Πρόταση μομφής: Πόσες ψήφοι χρειάζονται - Πότε θα γίνει η ψηφοφορία

Τι είναι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛέξης Τσίπρας, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στη Βουλή την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Tην Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022, το απόγευμα θα ξεκινήσει η διαδικασία της πρότασης μομφής, που κατέθεσε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, δηλαδή την Κυριακή. Μπορεί, ωστόσο, βάσει του Κανονισμού, να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

 Πόσες ψήφοι χρειάζονται για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτές.

Η Νέα Δημοκρατία έχει 157 βουλευτές, μετά τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα τον Οκτώβριο του 2021.