Αντιγριπικό εμβόλιο: Δωρεάν και χωρίς συνταγογράφηση λέει το νομοσχέδιο

Πλεύρης: «Θωράκιση» ενόψει του μεγάλου «κύματος» γρίπης στις γιορτές 

αντιγριπικό εμβόλιο (Video Star, φωτογραφία Ευρωκίνηση/Τ. Μπόλαρη)   

Το αντιγριπικό εμβόλιο σε ενηλίκους θα αποζημιώνεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να απαιτείται συνταγογράφηση, όπως προβλέπεται, μεταξύ άλλων διατάξεων,  σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Ανακουφιστική Φροντίδα, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή. 

Χωρίς συνταγογράφηση πλέον το εμβόλιο της γρίπης

Η δωρεάν και χωρίς ιατρική συνταγή χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, προκειμένου να προλάβουν οι υγειονομικές αρχές την «έκρηξη» ενός κύματος γρίπης μετά τις γιορτές. 

Ένας πρόσθετος λόγος ανυσυχίας είναι ότι η επιδημία της γρίπης φέτος ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού τα δύο προηγούμενα χρόνια, χάρη στα οποία η γρίπη σχεδόν εξαφανίσθηκε, για  να επιτρέψει δριμύτερη φέτος. 

Η αυξημένη ανησυχία για τη γρίπη, ειδικά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ήταν ο λόγος άλλωστε για τον οποία έχουν κάνει ήδη  φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες. 

Στη χορήγηση χωρίς συνταγογράφηση αντιδρά πάντως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. 

ΙΣΑ:Κανένα φάρμακο ή εμβόλιο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή 

Για όσους δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν, λόγω μεγάλης ηλικίας ή σοβαρών προβλημάτων υγείας, δε θα είναι υποχρεωτική η μετάβαση των δικαιούχων σε δομές υγείας για τη συνταγογράφηση.    

«Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το μέτρο θα μπορεί να “τρέξει”. Άρα θα κερδίσουμε τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, που υπάρχουν περιστατικά γρίπης και μπορεί να έχουμε ανεμβολίαστους πολίτες» δήλωσε για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης ο  Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Πλεύρης - ελλείψεις φαρμάκων: Ζητά έλεγχο στα αποθέματα των φαρμακαποθηκών