Μητσοτάκης: «Ήρθε η ώρα αναθεώρησης του άρθρου για μονιμότητα στο Δημόσιο»

«Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στη Γάζα είναι απαράδεκτο»

Την πρόθεση της ΝΔ να εισηγηθεί την αναθεώρηση του άρθρου 103 για τη μονιμότητα στο Δημόσιο προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως μία δύναμη αδράνειας. Αν έχουμε έναν δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος είναι ανεπαρκής για δομική και συστηματική ανεπάρκεια ως προς την απόδοσή τους, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε έναν προϊστάμενο να κάνει ό,τι πρέπει. Σε κάποια ψηφοφορία μπορεί να χρειαστούμε 180 ψήφους, οπότε αναζητούμε συνεργασίες με άλλα κόμματα. Πρέπει να συνδεθεί η αξιοκρατία με την απόδοση του Δημοσίου», είπε και ξεκαθάρισε:

«Αντίο» μονιμότητα: Ποιες δημόσιες εταιρείες παίρνουν σειρά μετά τη ΔΕΗ

«Δε νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση. Και μετά πρέπει να δούμε, πώς πραγματικά λειτουργεί η αξιολόγηση για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι αυτονόητο να γίνεται σε οποιαδήποτε οργανωμένη διοίκηση, προφανώς και στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσους την αρνούνται. Σήμερα που μιλάμε γίνεται αξιολόγηση και έχουμε τα εργαλεία να εντοπίζουμε αξιολογήσεις που δεν είναι συγκεκριμένες. Επί ΣΥΡΙΖΑ 97% των αξιολογήσεων ήταν άριστες».

«Επιμένω στην ανάγκη να εντοπίζουμε τον υπάλληλο που κάνει καλά τη δουλειά του. Εμείς θεσπίσαμε μπόνους δημοσίων υπαλλήλων. Το Σύνταγμα στο άρθρο 103 κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο αυτό. Η ΝΔ θα εισηγηθεί την αλλαγή του και θα αφορά όλους τους υπαλλήλους, υφιστάμενους και νέους. Θα αφορά όλους. Η μονιμότητα υπήρξε από την εποχή της πλατείας Κλαυθμώνος για να μην καταδιώκει το ένα κόμμα όσους είχε διορίσει ένα άλλο. Η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως δύναμη αδράνειας», κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

Μητσοτάκης: «Το Ισραήλ να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις για να αποκατασταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια»

Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό που γίνεται στην περιοχή είναι «αδικαιολόγητο και απαράδεκτο».

Στο απροχώρητο η κατάσταση στη Γάζα- Δεν υπάρχουν ούτε παυσίπονα για παιδιά

«Έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ανάγκης να υπάρχει μια άμεση κατάπαυση του πυρός και να αποκατασταθεί πλήρως η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Και δεν έχω καμία δυσκολία να σας πω ότι αυτό, το οποίο συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, τις τελευταίες μέρες στη Γάζα, είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Και πρέπει το Ισραήλ άμεσα να σταματήσει αυτές τις επιχειρήσεις και να διευκολύνει τον Οργανισμό, αλλά και τις άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν αυτή τη στιγμή το δοκιμαζόμενο πληθυσμό στη Γάζα, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η τροφοδοσία ανθρωπιστικής βοήθειας, φαγητού, αλλά και φαρμάκων, το συντομότερο δυνατό. Το λέω αυτό, διότι κάποιοι μας κατηγορούν ότι είμαστε σιωπηλοί για τα ζητήματα. Αυτά καθόλου σιωπηλοί δεν είμαστε».

Ώρα μηδέν για την Παλαιστίνη - Ποιες χώρες εντείνουν την πίεση στο Ισραήλ

Μητσοτάκης: «Οι Τούρκοι φίλοι μας να άρουν το casus belli από το τραπέζι»

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία σημείωσε ότι για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει σχέση με τρίτο κράτος, απαιτείται ομοφωνία. 

Έντονη αντίδραση της Τουρκίας στον χάρτη θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας  

«Είναι 30 χρόνια από το Casus Beli. Πρέπει να ζητήσουμε ευθέως από τους Τούρκους φίλους μας να το βγάλουν από το τραπέζι. Δεν γίνεται από τη μία να διεκδικείς να μπεις σε χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και από την άλλη να απειλείς χώρα της ΕΕ, εάν κάνει πράξη κάτι που δικαιούται. Αυτό θα το πω και στον Ερντογάν με τον οποίον έχουμε μία καλή σχέση. Το Ανώτατο Συμβούλιο με την Τουρκία θα γίνει. Η ελληνική Εξωτερική πολιτική κινείται βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού», είπε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: «Πρέπει να μπει τάξη στα όρια των οικισμών»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα όρια των οικισμών που έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα. 

«Έγινε μία μεγάλη συζήτηση για τα όρια των οικισμών και είναι κρίσιμο ζήτημα. Επειδή υπάρχει αναστάτωση και πρέπει να μπει μία τάξη, θα πρέπει να ισορροπήσουμε. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την προστασία της ιδιοκτησίας και τη στήριξη της αποκέντρωσης. Έχω δώσει εντολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για να βρει λύσεις και να φέρει μία πρόταση», είπε.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star