Νέο σύστημα εξετάσεων για τα διπλώματα οδήγησης - Όλες οι αλλαγές

Μαθήματα από 17 ετών και βιντεοσκόπηση κατά την εξέταση

Μαθήματα οδήγησης από τα 17 θα μπορούν να κάνουν οι νέοι με το νέο σύστημα εξετάσεων για υποψήφιους οδηγούς. Όλα θα βιντεοσκοπούνται για να καταπολεμηθεί το «φακελάκι» και η διαφθορά, ενώ ο δάσκαλος οδήγησης μεταφέρεται από το μπροστινό στο πίσω κάθισμα.  

Online η αντικατάσταση των διπλωμάτων οδήγησης - Ποια είναι η διαδικασία

Βάσει το νέου συστήματος:

  • στα 17 θα μπορεί κάθε νέος να αρχίζει μαθήματα οδήγησης
  • και να περνάει τις εξετάσεις για τα σήματα
  • αλλά την πρακτική δοκιμασία θα την περνά μόλις κλείσει τα 18 και τότε θα παίρνει το δίπλωμα 
  • η εξέταση θα βιντεοσκοπείται. Κάμερα και μικρόφωνο θα καλύπτουν ολόκληρη την καμπίνα του αυτοκινήτου
  • ο εξεταστής  θα κάθεται μπροστά
  • ο δάσκαλος οδήγησης θα κάθεται στο πίσω κάθισμα για να μην μπορεί να πάρει τον έλεγχο του αυτοκινήτου και να βοηθήσει κρυφά τον εξεταζόμενο

«Δε συμφωνούμε να είναι ο δάσκαλος στο πίσω κάθισμα γιατί δεν έχουν οι εξεταστές εμπειρία και υπάρχει και η βιντεοσκόπηση οπότε δεν χρειάζεται» επισημαίνει ο Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Οδηγών Αυτοκινήτων Δυτικής Αττικής, Νικόλαος Γρετζέλος.

Ψηφιακή ταυτοποίηση στο εξεταστικό κέντρο

Για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο άλλος να είναι υποψήφιος και άλλος να δίνει εξετάσεις θα γίνεται ψηφιακή ταυτοποίηση. Δηλαδή  μόλις ο υποψήφιος μπαίνει στο εξεταστικό κέντρο θα τον φωτογραφίζουν και θα συγκρίνουν τη φωτογραφία με αυτή που συνοδεύει το δελτίο εξέτασης υποψηφίου.

Ειδικά μαθήματα και εξετάσεις προβλέπονται για τα άτομα με αναπηρία, ώστε να διευκολύνονται ανάλογα με τις ανάγκες τους.