειλεί την Βουλγαρία λόγω των βάσεών της. Η Αθήνα δεν επιδιώκει από την πλευρά της ρήξη με την Τεχεράνη, όπως απέδειξε και το τηλεφώνημα των Υπουργών Εξωτερικών Γεραπετρίτη - Αραγτσί, πριν από λίγες ημέρες, στο οποίο συμφώνησαν να συζητούν. Μάλιστα, η ελληνική διπλωματική αποστολή, η οποία είχε αποχωρήσει από την Τεχεράνη τον Μάρτιο, επιστρέφει στην ιρανική πρωτεύουσα.