Ουκρανία: Συναγερμός για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Το εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση σύγκρουσης

Εκτάκτως στις 9.30, ενόψει των σκληρών κυρώσεων, που έχει προαναγγείλει η Δύση για τη Ρωσία, μετά την αναγνώριση της αυτονομίας των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας).

Η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια.

Στην Αθήνα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τα ζητήματα ασφάλειας της ελληνικής μειονότητας.

Ένα κεντρικό ζήτημα, που απασχολεί την κυβέρνηση και θα κληθεί να το αντιμετωπίσει η χώρα, είναι η ενεργειακή ασφάλεια και η επάρκεια σε φυσικό άεριο.

Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ την Τρίτη λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία! 

Αυτός είναι και ο λόγος που στη σύσκεψη συμμετέχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Το ενεργειακό είχε ήδη βρεθεί και την προηγούμενη εβδομάδα στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, όπου είχαν εξεταστεί διαφορετικά σενάρια.

Στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται αισιόδοξα ότι η χώρα δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην τροφοδοσία νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ουκρανία: Πόλεμος προ των πυλών – Κινητικότητα στα σύνορα

Ένα σενάριο προβλέπει διακοπή της ροής της τροφοδοσίας μέσω των αγωγών που διατρέχουν την Ουκρανία. Στην περίπτωση αυτή, ο ανεφοδιασμός της ελληνικής αγοράς δεν θα επηρεαζόταν.

Το κακό σενάριο προβλέπει πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας της χώρας με ρωσικό αέριο, προκαλώντας έλλειμμα στην τροφοδοσία στα επίπεδα του 20%. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την εξασφάλιση της επάρκειας των προμηθειών, έχει ήδη τεθεί σε ετοιμότητα πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία. Στην εκδήλωση του σεναρίου μιας ραγδαίας επιδείνωσης, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα επιστρατευτεί αντίστοιχη λύση μέσω της Αιγύπτου.

Το εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση σύγκρουσης στην Ουκρανία

Κλειδί είναι τα φορτία του υγροποιημένου φυσικού αερίου, του LNG, μέσω του σταθμού της Ρεβυθούσας, ενώ μπορεί να γίνει και αλλαγή στη χρήση εργοστασίων φυσικού αερίου με την ενεργοποίηση του πετρελαίου, που μπορεί να καλύψει 1.500

Υπάρχει παράλληλα ο συνδυασμός υδροηλεκτρικών – λιγνιτικών εργοστασίων, που μπορεί να δώσει «απαντήσεις», ενώ η Ελλάδα έχει ήδη επαφές με εναλλακτικούς παρόχους από κοιτάσματα, όπως η Αίγυπτος και η Αλγερία.