ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο αποδήμων: «Όχι» σε Βορίδη – Απαντά με τροπολογία

Για «πυροτέχνημα» κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση

«Όχι» στην τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, για την ψήφο των ομογενών λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το πυροτέχνημα του υπουργού Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς», υπογραμμίζουν σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Ζαχαριάδης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προκαλεί την κυβέρνηση να ψηφίσει την αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την επισήμανση ότι η υιοθέτηση της δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς.

Ανατροπή με την ψήφο των ομογενών: Καταργούνται οι περιορισμοί

Όπως αναφέρουν «για να φανεί όμως ακόμη πιο καθαρά ποιος λέει την αλήθεια και ποιος ψέματα στους ομογενείς αλλά και στο σύνολο του Ελληνικού λαού», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει τροπολογία που επαναλαμβάνει την «αρχική πρόταση» του.

Συγκεκριμένα η τροπολογία έχει ως εξής: «1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:

α) Ευρώπης

β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και

δ) Υπολοίπων χωρών

Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε καθεμία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και τη μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

2.    Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

3.    Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».

Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία».

«Ιδού η πρόταση ιδού και το πήδημα κ. Βορίδη» αναφέρει η Κουμουνδούρου κατηγορώντας τον υπουργό Εσωτερικών ότι διάβασε αποσπασματικά τα όσα είπε η αναπληρώτρια τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη σε συνέντευξή της.