Πόθεν Έσχες: Δε θα προσκομίζουμε πλέον βεβαιώσεις από τράπεζες

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

Νέο Πόθεν Έσχες: δε θα χρειάζεται πλέον να προσκομίζουμε βεβαιώσεις από τις τράπεζες / Βίντεο: ΕΡΤ

Για επεξεργασία και συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής κατατέθηκε την Τετάρτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το «Πόθεν έσχες» υπό τον τίτλο: «Υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και οικονομικών συμφερόντων».

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αυτοτελή υποχρέωση των συζύγων να υποβάλλουν δήλωση, και οι εν διαστάσει, ειδικές πρόνοιες για τους ελέγχους της Βουλής, τον τρόπο υποβολής των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω ενιαίας ηλεκτρονικής εφαρμογής προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Αλλάζουν όλα στη βραδιά των εκλογών - Νωρίτερα τα αποτελέσματα

Παράλληλα, δε θα χρειάζεται πλέον να προσκομίζουμε βεβαιώσεις από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου:

Νεκτάριος Σαντορινιός: Βαρύ κλίμα στην κηδεία – Με δύο σημαίες το φέρετρο

•    «Τακτοποιείται» νομοθετικά το υφιστάμενο αποσπασματικό και εν τέλει δυσνόητο νομοθετικό πλαίσιο, εντάσσοντας τις σημερινές 49 περιπτώσεις υπόχρεων σε μόλις 13 εύληπτες κατηγορίες.

Εκλογές: Εβδομαδιαία φροντιστήρια σε βουλευτές και υποψήφιους στη ΝΔ

•    Παύει η αναχρονιστική και περιττή ταλαιπωρία των υπόχρεων να συλλέγουν οι ίδιοι τα στοιχεία της δήλωσης που είναι ευχερώς διαθέσιμα στο ελεγκτικό όργανο.

•    Τίθενται σαφείς και μετρήσιμοι στόχοι προς το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο για τη διενέργεια ελέγχων, μέσω της εισαγωγής κριτηρίων που θέτει η Επιτροπή Ελέγχου και του ορισμού ελάχιστου ποσοστού (minimum πλαφόν) ελεγχομένων υποθέσεων.

Τα τρία κριτήρια για το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους

•    Εξαλείφεται η πολυδιάσπαση οδηγιών και κατευθύνσεων από τους ελεγκτές που οδηγούν σε διαφορετική αντιμετώπιση των υπόχρεων από τους ελεγκτές επί παρόμοιων υποθέσεων, μέσω της οριοθέτησης και της εποπτείας του ελεγκτικού πλαισίου από ένα μόνο όργανο (δηλαδή ένα όργανο, πλέον, θα δίνει σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις στους ελεγκτές).

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο Πόθεν Έσχες