Επιστρέφουν οι τριετίες: Σενάριο για «ξεπάγωμα» το 2024

Πόσο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός

Οι τριετίες φέρνουν αύξηση μισθού έως 30% στους εργαζόμενους με την απαραίτητη προϋπηρεσία / Βίντεο: Alpha

Πλησιάζει το «ξεπάγωμα» των τριετίων (γνωστό και ως επίδομα προϋπηρεσίας), το οποίο συνδέεται με τη μείωση της ανεργίας στη χώρα κάτω από το 10%.

Όπως τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη τοποθέτησή του τόνισε ότι μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε πως η ανεργία θα μειωθεί κάτω από το 10% μέσα στο 2024, έτσι ώστε να ξεπαγώσουν και οι τριετίες.

«Ξεπαγώνουν» οι τριετίες: Τι σημαίνει αυτό για τους μισθούς

«Επομένως, οι εργαζόμενοι που περιμένουν να ωφεληθούν από το ξεπάγωμα των τριετιών δεν έχουν παρά μία επιλογή: κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διότι επενδύσεις και νέες δουλειές με ΣΥΡΙΖΑ ή με πολιτική αστάθεια δεν πρόκειται να γίνουν», σημείωσε, σε συνέντευξή του στην Απογευματινή, ο υπουργός Εργασίας.

Έξι επιδόματα και οι παροχές μέχρι το Πάσχα - Δείτε τη λίστα

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία τον περασμένο Δεκέμβριο παρέμεινε στο 11,6%.

Τριετίες: Πώς και σε ποιους αυξάνεται ο μισθός

Οι τριετίες φέρνουν αύξηση μισθού έως 30% στους εργαζόμενους με την απαραίτητη προϋπηρεσία (από μία έως τρεις τριετίες).

Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα συμπαρασύρει προς τα πάνω

«Πάγωσαν» με τον μνημονιακό νόμο 4093 τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10% και τις λαμβάνουν μόνο όσοι τις είχαν συμπληρώσει μέχρι τότε.

Οι 3 + 1 παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για βελτίωση των εισοδημάτων

Οι τριετίες φέρνουν αύξηση μισθού έως 30% στους εργαζόμενους με την απαραίτητη προϋπηρεσία (από μία έως τρεις τριετίες)

Η κάθε τριετία αυξάνει τον μηνιαίο κατώτατο μισθό των εργαζομένων κατά 10%. Έτσι, κάποιος που έχει συμπληρώσει τρεις τριετίες θα αμείβεται με τον κατώτατο μισθό συν 30%.

Market Pass: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα - Ποια ΑΦΜ μπορούν να κάνουν αίτηση

Aυτή τη στιγμή o βασικός μισθός είναι στα 713 ευρώ που σημαίνει πως με αύξηση 30% για τις τρεις τριετίες θα αυξανόταν στα 926 ευρώ.

Σε περίπτωση που ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 8% από την 1η Απριλίου 2023 και ανέλθει στα 770 ευρώ, τότε το «ξεπάγωμα» των τριετιών από το 2024 θα σημαίνει πως με τις τρεις τριετίες θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ.