Μητσοτάκης για Οδική Ασφάλεια: Παρεμβάσεις σε 7.000 «επικίνδυνα» σημεία

Παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια

Τον φιλόδοξο στόχο για τη μείωση των νεκρών, αλλά και των σοβαρά τραυματιών, κατά 50% στους ελληνικούς δρόμους έχει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, το οποίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Μουσείο Αυτοκινήτου, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πρόγραμμα,  ύψους 30 εκατομμυρίων, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για σημειακές παρεμβάσεις σε 7.000 σημεία αυξημένης επικινδυνότητας ανά την επικράτεια.

«Πρόκειται για μικρές παρεμβάσεις, οι οποίες μπορούν, ωστόσο, να κάνουν την διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις του Σχεδίου

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις του σχεδίου αφορούν, μεταξύ άλλων:

* Την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων του ΚΟΚ ανά βαθμό επικινδυνότητας με έμφαση στις παραβάσεις που αυξάνουν την πιθανότητα θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος.

* Τον διαχωρισμό των κυρώσεων με βασικό κριτήριο την οδηγική συμπεριφορά και την ασφάλεια του οχήματος.

* Τη μείωση της μέσης ταχύτητας κίνησης στις κατοικημένες περιοχές.

* Την ενσωμάτωση νέων κατηγοριών οχημάτων, όπως αυτό της μικροκινητικότητας (όπως πατίνια).

* Την υποχρεωτική χρήση προστατευτικού κράνους για χρήστες ποδηλάτου ηλικίας έως 12 ετών.

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη για τον θάνατο του πυροσβέστη στον Έβρο 

«Πολλά ατυχήματα οφείλονται σε αλκόολ, ταχύτητα και μη χρήση ζώνης ή κράνους»

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως πολλά ατυχήματα συμβαίνουν εντός των πόλεων ή στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται αποτελεσματικές οριζόντιες πολιτικές, ιδίως σε τομείς, όπου εμπλέκονται πολλά Υπουργεία.

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλεί με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη στο πλαίσιο της παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Οδική Ασφάλεια / Πηγη φωτογραφίας: Eurokinissi

Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία, που ο ίδιος προσδίδει στην διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, αφού πλέον το μάθημα της οδικής ασφάλειας εντάσσεται οργανωμένα στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.

«Τα παιδιά επηρεάζουν και τις συμπεριφορές των ενηλίκων, τα νέα παιδιά θα επηρεάσουν και τους γονείς τους» τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι πρέπει να αλλάξει στη χώρα μας η κουλτούρα και η αντίληψη του τι σημαίνει «οδηγώ ένα αυτοκίνητο ή μία μοτοσικλέτα».

«Δε θα πρέπει η ευαισθητοποίησή μας για τα θέματα της οδικής ασφάλειας να περιορίζεται στην εύλογη, αλλά συνήθως βραχυπρόθεσμη αγανάκτηση, που προκαλούν τροχαία ατυχήματα όταν αυτά συμβαίνουν και μονοπωλούν τα φώτα της δημοσιότητας, συνήθως για ελάχιστο χρονικό διάστημα”, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θαυμάζει μια αντίκα στο Μουσείο Αυτοκινήτων, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Οδική Ασφάλεια / Πηγη φωτογραφίας: Eurokinissi

Κάνοντας ειδική μνεία στην αναμόρφωση του συστήματος εξετάσεων για το δίπλωμα οδήγησης, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία της υιοθέτησης και εφαρμογής ενός σύγχρονου κώδικα κανόνων, αλλά και την αλλαγή στην οδική συμπεριφορά μας, που αυτός θα επιφέρει.

Νέο σύστημα εξετάσεων για τα διπλώματα οδήγησης - Όλες οι αλλαγές

«Πολλά ατυχήματα – και τέτοια δυστυχώς, απαντώνται αρκετά στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Κρήτη – οφείλονται σε ατομικές επιλογές, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η υπερβολική ταχύτητα, αλλά και το γεγονός, πως δεν φοράμε ζώνη και κράνος. Πάνω από όλα πρέπει να σκεφθούμε πως η αλλαγή συμπεριφοράς στον δρόμο συνεπάγεται σεβασμό στους συμπολίτες μας και την οικογένεια μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, είπε πως πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και «να αγκαλιάσουμε την πρόοδο της τεχνολογίας και τις αλλαγές στις συνήθειες μετακίνησης, που επιβάλλει η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη».